Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Επίτευξη οροσήμου εξαγωγών 600 εκατ. € από τον Όμιλο EFA GROUP

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

O ελληνικός όμιλος εταιρειών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια, ανακοίνωσε στις 26 Νοεμβρίου την συμπλήρωση εξαγωγών ύψους 600 εκατ. €, επισφραγίζοντας τη σημαντική δραστηριότητά του στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν πολύ απαιτητικές Ένοπλες Δυνάμεις ξένων χωρών.

Ο Όμιλος συμπλήρωσε το μέγεθος αυτό σε συνολικές εξαγωγές μετά:

α) την ολοκλήρωση παράδοσης συστημάτων νυκτερινής όρασης ΤΗΕΟΝ SENSORS στη Βραζιλία.

β) την ολοκλήρωση παράδοσης συστημάτων Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων από τη SCYTALYS σε Ιαπωνία και Ινδονησία.

γ) την ανάληψη νέου συμβολαίου από τη SCYTALYS στη Νότια Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΤΗΕΟΝ SENSORS ολοκλήρωσε την παράδοση μονόκυαλων και δίκυαλων οργάνων νυκτερινής όρασης στη Βραζιλία, τόσο στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όσο και στον Στρατό της.

Η αναπτυξιακή δυναμική που καταγράφει την περίοδο αυτή ο Όμιλος EFA GROUP οφείλεται στη σταθερή προσήλωση της εταιρείας στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης. Ενδεικτικό είναι ότι ο Όμιλος EFA GROUP, εντός του 2021, επενδύει το 15% του τζίρου του σε Έρευνα & Ανάπτυξη με στόχο η ψηφιοποίηση, οι καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία και καινούργια προϊόντα να ενσωματωθούν στις δομές του Ομίλου.

O κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος, EFA GROUP σημείωσε: “Στον Όμιλο EFA GROUP επενδύουμε στην έρευνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής, σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό κλάδο και κερδίζουμε την εμπιστοσύνη απαιτητικών πελατών σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την εθνική οικονομία και παράλληλα δημιουργούμε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, αξιοποιώντας το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινώσουμε αναλυτικά τις νέες πωλήσεις για το 2ο εξάμηνο του 2021 που έχει επιτύχει ο Όμιλος EFA GROUP. Επιτυγχάνοντας σήμερα 600 εκατ. € σε εξαγωγές βάζουμε το στόχο ακόμη ψηλότερα καθώς υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τόσο στην παραγωγή, όσο και στην έρευνα και τεχνολογία αποσκοπώντας, βάσει υφισταμένων συμβολαίων και ρεαλιστικών μας παραδοχών/προοπτικών να φτάσουμε, μέχρι το 2024, την αξία των εξαγωγών μας πάνω από 1 δισ. €. Πιστεύουμε βαθιά πως η ελληνική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο συντελεστή ανάπτυξης και προόδου της χώρας. Σήμερα τιμάμε τους 300 συναδέλφους και συναδέλφισσές μας που χάρη στην εργασία, το πάθος και τις δεξιότητές τους επιτύχαμε τους στόχους μας, και τους ευχαριστούμε“.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ως ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, μπορούμε να σημειώσουμε μόνο ότι με δεδομένη την ανυπαρξία των κρατικών εταιρειών στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, λόγω απουσίας επενδύσεως σε Έρευνας & Ανάπτυξη, με συνακόλουθη συνέπεια την έλλειψη αξιόλογων προϊόντων και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, είναι δύσκολο αυτές να λειτουργήσουν ως “ατμομηχανή”, όπως σε παλαιότερες εποχές του παντοδύναμου κρατισμού. Δεδομένου ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία παρουσιάζει πλέον αξιόλογα προϊόντα και προτάσεις, οι αρμόδιοι θα έπρεπε μάλλον να αναζητήσουν την ανάταξη των κρατικών εταιρειών μέσω της συμμετοχής τους σε εξοπλιστικά προγράμματα περιστρεφόμενα γύρω από προμήθειες προϊόντων (ει δυνατόν μειζόνων) ιδιωτικών εταιρειών, με σειριακή παραγωγή μεγάλου όγκου. Διαφορετικά, εμβαλωματικώς μόνο χαρακτήρα μπορούν να έχουν άλλες λύσεις.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close