Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμότητα προειδοποίησης 25 ημερών για την ανάπτυξη Patriot στην Σαουδική Αραβία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ολοκληρώθηκε εχθές 20 Απριλίου η κοινή επίσκεψη του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου και του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο Ριάντ και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κατά την οποία υπεγράφησαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο ΥΕΘΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών».

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ η ελληνική αποστολή θα περιλαμβάνει ένα ραντάρ AN/MPQ-65, ένα Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός AN/MSQ-104 και 2-4 μονάδες πυρός – εκτοξεύσεως πυραύλων. Πύραυλοι δεν θα αποσταλούν αλλά θα χρησιμοποιηθούν από το απόθεμα της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ αρχικώς υπολογιζόταν η αποστολή να περιλαμβάνει περί τα 50 άτομα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 100, καθώς θα προστεθεί προσωπικό ασφαλείας, υποστηρίξεως κ.λπ. Το προσωπικό θα εναλλάσσεται ανά διαστήματα.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος αναπτύξεως της ελληνικής αποστολής αλλά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται εδώ και καιρό σε ετοιμότητα προειδοποιήσεως 25 ημερών για την μετάβαση στην Σαουδική Αραβία.

Από την άνοιξη του 2020, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν την πρόθεση αποσύρσεως δύο εκ των τεσσάρων πυροβολαρχιών Patriot με τέσσερα ραντάρ που ανέπτυξαν στην Σαουδική Αραβία το προηγούμενο έτος, μετά την επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου 2019 στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Abqaiq και Khurais στην Σαουδική Αραβία, από 18 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Η αποστολή της ελληνικής συστοιχίας, θα καλύψει εν μέρει αυτό το κενό. Οι αμερικανικές πυροβολαρχίες αναπτύχθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 και είχε ανακοινωθεί ότι θα παρέμεναν μέχρι τον Μάρτιο του 2020 αλλά η παρουσία τους παρατάθηκε εξαιτίας κάποιων επιθέσεων με ρουκέτες που εκδηλώθηκαν στο μεταξύ. Τελικώς όμως δεν αποσύρονται πλήρως οι αμερικανικές πυροβολαρχίες Patriot, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να παρερμηνευθεί ως εγκατάλειψη της υποστηρίξεως προς το Βασίλειο.

Το προσεχές διάστημα εξάλλου, η στρατιωτική συνεργασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αποστολή ελληνικών μαχητικών F-16 στην Σαουδική Αραβία, με σκοπό την συμμετοχή τους σε συνεκπαίδευση με την αεροπορία του βασιλείου.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close