Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

“Χίλιες φορές όχι ελληνικό UAV για τα M1117” (Let’s make others great again)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

“Χίλιες φορές όχι”! Αυτό είπε στην Βουλή ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην προσφορά μεταχειρισμένων LCS χωρίς διορθωμένο το πρόβλημα στο κιβώτιο μετάδοσης και με απαίτηση καταβολής κόστους γι’ αυτό.

Το ίδιο κατηγορηματική, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν και η αντίληψη του ΓΕΣ, όταν προ μηνών εξέταζε τις επιλογές προμήθειας UAV για τα τεθωρακισμένα οχήματα M1117, αποκλείοντας την προοπτική κάποιου προϊόντος ελληνικής εταιρείας. Εδώ και καιρό διάφορα δημοσιεύματα διαφήμιζαν την πρόθεση προσθήκης οργανικού UAV για αναβάθμιση των δυνατοτήτων αναγνωρίσεως των συγκεκριμένων οχημάτων αλλά ήλθε η δημοσιοποίηση της εγκρίσεως του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για να γίνει γνωστό ότι το ΓΕΣ είχε ζητήσει αμερικανικής προελεύσεως σύστημα.

Νέο UAV AQUILA τύπου VTOL από την UCANDRONE

Πίσω στο… πολύ μακρινό 2023, μια ελληνική εταιρεία είχε παρουσιάσει στην διάρκεια της DEFEA 2023, το νέο της προϊόν, το καθέτου αποπροσγειώσεως (VTOL) τύπου Aquila, που ανέπτυξε βάσει παραγγελίας την οποία της είχε αναθέσει χώρα του ΝΑΤΟ. Εκείνο το διάστημα δεσμευόταν να μην αποκαλύψει τον πελάτη (όπως είχε ζητηθεί και από τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ) αλλά το επόμενο έτος έγινε γνωστό ότι ο Βουλγαρικός Στρατός ήταν αυτός που εμπιστεύθηκε την ελληνική UCANDRONE.

Το Aquila προορίζεται από τους Βούλγαρους στρατιωτικούς να καλύψει τις ανάγκες εναερίου παρατηρήσεως για το Πυροβολικό αλλά φαίνεται ότι κανείς στην Ελλάδα δεν το… σκέφτηκε αυτό ή ενδιαφέρθηκε να μάθει κατά πόσο μπορούσε να εξυπηρετήσει τα… υπερτεχνολογίας M1117. Δεν σκέφτηκε κανείς να ζητηθούν προτάσεις και προσφορές από ελληνικές εταιρείες κατασκευής UAV για τον σκοπό;

Όπως αναλύθηκε, η πρόθεση αφιερώσεως μέχρι και 30 εκατ. $ στην αμερικανική Textron Systems για την προμήθεια UAV που θα συνοδεύουν τα M1117 του Ελληνικού Στρατού, προστέθηκε στο όλο “πακέτο” για την υποστήριξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων οχημάτων. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί θα σήμαινε για μια ελληνική εταιρεία να λάβει σύμβαση 30 εκατ. $ για την προμήθεια αναλόγων προϊόντων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προφανώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από την προμήθεια των αμερικανικών UAV, καθόσον η επίσημη ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σχετικές συμφωνίες με την Textron Systems για αντισταθμιστικά. “Σιγά το πρόγραμμα, τί να ζητήσεις από μια τόσο μικρή σύμβαση”, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί κανείς…

Ήλθε η ώρα να δούμε ελληνικά Τακτικά UAV στις Ένοπλες Δυνάμεις

Related Articles

Back to top button