Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα “επέλαση” των Leopard 2 και η ευκαιρία για την Ελλάδα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η σημερινή ανακοίνωση της Νορβηγίας για την προμήθεια 54 αρμάτων μάχης Leopard 2A7 με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλα 18, ανοίγει την αυλαία της νέας “επέλασης” του γερμανικού άρματος στην διεθνή αγορά που αναμένουν πολλοί, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026.

Την προηγουμένη, ο Γερμανός υπουργός Αμύνης είχε μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη παραγγελίας Leopard 2 νέας κατασκευής, με σκοπό την αντικατάσταση των 14 Leopard 2A6 που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία. Οι ζυμώσεις για την ενίσχυση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και μήνες, καλλιεργούν την ιδέα προμήθειας ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού αρμάτων νέας κατασκευής από την KMW, τάξεως μεγέθους 100, με σκοπό την ανάπτυξη του Όπλου των Τεθωρακισμένων και την συγκρότηση νέων μονάδων μελλοντικώς.

Η συλλογική απόφαση αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και το πράσινο φως που άναψε το Βερολίνο για την παραχώρηση Leopard 2, αναμένεται να ευνοήσουν την εκκίνηση προγραμμάτων προμήθειας αρμάτων του τύπου νέας κατασκευής, σε έναν βαθμό απλώς και μόνο για την αντικατάσταση των παραχωρουμένων. Εδώ και μήνες, κύριο θέμα συζητήσεως για τα Leopard 2 είναι η δυνατότητα αυξήσεως του ρυθμού παραγωγής και για τον λόγο αυτόν γίνονται παραινέσεις προς την ελληνική METKA για την αύξηση της παραγωγής σκαφών, του άρματος. Ως μοναδικός κατασκευαστής του σκάφους Leopard 2, η ελληνική εταιρεία, και γενικότερα οι άλλοι Έλληνες εταίροι, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σπουδαιότητα για τους Γερμανούς κατασκευαστές. Η δυνατότητα κατασκευής 50 σκαφών ετησίως από την METKA, ορίζει ευθέως την παραγωγική δυνατότητα της KMW και έως τώρα η κατάσταση οδεύει προς συμφωνία αυξήσεως της παραγωγικότητος σε 75 σκάφη ετησίως. 

Η γερμανική πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη από την μέχρι σήμερα συνεργασία με την εμπλεκομένη Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και η αναζωογώνηση της αγοράς Leopard 2, δημιουργεί πολύ σοβαρές προοπτικές για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, λόγω της απευθείας αναθέσεως έργου που αναμένεται από την KMW και δεύτερον, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που γίνονται εδώ και καιρό με το Ελληνικό Δημόσιο, με επίκεντρο συζητήσεως γερμανική επένδυση στην μορφή νέας βιομηχανικής μονάδος στην Βόρειο Ελλάδα. 

Ως γνωστόν, διά συμφωνίας εξωδικαστικής λύσεως επιδιώκεται αμοιβαίως επωφελής συμβιβασμός που θα συνδυάζει βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα, με την ανάθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων επ’ ωφελεία του Ελληνικού Στρατού. Στην νέα πρότυπη βιομηχανική μονάδα προβλέπεται να υλοποιηθεί πρόγραμμα προμήθειας 205 ΤΟΜΑ KF41 Lynx καθώς και αναβαθμίσεως 123 αρμάτων μάχης Leopard 2A4, ανοίγοντας προοπτική ορίζοντος για το μέλλον, προς ικανοποίηση κάθε ανάγκης σε τροχαίο υλικό πάσης φύσεως.

Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, διαμορφώνεται το πλαίσιο συμφωνίας, φάση την οποία έχουν επηρεάσει σοβαρά οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ενδεικτικώς, μέσω αυτής της ανοικτής διαδικασίας διαλόγου, η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την “ανοικτή γραμμή” με την Rheinmetall και πέτυχε διακρατική συμφωνία ανταλλαγής 40 τεθωρακισμένων οχημάτων δωρεάν, με προφανές ώφελος για τον Ελληνικό Στρατό. Ενώ το πεδίο είναι άκρως δυναμικό λόγω της συγκυρίας, η σύμπτωση της προεκλογικής περιόδου επιδρά αρνητικώς στην λήψη αποφάσεων από την Αθήνα, η οποία επιδιώκει προέκταση της θετικής εξελίξεως με συνδυασμό διακρατικής συμφωνίας ευρύτερης συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η γερμανική πλευρά έχει παρουσιάσει κατά καιρούς δημιουργική δέσμη νέων ιδεών για συνεργασίες, που σχετίζονται ευθέως με την εκμετάλλευση του σημαντικού δυναμικού παλαιότερου αλλά εύχρηστου και χρήσιμου υλικού στον Ελληνικό Στρατό. Είχαμε αναφέρει την ιδέα ανταλλαγής ακόμη και μεταχειρισμένων αρμάτων Leopard 1 με Leopard 2 νέας κατασκευής, ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος για συνεργασία με την ελληνική πλευρά και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της Τουρκίας για λόγους ευρύτερης πολιτικής του Βερολίνου, στο συγκεκριμένο πεδίο.

Εφόσον λοιπόν εντείνεται η πίεση για αύξηση της παραγωγής Leopard 2, η προοπτική της βιομηχανικής επενδύσεως στην Βόρειο Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει την εμφανή ανάγκη δημιουργίας δεύτερης γραμμής παραγωγής του συγκεκριμένου τύπου άρματος. Εάν η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή παλαιότερου υλικού με άρματα νέας παραγωγής τα οποία θα χρηματοδοτήσει η γερμανική κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας των Marder, ενισχύονται οι προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

΄Έχει ανοίξει η αυλαία πλέον, για σοβαρή διαπραγμάτευση με πολύ υψηλότερα στοιχήματα τα οποία μπορεί να θέσει η ελληνική πλευρά, λόγω της αντιστρόφως ανάλογης σημασίας που έχει για την εμπόλεμη Ουκρανία το παλαιότερο υλικό του Ελληνικού Στρατού. Η πολιτική ενισχύσεως της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας από την Δύση, με την οποία είναι ευθυγραμμισμένη η Γερμανία, προσφέρει μεγάλη ευκαιρία για την εξασφάλιση συμφωνιών με το μέγιστο δυνατό ώφελος για την χώρα και τον Ελληνικό Στρατό. Προσφέρει επίσης μία καλή ευκαιρία για την επιβεβαίωση του ρόλου της χώρας ως ενεργού και αξιόπιστου εταίρου που στηρίζει την σταθερότητα, ευρισκόμενος ο ίδιος στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίσεως του επιθετικού αναθεωρητισμού, όπως η Ουκρανία. Εάν αφεθεί αυτή η ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, θα επιβεβαιωθεί απλώς η περιορισμένη εμβέλεια της χώρας ως αποφασιστικού “παίκτη” και η αναντιστοιχία λόγων με πράξεις, στα όμματα και την εκτίμηση των εταίρων και συμμάχων. Ιδίως σε έναν, με τον οποίο κατά τα άλλα επιδιώκεις στρατηγική συμφωνία συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια.

Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Ιταλία και Γερμανία – Γιατί καθυστερούν κορβέτες, ΤΟΜΑ, άρματα

 

Related Articles

Back to top button