Η ΕΚΑΜ στην διασυνοριακή άσκηση λεωφορειοπειρατείας της ATLAS
Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε σε διασυνοριακή άσκηση λεωφορειοπειρατείας με την ονομασία AΤLAS COMMON CHALLENGE 2018, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ATLAS το διάστημα 9 έως 10 Οκτωβρίου 2018.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιτρομοκρατικές Ειδικές Μονάδες της Βουλγαρίας (SOBT), της Ρουμανίας (SIAS & BSIJ) και της Κύπρου (Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός), ενώ συνολικά στο σενάριο έλαβαν μέρος 100 στελέχη των ανωτέρω μονάδων και 200 περίπου αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών.
Το σενάριο διήρκεσε 21 ώρες και περιελάμβανε περιστατικό ομηρίας σε λεωφορείο στην ελληνική επικράτεια και γι’ αυτό η έναρξη έγινε από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδας στην Βέροια. Εκεί είχε συγκεντρωθεί το προσωπικό της ΕΚΑΜ Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπως και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Κυπριακής Αστυνομίας, που είχε έλθει αεροπορικώς από την Κύπρο. Το λεωφορείο με τους ομήρους διέσχισε τα σύνορα με την Βουλγαρία μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα, συνοδευόμενο – παρακολουθούμενο πάντα από τις ομάδες της ΕΚΑΜ και αφίχθη σε πόλη της Βουλγαρίας όπου οι λεωφορειοπειρατές απαίτησαν λόγω βλάβης αντικατάσταση του λεωφορείου με δύο άλλα. Η κατάληξη έγινε με την άφιξη στην πόλη Γκιουργκίου, πλησίον Βουκουρεστίου Ρουμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε επιτυχής επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, έπειτα από δυναμική ακινητοποίηση του λεωφορείου, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στην Ουκρανία.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 6 ακόμη διασυνοριακές ασκήσεις ευρείας κλίμακας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή όλων των Μονάδων – μελών του Δικτύου ATLAS, χωρισμένες κατά ομάδες οι οποίες ανέλαβαν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου σεναρίου (Αεροπειρατεία, Επέμβαση σε πλοίο, Μαζική Ομηρία, Περιστατικό στο Μετρό, Σενάριο Ραδιοβιοχημικής Απειλής, Επέμβαση σε στεριά και θάλασσα)
Η ΕΚΑΜ είχε αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας μονάδας στην άσκηση της Λεωφορειοπειρατείας και συμμετείχε με τη διάθεση 37 στελεχών της ενώ 2 ακόμη ανώτατοι αξιωματικοί συμμετείχαν στην αποστολή. Επιπρόσθετα στέλεχός της είχε οριστεί ως σύνδεσμος στο επιχειρησιακό κέντρο της EUROPOL (OPS Room) στη Χάγη της Ολλανδίας, με σκοπό την άμεση ενημέρωση Ανώτατων Ευρωπαίων Αξιωματούχων.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η AΤLAS COMMON CHALLENGE 2018, έχει περισσότερο χαρακτήρα επιδείξεως και λιγότερο ουσιαστικής ασκήσεως. Είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας το Δίκτυο ATLAS προωθεί περισσότερο τον σκοπό υπάρξεώς του, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις δομές της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι τον “έλεγχο” της ATLAS ασκούν οι υπηρεσίες των μεγάλων χωρών της ΕΕ και ο ρόλος των υπηρεσιών των υπολοίπων χωρών είναι περισσότερο συμπληρωματικός αφού επί της ουσίας απλώς ακολουθούν τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν προαποφασισθεί στον στενότερο ηγετικό κύκλο (βασικώς Γερμανία – Γαλλία). Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικός ο διαχωρισμός που γίνεται σε τέτοιου τύπου ασκήσεις, όπως ο φετινός της ATLAS COMMON CHALLENGE 2018. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία, σημειολογικώς, η συγκέντρωση των μονάδων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην άσκηση της Λεωφορειοπειρατείας, χωρίς συμμετοχή καμμίας μονάδας “μεγάλης” χώρας.
Το ότι πρόκειται επί της ουσίας για απλές επιδείξεις σεναρίων, επιβεβαιώνουν και τα βίντεο από τα σενάρια που δοκιμάστηκαν. Στην περίπτωση της επέμβασης στο σενάριο της λεωφορειοπειρατείας, ένας αριθμός οχημάτων με στελέχη των μονάδων επεμβάσεως και κλίμακες εφόδου, ακολουθεί κατά πόδας το λεωφορείο, στοιχείο το οποίο αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό τον αιφνιδιασμό που πρέπει να διακρίνει μία επέμβαση ενώ και αυτή καθ’ αυτή η ενέργεια των ομάδων εφόδου μετά την ακινητοποίηση του λεωφορείου είναι αργή. Επιπλέον, φαίνεται καθαρά ότι τα πρώτα στελέχη που προσεγγίζουν και επιχειρούν την θραύση των παραθύρων, μετά βίας τα φτάνουν λόγω ύψους του λεωφορείου και δαπανάται χρόνος μέχρι την ανύψωση κλιμάκων και ανδρών, ώστε να βρεθούν στο ύψος των παραθύρων. Τέτοιοι συμβατισμοί είναι εμφανείς και στις ενέργειες των άλλων μονάδων που εκτέλεσαν τα υπόλοιπα σενάρια στην διάρκεια της ATLAS COMMON CHALLENGE 2018 και θεωρούνται φυσιολογικοί, εφόσον οι ομάδες που ενεργούν είναι μεικτές και είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό των διαφορετικών μονάδων, που εφαρμόζουν διαφορετικές διαδικασίες, δεν έχει προετοιμαστεί, προκειμένου να μπορεί να επιτευχθεί ο αποδεκτός βαθμός συντονισμού μεταξύ τους.
https://www.facebook.com/europol/videos/338879260205153/