Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Η πρόταση εκσυγχρονισμού της EODH για τα ΑΜΧ-30 της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον Δεκέμβριο του 2018, δημοσιεύματα στην Κύπρο αποκάλυπταν την μεταφορά στα κατεχόμενα μίας Επιλαρχίας αρμάτων Leopard 2A4 του Τουρκικού Στρατού. Διά του τρόπου αυτού αναβαθμίσθηκε έπειτα από δεκαετίες το αρματικό δυναμικό των δυνάμεων κατοχής, λόγω αντικαταστάσεως παλαιών αρμάτων για πρώτη φορά με άρματα που φέρουν πυροβόλο 120 mm. Η εξέλιξη απασχόλησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) που εισηγήθηκε διάφορες προτάσεις.

Η προοπτική παραχωρήσεως μιας Επιλαρχίας αρμάτων Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, δεν προχώρησε για διαφόρους λόγους. Τον Σεπτέμβριο του 2019 όμως, η ελληνική εταιρεία EODH S.A. που ειδικεύεται στις θωρακίσεις καθώς είναι προμηθευτής της γερμανικής KMW του πακέτου θωρακίσεως που εγκαθίσταται στα άρματα Leopard 2, πραγματοποίησε παρουσίαση προτάσεως αναβαθμίσεως του άρματος ΑΜΧ-30Β2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Καθώς τα άρματα του αντιπάλου με πυροβόλο 120 mm διακρίνονται από αυξημένη ισχύ πυρός, κύριο ζητούμενο από τον εκσυγχρονισμό των ΑΜΧ-30Β2 είναι η αναβάθμιση της ικανότητας εντοπισμού και προσβολής στόχων, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και των επιδόσεων, και η ενίσχυση του επιπέδου προστασίας, ως μια ορθολογική επιλογή από πλευράς σχέσεως κόστους προς όφελος. Με την απόκτηση νέων αρμάτων να έχει αποκλειστεί για διαφόρους λόγους, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για το ΓΕΕΦ.

Η πρόταση που παρουσίασε η EODH, αφορούσε πλήρη εκσυγχρονισμό του ΑΜΧ-30 τόσο στον τομέα της ευκινησίας, της ισχύος πυρός και της προστασίας, με την εγκατάσταση σύνθετης συμβατικής και επιπλέον Θωρακίσεως Εκρηκτικής Αντιδράσεως (ERA) αλλά και αναβάθμιση του συγκροτήματος ισχύος και της αναρτήσεως του άρματος, για μεγαλύτερη ευκινησία.

Η πρόταση περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή και αναβάθμιση του άρματος. Εγκαθίσταται κινητήρας ισχύος 950 ίππων προς αντικατάσταση του υπάρχοντος 840 ίππων, με ενισχυμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Η προστασία αναβαθμίζεται όχι μόνο διά της προσαρμογής σύγχρονης θωρακίσεως αλλά και σύγχρονου συστήματος αντιμέτρων με Δέκτη Προειδοποιήσεως Λέιζερ (LWR) και εκτοξευτές πολυφασματικών καπνογόνων. Η ισχύς πυρός διευρύνεται με αντικατάσταση του υδραυλικού συστήματος περιστροφής πύργου από πλήρως ηλεκτρικό γυροσκοπικής σταθεροποιήσεως Σύστημα Ελέγχου Πυροβόλου και Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός που αντικαθιστά το παλαιό που πλέον δεν υποστηρίζεται. Η αναβάθμιση του ΣΕΠ θα προσδώσει ικανότητα βολής εν κινήσει και ρόλο Hunter-Killer αλλά και Killer-Killer σε πυροβολητή και αρχηγό πληρώματος. Περιλαμβάνεται επίσης Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης & Ελέγχου αντίστοιχο του ΗΝΙΟΧΟΣ που διαθέτουν τα Leopard 2HEL του Ελληνικού Στρατού.  

Το πυροβόλο 105 mm αποσυναρμολογείται και υφίσταται πλήρη συντήρηση. Περιλαμβάνεται επίσης εγκατάσταση Βοηθητικής Μονάδος Ισχύος (APU), μονάδα κλιματισμού και αυτόματο σύστημα πυροσβέσεως.

Η παρουσίαση της EODH άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το κόστος, που πράγματι εξέπληξε τους επιτελείς, καθώς προηγούμενες αντίστοιχες προτάσεις ενείχαν δυσθεώρητο τίμημα. Το στοιχείο αυτό, κατέδειξε ότι διά της ελληνικής προτάσεως υπήρχε δυνατότητα εκσυγχρονισμού όχι μόνο των ΑΜΧ-30Β2 αλλά και των αποσυρθέντων παλαιότερων ΑΜΧ-30G που είχαν παραχωρηθεί από την Ελλάδα! Επί της ουσίας, μπορεί να ενεργοποιηθεί άλλη μία Επιλαρχία ΑΜΧ-30 με πλήρως εκσυγχρονισμένο υλικό. 

Η πρόταση εκσυγχρονισμού των ΑΜΧ-30 της Εθνικής Φρουράς, είναι μία μόνο από αυτές που έχει καταθέσει η EODH. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κατατεθεί και για τα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, όσο και για τα τεθωρακισμένα αναγνωρίσεως ΕΕ-9 Cascavel. Τα πρώτα αντιμετωπίζουν προβλήματα συντηρήσεως ενώ τα δεύτερα είχε κριθεί σκόπιμο να αποσυρθούν αλλά η απόφαση αναθεωρήθηκε. Σε ό,τι αφορά τα EE-9 η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλου του ηλεκτρικού συστήματος με νέο ψηφιακής αρχιτεκτονικής, την εγκατάσταση νέου ψηφιακού ΣΕΠ και σκοπευτικών παρόμοιας τεχνολογίας με του εκσυγχρονισμένου AMX-30 (περιλαμβάνεται και θερμική κάμερα), ηλεκτρική οδήγηση πύργου σε συνδυασμό με σταθεροποίηση οπλισμού, νέο συγκρότημα ισχύος και σύστημα πυρόσβεσης. Το πακέτο αναβάθμισης ολοκληρωνεται με προηγμένο πακέτο σύνθετης θωράκισης για τον πύργο και το σκάφος και προαιρετικά τηλεχειριζόμενη εξέδρα οπλισμού στην οροφή του πύργου.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των προτάσεων της EODH, πέραν του λογικού κόστους, είναι ότι όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού θα λάβουν χώρα στο έδαφος της Κύπρου, δηλαδή το υλικό δεν θα χρειαστεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό ενώ θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο εργοστάσιο επ’ ωφελεία της Εθνικής Φρουράς.

To επόμενο διάστημα, η ελληνική πρόταση “χάθηκε”. Δρομολογήθηκαν προμήθειες από την Γαλλία που αφορούσαν αναβάθμιση των συστοιχιών επακτίου αμύνης με βλήματα Exocet κόστους 90 εκατ. € και η αναβάθμιση των πυραύλων επιφανείας – αέρος Mistral 3 κόστους 150 εκατ. €, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ακολούθησε η προμήθεια δεύτερης Μοίρας αυτοκινούμενων πυροβόλων Nora B52ΚΕ των 155 mm από την Σερβία, για την ενίσχυση του Πυροβολικού.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες ανάγκες, για όλα τα Όπλα, Σώματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ.

Οι προτεραιότητες εξοπλισμών, δεν καθορίζονται ασφαλώς μόνο από τον επιχειρησιακό φορέα που προσδιορίζει και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Η τελική απόφαση διαμορφώνεται και με βάση πολιτικά κριτήρια που σχετίζονται με οικονομικά και άλλα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι σε Ελλάδα και Κύπρο, παρατηρείται χαμηλή προτεραιότητα σε προτάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας οι οποίες ανταγωνίζονται ξένους οίκους και συγκρούονται με συμφέροντα αντιπροσώπων. Είναι τυχαίο ότι διαρκώς αποδίδεται μεγαλύτερη προτεραιότητα σε προμήθειες από ξένους κατασκευαστές και ελληνικές προτάσεις “χάνονται”;

Μετά την Γαλλία και την Σερβία, στον “κύκλο” εξοπλιστικών της Κύπρου να υποθέσουμε ότι θα δούμε να ακολουθεί κάτι πάλι από Ισραήλ; Από Ελλάδα μπορεί να αγοραστεί κάτι στο απώτερο μέλλον. Όταν θα έχει αρχίσει να συμπαραγάγει κάτι ξένο που θα το έχουν βαπτίσει ξεδιάντροπα “εθνικό”.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close