Γιατί “καρκινοβατεί” το πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3 Orion
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Γιατί “καρκινοβατεί” το πρόγραμμα αναβάθμισης των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού, όπως έχει πει ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος εδώ και καιρό; Η συγκεκριμένη έκφραση, αντικατοπτρίζει ασφαλώς την κυβερνητική δυσαρέσκεια, για την κατάσταση.
Όπως έχουμε περιγράψει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2019-2020, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συμβάσεως, δύο εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη (τα “153415” και “153427”) επρόκειτο να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2022 αντιστοίχως, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο το β΄ και δ΄ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα έχει ανατραπεί πλήρως και αναφέρεται συνολική καθυστέρηση ακόμη και ενός ολόκληρου έτους!
Εφέτος, επρόκειτο να αποπληρωθεί η σύμβαση ύψους 499.843.145 $ που ανατέθηκε το 2015, με την καταβολή της τελευταίας δόσης ύψους 26.721.774 $. Εν τούτοις, λόγω τροποποιήσεως στην σύμβαση και ελαφράς μεταβολής στην καταβολή των δόσεων, η αποπληρωμή έχει μετακυλιστεί.
Η καθυστέρηση πλέον προκύπτει από την αδυναμία της ΕΑΒ να διαχειρισθεί το πρόβλημα της ελλείψεως προσωπικού για την εκτέλεση των εργασιών στα P-3, εκ των οποίων δύο βρίσκονται ήδη στο υπόστεγο και το πρώτο θεωρείται ολοκληρωμένο κατά 75% ενώ στα υπόλοιπα δύο αεροσκάφη εκτός υποστέγου δεν έχουν γίνει εργασίες ακόμη. Οι εργασίες έχουν συναντήσει διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων η παλαιότητα των αεροσκαφών, που αποκαλύπτει διαρκώς διαβρωμένα μέρη τα οποία απαιτούν επιμελημένες δομικές εργασίες αποκαταστάσεως ή αντικαταστάσεως, πέραν των αρχικών προβλέψεων.
Στις αρχές φθινοπώρου, η ΕΑΒ επρόκειτο να υπογράψει με την Lockheed Martin το νέο τεχνικό έγγραφο για την εκτέλεση των εργασιών βάσει της τροποποιήσεως που έχει γίνει στην LOA GR-P-GLI, πλην όμως η διοίκηση της εταιρείας δεν το έχει πράξει, με μόνη εξήγηση κατά έγκυρες πηγές, τις αναστολές λόγω αναμενομένων συνδικαλιστικών αντιδράσεων από την πρόβλεψη προσλήψεως συμβασιούχων για την υποστήριξη του έργου. Καθώς η ΕΑΒ στερείται επαρκούς προσωπικού με την σχετική τεχνική εμπειρία, η Lockheed Martin έχει προτείνει την πρόσληψη από αυτήν συμβασιούχων που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο προϋποθέτει βεβαίως την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΑΒ. Ανάλογο πρόβλημα είχε ανακύψει και από τις αντιδράσεις συνδικαλιστών λόγω της προσλήψεως συμβασιούχων από την Lockheed Martin για την υλοποίηση του προγράμματος παραγωγής δομικών συγκροτημάτων για την παγκόσμια αγορά F-16, που μετά κάποιο διάστημα ζυμώσεων, ξεπεράστηκε. Έτσι, εκκρεμεί η υπογραφή του τεχνικού εγγράφου για το πρόγραμμα Ρ-3, το οποίο κατόπιν πρέπει να υπογράψει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ώστε να αναλάβει έργο η ομάδα συμβασιούχων της Lockheed Martin.
Αναπάντεχο πρόβλημα στην κατασκευή συγκροτημάτων F-16 από την ΕΑΒ
Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς χωρίς να παρεμβαίνει, παρά το κόστος που έχει η κατάσταση για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και την προοπτική ιδιωτικοποιήσεως της ΕΑΒ, την οποία επιδιώκει όπως έχουμε αναλύσει. Προ ημερών, στις 3 Δεκεμβρίου, μιλώντας γενικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνένευξη στο Euro2day.gr (Aλεξάνδρα Γκίτση) περιέγραψε την κατάσταση: “Είμαστε σε μια καλή πορεία για το μέλλον της εταιρείας, παρότι η ΕΑΒ έχει κάποιες εγγενείς αδυναμίες. Η νοοτροπία ορισμένων συνδικαλιστών, οι οποίοι νομίζουν ότι δικαιούνται τα πάντα επειδή γεννήθηκαν συνδικαλιστές, μπορεί να βλάψει πάρα πολύ την εταιρεία. Έχουν κάνει, οι συνδικαλιστές της ΕΑΒ, ό,τι μπορούν για να χαλάσουν και να καταστρέψουν την εταιρεία. Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ισορροπήσει την εταιρεία και νομίζω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο, για να έχουμε σύντομα καλά νέα για την ΕΑΒ. Αλλά δεν είναι εύκολο εγχείρημα γιατί η ΕΑΒ έχει τα δικά της προβλήματα“.
Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την εκπαίδευση δύο ιπταμένων αξιωματικών σε ιδιωτική εταιρεία στο Τζάκσονβιλ των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν επιστρέψει, ετοιμάζει τον ερχόμενο Φεβρουάριο την αποστολή δύο επιπλέον ιπταμένων στις ΗΠΑ, σε άλλη όμως εταιρεία στο Γκέινσβιλ, όπου θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαιδεύσεως για το Γερμανικό Ναυτικό. Η μεταβολή αυτή θα γίνει, επειδή το “γερμανικό πρόγραμμα” είναι μικρότερου κόστους.
Διεργασίες για προμήθεια F-35 και η ΕΑΒ στην Lockheed Martin