Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

HYUNDAI Bayon

Του Ηλία Ματζαβά

Σε μια εποχή που ανθίζει η κατηγορία των λεγόμενων crossovers, των αυτοκινήτων δηλαδή που δανείζονται πολλά στοιχεία από τα μεγαλύτερα SUV, η HYUNDAI ολοκληρώνει την συγκεκριμένη γκάμα της με το μικρότερο μοντέλο της.

Πρόκειται για το Bayon, ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο ειδικά για την Ευρώπη. Άλλωστε και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη Bayonne, την πρωτεύουσα της Γαλλικής Χώρας των Βάσκων.

Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4,18 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,58 μέτρα, έχοντας πλάτος 1,77 μ. και ύψος 1,49 μ. Διαστάσεις δηλαδή που υπόσχονται ευελιξία, χωρίς όμως να θυσιάζεται η άνεση των επιβατών, με το χώρο αποσκευών να φτάνει τα 411 λίτρα.

Η σχεδιαστική ταυτότητα της φίρμας, τονίζεται από τριγωνικά, αλλά και σε σχήμα βέλους στοιχεία, έχοντας μεγάλη μάσκα εμπρός, ενώ αυτό που το διαφοροποιεί μάλλον είναι το πίσω μέρος.

Διατίθεται με ατσάλινες ζάντες 15 ιντσών ή αλουμινίου 16 ή 17 ιντσών, ενώ υπάρχουν εννέα χρώματα αμαξώματος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για διχρωμία οροφής σε χρώμα Phantom Black.

Στο σύγχρονο και ευρύχωρο εσωτερικό, η έκπληξη είναι η παρουσία φωτισμού LED στην περιοχή των ποδιών των εμπρός επιβατών, τα μαρσπιέ, τις χειρολαβές και το χώρο για μικροαντικείμενα κάτω από την κεντρική κονσόλα!

Στο Bayon, υπάρχει και, σπάνια για την κατηγορία, προηγμένη τεχνολογία συνδεσιμότητας. Ο εξοπλισμός συνδεσιμότητας περιλαμβάνει οθόνη AVN 10,25 ιντσών ή οθόνη 8 ιντσών, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, Apple CarPlay και Android Auto, ηχοσύστημα Bose Premium, επιφάνεια ασύρματης φόρτισης, τρεις θύρες USB, υπηρεσίες Connected Car και Live.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα συστήματα ασφάλειας, με αρκετές δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης. Οι διαθέσιμες λειτουργίες ασφαλείας SmartSense περιλαμβάνουν: υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, υποβοήθηση παρακολούθησης λωρίδας, cruise control με βάση το σύστημα πλοήγησης, υποβοήθηση ορίων ταχύτητας, υποβοήθηση μεγάλη σκάλας προβολέων, υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης προς τα εμπρός με ανίχνευση πεζών και ποδηλάτων και στροφής σε διασταύρωση, προειδοποίηση συγκέντρωσης οδηγού, ειδοποίηση αναχώρησης προπορευόμενου οχήματος, προειδοποίηση σύγκρουσης τυφλού σημείου και άλλα πολλά.

Στους σύγχρονους κινητήρες βενζίνης, η οικονομία καυσίμου βελτιώνεται περαιτέρω από την ήπια υβριδική τεχνολογία 48 V. Ο κινητήρας 1.0 T-GDi διατίθεται σε εκδόσεις με 100 και 120 ίππους, με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων ή διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων και τιμές που ξεκινούν από 17.190 ευρώ, ενώ υπάρχει και η πιο προσιτή έκδοση των 15.790 ευρώ με κινητήρα 1.2 MPi με 84 ίππους και χειροκίνητο κιβώτιο 5 ταχυτήτων.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close