Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Lockheed Martin για Ανασκόπηση του προγράμματος F-16V

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης συναντήθηκε σήμερα 26 Ιουνίου στο Επιτελείο, με κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας Lockheed Martin Aeronautics, επικεφαλής του οποίου ήταν η κα Janet Dufffey (Vice President Supply Chain Management). Σκοπός της συναντήσεως ήταν η συζήτηση επί τρεχόντων θεμάτων του προγράμματος αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16.

Το εν λόγω κλιμάκιο βρίσκεται στην Ελλάδα από την Τρίτη 25 Ιουνίου, για πραγματοποίηση συναντήσεων στο πλαίσιο Ανασκοπήσεως (Executive Program Management Review) του προγράμματος, με την ΕΑΒ ΑΕ.

Από το ΓΕΑ, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 ακολουθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και υπογραφεί βάσει της Διακρατικής Συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη γίνει η επιλογή του F-16 που θα αποτελέσει το πρωτότυπο αεροσκάφος της αναβαθμίσεως στην έκδοση V, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στη ΕΑΒ τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόταση της ΕΕΛΕΑΑ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του FCAS

Στην παρούσα φάση, υλοποιείται η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού για το ελληνικό πρόγραμμα, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εγκατάσταση των συστημάτων και υποσυστημάτων στο πρωτότυπο, για να ακολουθήσει η φάση των δοκιμών. Η ανάπτυξη του λογισμικού προβλέπεται να απαιτήσει περίοδο ενός έτους περίπου.

Το αεροσκάφος πρωτότυπο θα μεταφερθεί στην ΕΑΒ προκειμένου να δεχθεί εργασίες προετοιμασίας και εγκαταστάσεως των υποσυλλογών αλλά τον Φεβρουάριο του 2020 θα πετάξει για τις ΗΠΑ, επειδή εκεί υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την πραγματοποίηση των δοκιμών και της διαδικασίας πιστοποιήσεως. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται να απαιτήσει 12 μήνες, συνεπώς η παράδοση του πρωτοτύπου F-16V έχει προβλεφθεί για το 2022.

Λεπτό σημείο για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος, είναι η ανταπόκριση της ΕΑΒ στην υποδομή του αρχικού αεροσκάφους και την εκτέλεση των απαραιτήτων εργασιών προετοιμασίας. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα εκπαιδευτεί για να εργαστεί στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως και η υλοποίηση κάποιων έργων στην υποδομή της ΕΑΒ. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμο ορόσημο για την εταιρεία, δεδομένου ότι τυχόν αδυναμία ανταποκρίσεως από αυτήν, θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

Τι “παίζει” με το ASPIS;

Related Articles

Back to top button