Χωρίς βιασύνη συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η χθεσινή πέμπτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, κύλησε με την μεγαλύτερη πρόοδο να παρατηρείται στο νότιο μέτωπο, με τις εξορμούσες από Κριμαία δυνάμεις να προχωρούν αργά προς αποκλίνουσες κατευθύνσεις (βορειοανατολικώς προς Χερσώνα και βορειοδυτικώς προς Ζαπορίζια). Είναι σαφές ότι θα πρέπει να αποδοθεί έμφαση σε έναν εκ των δύο αξόνων, ούτως ώστε να υποστηριχθεί επαρκώς από πλευράς επιμελητείας και μέσων πυρός, με την κατεύθυνση προς Ζαπορίζια να αναδεικνύεται στην πλέον πιθανή, επειδή συνέχιση της προόδου εκεί θα επιφέρει την περικύκλωση του κυρίου όγκου των ουκρανικών δυνάμεων.
Ανατολικώς, μέχρι και σήμερα έκτη ημέρα της σύγκρουσης, οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να παρακάμψουν το Χάρκοβο, στο οποίο από εχθές φαίνεται ότι έχουν αποδεσμευθεί επιλεκτικώς πυρά πυροβολικού για την προσβολή στόχων εντός του αστικού ιστού. Η πίεση συνεχίζεται και βορειότερα προς Σούμι, που έχει παρακαμφθεί και έχει επιτευχθεί διείσδυση βάσει του οδικού άξονος προς Κίεβο, όπως και από τον παράλληλο βορειότερα οδικό άξονα. Εκεί φαίνεται να αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα αποκοπής τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων μονάδων και υπομονάδων ελιγμού λόγω ελλείψεως καυσίμων, όπως και η δράση των Ουκρανών επικεντρωμένα εναντίον φαλάγγων ανεφοδιασμού.
Στην περιοχή του Κιέβου, ούτε εχθές, ούτε σήμερα, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, έχει υπάρξει κάποια πίεση, παρά το ότι ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. περίπου, σε προάστια. Σποραδικοί βομβαρδισμοί με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων ΒΜ-21 Grad που έχουν μεταφερθεί από βορρά, δεν συνιστούν ουσιώδη διαφοροποίηση ακόμη. Από ημερών πάντως αναφέρονται κινήσεις μεγάλων φαλαγγών ρωσικών δυνάμεων από την Λευκορωσία, που κατευθύνονται προς Κίεβο, για ενίσχυση της διεισδύσεως δυτικώς Δνειπέρου. Εκεί, οι μάλλον ελαφρές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών ενισχύονται αλλά υφίστανται απώλειες ακόμη και από μικρά αντεπιθετικά εγχειρήματα των Ουκρανών με ελικόπτερα. Όπως φαίνεται, πέριξ της πρωτευούσης, υφίσταται ενεργό κάποιο δυναμικό της Ουκρανικής Αεροπορίας, κυρίως με ελικόπτερα και κάποια μη επανδρωμένα Bayraktar, τα οποία μάλλον πρόλαβε και προώθησε η Τουρκία αεροπορικώς την πρώτη ημέρα του πολέμου, 24 Φεβρουαρίου.
Καθώς οι αναφορές για κάθοδο ενισχύσεων από Λευκορωσία συνεχίζονται, εκτιμάται ότι μεταφέρονται ακολουθούσες δυνάμεις Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, που θα επιτρέψουν από αριθμητικής απόψεως την εξασφάλιση των απαραιτήτων δυνάμεων για περίσφυξη του Κιέβου. Δεν μπορεί να αποκλειστεί επιθετική απόπειρα καταλήψεως έστω τμήματος της πόλεως, για λόγους γοήτρου και ψυχολογικούς αλλά η ρωσική προσέγγιση μέχρι σήμερα είναι συντηρητική. Εκτιμάται ότι απαιτείται δύναμη 30-40.000 ανδρών, ίσως και παραπάνω, για την ολοκληρωτική απομόνωση της πρωτευούσης.
Σε γενικές γραμμές, η άμυνα των Ουκρανών παρουσιάζει δύο βασικές αδυναμίες. Δεν εντοπίζονται επιχειρήσεις άντεπιθετικών ελιγμών για την καταστροφή εχθρικών συγκεντρώσεων, ούτε δείχνει να υφίσταται η έννοια των εφεδρειών. Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν παθητικώς την επίθεση, φαίνεται ότι έχουν αφιερώσει όλες τις δυνάμεις τους στην αγώνα και τα μόνα στοιχεία ενεργητικής αμύνης διακρίνονται από τα περιορισμένα τους αεροπορικά μέσα.