Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

HONDA HR-V: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Rheinmetall Lynx

ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΖΑΒΑΣ

Μετά από μια δεκαετία απραξίας, η HONDA επιστρέφει στην κατηγορία των μικρών crossovers. Μια κατηγορία που ουσιαστικά δημιούργησε το 1998 με το HR-V. Ένα ιδιαίτερο μοντέλο που όχι μόνο ήταν επιτυχημένο, αλλά, άνοιξε τα μάτια και σε άλλες εταιρείες.
Με τη δεύτερη γενιά του HR-V, η ΗΟNDA, έχοντας πλέον αρκετούς ανταγωνιστές, στοχεύει να κλέψει αγοραστές από τις κατηγορίες των πολυμορφικών αλλά και των χάτσμπακ.
Γιατί το μήκους 4,3 και ύψους 1,60 μέτρων νέο HR-V, αν και έχει γραμμές που παραπέμπουν σε κουπέ, συνδυάζει κάποιες από τις δυνατότητες ενός οχήματος ελεύθερου χρόνου με την πρακτικότητα και τις λύσεις ενός MPV.
Αναμφίβολα κομψό εξωτερικά, κερδίζει περισσότερους πόντους όταν μπεις στο άνετο εσωτερικό του, το οποίο χαρακτηρίζεται από μαλακά, ποιοτικά υλικά, με τον σχεδιασμό του να χαρακτηρίζεται σοφιστικέ.
Τις εντυπώσεις κερδίζουν η τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, οθόνη αφής του Honda Connect που φροντίζει για την πληροφόρηση, τη συνδεσιμότητα, την πλοήγηση και την ψυχαγωγία αλλά και ο τρισδιάστατος πίνακας οργάνων με τον φωτισμό που αλλάζει ανάλογα με το πόσο οικονομικά πατάει ο οδηγός το πεντάλ του γκαζιού.
Και μπορεί όλα αυτά να εντυπωσιάζουν, η πρακτικότητα όμως είναι αυτή που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του εσωτερικού του HR-V.
Το καινοτόμο σύστημα Magic Seat επιτρέπει στον καθένα από τα διαιρούμενα 60:40 καθίσματα της δεύτερης σειράς να υιοθετούν διάφορες διατάξεις για μέγιστη ευελιξία στη μεταφορά ατόμων και φορτίων, ενώ μπορεί να επιλέγεται ένα από τα τρία “modes” από τη στάνταρ θέση των καθισμάτων.
Utility mode: η πλάτη του πίσω καθίσματος αναδιπλώνεται προς τα εμπρός καθώς η έδρα χαμηλώνει την περιοχή των ποδιών των πίσω επιβατών, δημιουργώντας ένα επίπεδο πάτωμα μέγιστου μήκους 1.84 μ. Το οποίο, όπως διαπιστώσαμε, άνετα μπορεί να φιλοξενήσει δύο ποδήλατα!
Tall mode: το εμπρός τμήμα της έδρας των πίσω καθισμάτων ανασηκώνεται προς τα πίσω και κλειδώνει σε κάθετη θέση, επιτρέποντας ένα ύψος φόρτωσης 1.24 μ. από το πάτωμα μέχρι την οροφή, για την τοποθέτηση ψηλών αντικειμένων πίσω από τα εμπρός καθίσματα.


Long mode: η πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού αναδιπλώνεται προς τα πίσω σε οριζόντια θέση, ενώ η πλάτη των πίσω καθισμάτων αναδιπλώνεται προς τα εμπρός, δημιουργώντας ένα τούνελ για τη μεταφορά αντικειμένων μήκους μέχρι 2.44 μ.
Ο χώρος φόρτωσης, από τους καλύτερους της κατηγορίας έχει χωρητικότητα 453 λίτρα, με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση ενώ μπορεί να φτάσει τα 1.026 με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.
Το αποκλειστικά πεντάπορτο νέο HR-V διατίθεται με έναν κινητήρα diesel 1.6 i-DTEC 120 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με εξάρι μηχανικό κιβώτιο και ένα βενζινοκινητήρα 1.5 i-VTEC 130 ίππων που στέλνει την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου ή μέσω αυτόματου CVT. Και τα δύο σύνολα δείχνουν να ταιριάζουν στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με τον πετρελαιοκινητήρα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Κυρίως με τη ροπή των 30 Nm, αλλά και την ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, η οποία αν το επιδιώξεις μπορεί να βρίσκεται και κάτω από τα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.


Στο δρόμο, το HR-V δεν πρόκειται να προβληματίσει ούτε τον οδηγό, ούτε τους επιβάτες. Είναι ευχάριστο, ασφαλές, με υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και με χρήσιμους ηλεκτρονικούς… βοηθούς, όπως το σύστημα ελέγχου ευστάθειας και το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος. Η ανάρτηση προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Σε συνδυασμό μάλιστα και με την πάρα πολύ καλή ηχομόνωση, οι μετακινήσεις με το νέο HR-V γίνονται απολαυστικές. Γιατί είναι ένα αυτοκίνητο που όσο… ζεις μαζί του, τόσο σε κερδίζει. Και ας μην έχει τετρακίνηση για να σε υποστηρίξει σε εκτός δρόμου περιπέτειες. Οι τιμές, που ξεκινούν πάνω από τα 22.000 ευρώ, σίγουρα δεν είναι τα δυνατά του όπλα. Αν όμως δεις τον κατάλογο του πλουσιότατου εξοπλισμού, μάλλον θα τις δικαιολογήσεις. Άλλωστε, είναι ένα νέο μοντέλο, που πάνω από όλα, είναι HONDA.

 

 

2015 Honda HR-V

Tags

Related Articles

Back to top button
Close