Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία Ντράγκι – Μητσοτάκη και ελληνική δέσμευση για 4 κορβέτες στα ναυπηγεία Ελευσίνας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο σημαντικά στοιχεία προκύπτουν σύμφωνα με έγγυρες πληροφορίες, συναφώς με την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο γραφείο του, με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Fincanctieri και τον πρόεδρο και CEO της ONEX, για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η πρώτη αφορά την συμμετοχή στην συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός εξέφρασε προς τους υποψηφίους επενδυτές την δέσμευση της κυβέρνησης για την ναυπήγηση 4 κορβετών, όποιου τύπου επιλεγεί, στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά την ανόρθωσή τους. Πρόκειται για “επιθυμία – όρο”, τον οποίο είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα η ιταλική πλευρά.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, Giuseppe Giordo είναι και ο πρόεδρος της κοινοπραξίας NAVIRIS, στην οποία συμμετέχουν κατά 50% o ιταλικός ναυπηγικός οίκος και η γαλλική Naval Group. 

Η δεύτερη σχετίζεται με επικοινωνία που είχε την ίδια ημέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως αναφέρεται, αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν η επιβεβαίωση του “ενδιαφέροντος” και της πολιτικής υποστηρίξεως στην επενδυτική πρόταση της Fincantieri. Μεταξύ των δύο πρωθυπουργών υφίσταται ήδη πολύ καλή προσωπική σχέση και η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να υποστηριχθεί ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συσφίξεως των ελληνοϊταλικών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Προφανώς η παρέμβαση του ΥΕΘΑ στην συνάντηση με τους υποψηφίους επενδυτές, προέκυψε από την συνεννόηση σε υψηλότερο επίπεδο Ντράγκι – Μητσοτάκη.

Διεργασίες για προμήθεια F-35 και η ΕΑΒ στην Lockheed Martin

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close