Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Γαλλικό διαγωνισμό για 10.000 NVG διεκδικεί κοινοπραξία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με την SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE

Rheinmetall Lynx

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις στον διεθνή τύπο (βλ. https://www.edrmagazine.eu/safran-completes-its-night-vision-portfolio), η ΤΗΕΟΝ SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) έχει προχωρήσει σε κοινοπρακτική συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE για την από κοινού συμμετοχή και υποβολή προσφοράς στο δημόσιο διαγωνισμό ΒΙ-ΝΥΧ που διαξάγεται από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, για την προμήθεια περίπου 10.000 δίκυαλων οργάνων νυκτερινής όρασης σε χρονικό ορίζοντα 8 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια δυνητική αγορά εντός των χωρών του ΝΑΤΟ, η γαλλο-ελληνική κοινοπραξία ΤΗΕΟΝ SENSORS & SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο όργανο νυκτερινής όρασης, με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από πελάτες του διάσημου και best seller ΝΥΧ της ΤΗΕΟΝ SENSORS, παρουσιάζοντας ένα νέο σύστημα νυκτερινής όρασης γνωστό ως E-NΥΧ , (όπου “E” σημαίνει “Eξελιγμένο”). Με αυτό το νέο δίκυαλο, οι εν λόγω εταιρίες συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τη SAFRAN και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, το E-NYX έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα NVG, τόσο από άποψη απόδοσης, όσο και από SWAP-C (Size, Weight, Power & Cost), εφόσον έχει επαυξημένο οπτικό πεδίο (Field of View – FOV) 47° μοιρών (από 40° που έχει άλλος τύπος της οικογένειας NYX), είναι ελαφρύτερο κατά 25%, διαθέτει εξελιγμένες λυχνίες 4G+ της Photonis, αλλά και εξελιγμένη εργονομία για χρήση από τους στρατιώτες ακόμη και όταν φορούν γάντια κατά τη διάρκεια δύσκολων επιχειρήσεων. Η προσθήκη ενός υπερσύγχρονου NVG στο χαρτοφυλάκιό της, θα επιτρέψει στη SAFRAN να παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις.

Το δικύαλο E-Nyx

Η συνεργασία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με τον όμιλο SAFRAN είναι πολυετής. Τον Νοέμβριο του 2017 οι δύο εταιρίες, ΤΗΕΟΝ SENSORS και SAFRAN Vectronix, είχαν ανακοινώσει τη στρατηγική συνεργασία τους σε παρόμοιο διαγωνισμό για την παροχή οργάνων νυκτερινής όρασης στις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το 2019,  η SAFRAN Vectronix επιλέχθηκε εκ νέου για να προμηθεύσει τις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις με 8.385 νέα όργανα νυκτερινής όρασης και να αναβαθμίσει 5.700 ήδη υπάρχοντα οργάνα night vision, έργο για το οποίο συνεργάστηκε και πάλι με τη ΤΗΕΟΝ SENSORS.

Στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ESA, η THEON SENSORS κέρδισε διαγωνισμό ύψους 250 εκατ. $ (προϊόντα Θέων Αισθητήρες και ESA) για την προμήθεια οργάνων νυκτερινής όρασης στους  Αμερικανούς Πεζοναύτες. Στον εν λόγω διαγωνισμό η Optics 1 (εταιρία της SAFRAN) συμμετείχε στο παραπάνω σχήμα με την προμήθεια του Clip-on θερμικής απεικόνισης (eCOTI) αξίας περίπου 100 εκατ. $.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΤΗΕΟΝ SENSORS, κ. Βασίλειος Σαββαΐδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, τόνισε: «Η νέα συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, μέσα από την κοινοπραξία μας με τη SAFRAN ELECTRONICS & DEFENSE, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία, σε γαλλικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ήδη η Γαλλία, λόγω της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής της προσέγγισης, έχει ανοίξει έμπρακτα τους γαλλικούς εξοπλισμούς και σε άλλες μη γαλλικές ευρωπαϊκές εταιρίες. Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και σύμφωνα με την αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Γαλλικής και Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν την εξωστρέφειά τους δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και στην παγκόσμια αγορά».

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close