Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η προμήθεια Leopard 2 της Ουγγαρίας και το έργο που εξασφαλίζουν ελληνικές εταιρείες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 19 Δεκεμβρίου, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann ανακοίνωσε την ανάληψη από την Ουγγαρία συμβάσεως ύψους άνω των 565 εκατ. $, για την πώληση 44 αρμάτων μάχης Leopard 2A7+ και 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 των 155 mm. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης 12 μεταχειρισμένα Leopard 2A4 που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση. Με τα νέα άρματα, θα συγκροτηθεί μία επιλαρχία και θα αντικατασταθούν τα σοβιετικής προελεύσεως Τ-72 και ανάλογα αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Η σύμβαση έχει ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η KMW χρησιμοποιεί ως υποκατασκευαστές για την παραγωγή του άρματος Leopard 2 τρεις ελληνικές βιομηχανίες: η ΜΕΤΚΑ κατασκευάζει το σκάφος, η EODH το σύνολο θωρακίσεως και η HDVS επιμέρους υποσυγκροτήματα του άρματος. Οι ανωτέρω εταιρείες, εκτελούν ήδη έργο για προηγούμενες συμβάσεις της KMW, όπως αυτή που ανατέθηκε το 2017 για την αναβάθμιση 104 Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού. Εφόσον υφίστατο και η ΕΛΒΟ, αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να την διατηρεί επί 4ετία στον “νεκροθάλαμο” λόγω αριστερών ιδεοληψιών, θα μπορούσε και αυτή να διεκδικήσει σημαντικό μέρος έργου από την νέα σύμβαση.

Η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών στην παραγωγή του Leopard 2, είναι αποτέλεσμα του έργου που εξασφαλίσθηκε για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία από την σύμβαση προμήθειας των 170 αρμάτων Leopard 2HEL για τον  Ελληνικό Στρατό. Δυστυχώς, ανάλογης “ποιότητος” ανταλλάγματα δεν εξασφαλίσθηκαν μετά την εποχή των “διεφθαρμένων” Τσοχατζόπουλου – Παπαντωνίου στις μεγάλες συμβάσεις που ανατέθηκαν, όπως η πρόσφατη ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16. Και αυτό είναι το εντελώς παράδοξο με το ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ…

Πέραν της ανωτέρω, η προμήθεια των Leopard 2A7+ και PzH 2000 από την Ουγγαρία, προσφέρει μια νέα ευκαιρία και σε μια ακόμη ελληνική εταιρεία, την INTRACOM Defense Electronics, ώστε να προωθήσει τις δικές της λύσεις (όπως το σύστημα  WISPR) που έχουν σημειώσει αξιόλογη επιτυχία διεθνώς.

Related Articles

Back to top button