Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Άγκυρα συγκεντρώνει ανταλλακτικά για το στόλο των F-16 σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο από τις ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Κρίσιμα ανταλλακτικά, φαίνεται ότι συσσωρεύει η Τουρκία για το σύνολο των μαχητικών F-16 που διαθέτει, εν όψει πιθανών κυρώσεων που θα τις επιβληθούν από τις ΗΠΑ με αφορμή την επικείμενη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε έγκυρα ειδησιογραφικά πρακτορεία, κάνουν λόγο πλέον για επιπτώσεις στην μελλοντική πορεία της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ και Τουρκίας, με την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter να είναι μονάχα η αρχή όσων εξελίξεων έπονται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο μη κατονομαζόμενοι Τούρκοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική προσπάθεια συγκέντρωσης κρίσιμων ανταλλακτικών για το στόλο των F-16, τα οποία ανήκουν σε ένα συνδυασμό εκδόσεων Block 30, 40, 50 και 50+ καθιστώντας την Τουρκική Αεροπορία έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες του τύπου παγκοσμίως.

Τα μέτρα απομάκρυνσης από το πρόγραμμα του F-35

Η προσπάθεια επίσης επεκτείνεται στην συγκέντρωση ανταλλακτικών και για άλλα οπλικά συστήματα εκτός των F-16 που δεν κατονομάζονται όμως, όπως επίσης δεν κατονομάζονται και ποιες είναι οι πηγές που αυτά αντλούνται. Πάντως οι φόβοι για διαρροή τεχνολογίας του F-35 δεν υπάρχουν μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλους χρήστες του μαχητικού 5ης γενιάς της Lockheed Martin, οι οποίοι θεωρούν ότι η συνεργασία Άγκυρας – Μόσχας, μπορεί να οδηγήσει σε αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών αναφορικά με το ίχνος RCS που έχει το μαχητικό stealth, στο Κρεμλίνο.

Ήδη μέσα στον Ιούνιο το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε μια δέσμη μέτρων για το πως θα εξελιχθεί η παραγωγή, σε περίπτωση που αποφασιστεί η απομάκρυνση της Άγκυρας από την κοινοπραξία των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του JSF. Μοναδική εναλλακτική αναφέρεται η διακοπή της προμήθειας S-400, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να γίνει καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κατηγορηματικά αρνηθεί. Όπως δήλωσε άλλωστε ο ίδιος την 1η Ιουλίου, η πρώτη παρτίδα S-400 θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.  

Επιπλέον, σήμερα ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η παράδοση του θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Τη είδηση αυτή μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου στο τουρκικό κανάλι TGRT. «Θα δείτε μόλις περάσει η εβδομάδα. Ο πρόεδρός μας έχει μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήδη πέρασε. Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε να υλοποιείται η συμφωνία για τους S-400», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την διαρροή τεχνολογίας η οποία εφαρμόζεται μέσω της νομοθεσίας CAASTA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) μπορεί στην περίπτωση της Τουρκίας να υλοποιηθεί στο F-35 αλλά ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται οι συνέπειες να είναι ευρύτερες. Και αυτό διότι η Προεδρία Τραμπ θα έχει να διαλέξει μεταξύ 12 επιλογών που περιλαμβάνουν ενέργειες όπως η επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις, αποτρέποντας την ικανότητα δανεισμού από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το ίδιο το Κογκρέσο ενδέχεται να επιβάλει και άλλα μέτρα που αφορούν ευθέως την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας, μπλοκάροντας διά παντός την δυνατότητα επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35.

Η επιλογή αυτή επιδιώκεται μάλιστα από αρκετούς γερουσιαστές των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές στο μέλλον ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι ζητάνε ακόμη και την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που βρίσκονται αποθηκευμένα σε τουρκικό έδαφος στη βάση του Ιντσιρλίκ. Και φυσικά οι κυρώσεις είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν και την εξέλιξη άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας και τη δυνατότητα υποστήριξής τους με ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταφορικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, Black Hawk, ανθυποβρυχιακά S-70B, μεταγωγικά C-130, μαχητικά F-16, F-4E, εκπαιδευτικά T-38, οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι HAWK και πλήθος οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν και οι τρεις Κλάδοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία για την επιβολή ενός ευρύτερου εμπάργκο εναντίον της χώρας, ανάλογο με αυτό που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ το 1975, με αφορμή την εισβολή στην Κύπρο. Το εμπάργκο αυτό έληξε τελικά το 1978 αλλά άφησε με σοβαρές ελλείψεις τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Με δεδομένη αυτήν την εμπειρία, φαίνεται ότι οι Τούρκοι σπεύδουν να συσσωρεύσουν ανταλλακτικά προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία στην περίπτωση που εξελιχθεί μια ανάλογη κατάσταση. Ιδίως για τα F-16, αναφέρεται ότι η προσπάθεια αυτή είναι κρίσιμης σημασίας καθώς αποτελεί το βασικό τύπο μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκικής Αεροπορίας στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί για αρκετό καιρό – ιδίως στην περίπτωση που τελικά δεν αποκτήσει τα 100 F-35 που υπολόγιζε. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι χωρίς ικανό απόθεμα ανταλλακτικών, μια Τουρκία σε καθεστώς εμπάργκο θα δει πολύ γρήγορα το στόλο των F-16 να καθηλώνεται, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση».

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι, ακόμη και αντιμέτωποι με αυτές τις προοπτικές, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τίποτα στη τύχη ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύουν αποφασιστικότητα. Μένει να δούμε τελικά την κατάληξη του σήριαλ των S-400 και τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια τους.

Related Articles

Back to top button