Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχειρησιακές προκλήσεις από τις τουρκικές “Υβριδικές” επιθέσεις στον Έβρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι μέθοδοι του κράτους – συμμορία που αναπτύσσονται από εχθές στο μέτωπο του Έβρου, με τις επιθέσεις κατά του ελληνικού φράκτη, δηλαδή σε κρατική υποδομή εντός ελληνικού εδάφους που εγείρει θέμα απαιτήσεως αποζημιώσεων, ασφαλώς δεν αιφνιδιάζουν. Αύξησαν όμως την πίεση επί των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού που επιχειρούν στην περιοχή αμυνόμενες. Ας δούμε ορισμένα πράγματα που αποκαλύπτονται από πλευράς σημείων στα οποία μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Κατ’ αρχάς η ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας επί της μεθορίου, απέβλεπε στην αντιστάθμιση των εντυπώσεων από την εικόνα υπεροχής που ανέδειξε η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Στην πράξη όμως, οι επιπλέον τουρκικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις προσπάθειες καταστροφής των σύγχρονων “τειχών”, που αντιπροσωπεύει ο φράκτης στην περιοχή των Καστανιών. Για τον σκοπό αυτό, οργανώνονται, ακόμη και διά της βίας, ομάδες λαθρομεταναστών που εντείνουν τις επιθέσεις τους, όπως έχουμε περιγράψει από τις προηγούμενες ημέρες, καλυπτόμενες από φραγμό βομβίδων με χημικά που εκτοξεύονται μαζικά και αλόγιστα από τους Τούρκους αστυνομικούς και “ασφαλίτες” με πολιτική περιβολή.

Επιχειρησιακές προκλήσεις

Σήμερα δε, ήταν χαρακτηριστική η επιστράτευση και τεθωρακισμένου οχήματος της τουρκικής αστυνομίας, που αποπειράθηκε με σκοινί να αποκολλήσει μέρος του φράκτη! Το σχετικό βίντεο λειτουργεί μεν δυσφημιστικώς για τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό αλλά φωτίζει τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική άμυνα σε αυτόν τον Υβριδικό Πόλεμο.

Τέτοιες απόπειρες αναδεικνύουν την ανάγκη για διανομή ειδικών εργαλείων, όπως επαναφορτιζόμενοι γωνιακοί τροχοί για το κόψιμο αλυσίδων. Τέτοιους τροχούς διαθέτουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και είναι προφανής η ανάγκη χορηγήσεως ενός αριθμού στις δυνάμεις επί της μεθορίου, για την αντιμετώπιση πιθανών αναλόγων προσπαθειών στο μέλλον. Με τους τροχούς, μπορούν να κοπούν άμεσα αλυσίδες με γάντζους που θα τραβούν τουρκικά οχήματα.

Μια άλλη ενδεχόμενη απειλή είναι η ανάληψη από τους Τούρκους εργασιών με μηχανήματα στην κοίτη του Έβρου, προκειμένου σε συγκεκριμένα σημεία να διευκολυνθεί η διάβαση πεζών. Εκσκαφείς έχουν εμφανισθεί ήδη από την τουρκική πλευρά, κινώντας υποψίες και απαιτούνται προληπτικά μέτρα. Είναι περίπου βέβαιο ότι κατά την επίσκεψη Μπορίσοφ στην Άγκυρα στις 2 Μαρτίου, ο Ερντογάν ζήτησε και πέτυχε να μην ανοίξει η Βουλγαρία το φράγμα στο Ιβαήλογκραντ για να πλημμυρίσει ο Έβρος, δυσκολεύοντας την διάβαση από λαθρομετανάστες. Προφανώς το αντάλλαγμα είναι να μην κατευθύνονται λαθρομετανάστες από την Τουρκία στην Βουλγαρία.

Συνεπώς, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την έκτακτη στρώση ναρκοπεδίων κατά προσωπικού σε σημεία της κοίτης του Έβρου όπου θα εντοπισθούν τυχόν τουρκικές απόπειρες υπόπτων εργασιών. 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί η ανάγκη της προμήθειας Μη Φονικών Όπλων για τον εφοδιασμό τουλάχιστον των αστυνομικών δυνάμεων. Η περίπτωση δημιουργίας κάποιου ρήγματος στον φράκτη ή σε έργα περιφράξεως και η μαζική είσοδος λαθρομεταναστών, δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Για τον λόγο αυτόν, μόνο η χρήση Μη Φονικών Όπλων μπορεί να αδρανοποιήσει μια ανθρώπινη μάζα και να την υποχρεώσει να επιστρέψει σε τουρκικό έδαφος. Άλλη λύση δεν υπάρχει, σε μια τέτοια περίπτωση, διότι εάν γίνει η αρχή, μετά θα υπάρξει διαρκής πίεση για συνέχεια.

Η πλήρης απουσία Μη Φονικών Όπλων από την Ελληνική Αστυνομία, οφείλεται εν πολλοίς στην διαχρονική υποταγή του κρατικού μηχανισμού στα διχαστικά κηρύγματα μίσους της παρασιτικής Αριστεράς περί “κρατικής βίας” κ.λπ. Είναι σαφές ότι τέτοιες κινήσεις προκαλούν υπέρ του δέοντος αντιδράσεις, για τα μέτρα μιας προηγμένης δυτικού τύπου κοινωνίας, επειδή η αριστερή ψευτοπροοδευτική αντίδραση αντιλαμβάνεται ότι τέτοιος ειδικός εξοπλισμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικώς τα ταραχοποιά στοιχεία της, που κατά βούληση αναστατώνουν την καθημερινότητα στην πρωτεύουσα και δευτερευόντως σε άλλα αστικά κέντρα. Η συγκυρία, που ανέδειξε την εθνική απειλή για την χώρα από την Υβριδική Επίθεση της Τουρκίας, ευνοεί την οριστική αποτίναξη των όποιων δισταγμών υπάρχουν από τους υπεύθυνους κυβερνώντες. Εξάλλου, η όλη κατάσταση, συνετέλεσε αυτές τις ημέρες ώστε με τις αντιπαραγωγικές και ανόητες αντεθνικές τοποθετήσεις της Αριστεράς αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολιτεύσεως που απλώς κατέφυγαν σε λαϊκισμούς, να εκτεθούν κατά εντυπωσιακό τρόπο στην κοινή γνώμη, η οποία παρουσιάζει πρωτοφανή συσπείρωση.

Έλλειψη ειδικών μηχανοκίνητων μέσων

Τέλος, πρέπει να σταθούμε στην μεγάλη πίεση που επιδιώκουν να ασκήσουν οι Τούρκοι με τις μαζικές ρίψεις χημικών στην ελληνική πλευρά. Παρά την χρήση προστατευτικών προσωπίδων ΡΒΧ Πολέμου, δεν υπάρχει αμφιβολία περί της καταπονήσεως του προσωπικού από την πολύωρη εφαρμογή τους. Οι άνεμοι, ευτυχώς, προς το παρόν ευνοούν τις ελληνικές δυνάμεις αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας αστάθμητος παράγοντας. Απαιτούνται πιο υπεύθυνες προσεγγίσεις για την αποφόρτιση του προσωπικού από περιττή έκθεση σε κινδύνους και ανούσια καταπόνηση.

Για τον λόγο αυτόν, η απάντηση πρέπει να δοθεί με μηχανοκίνητα μέσα. Η εμφάνιση κοινών οχημάτων τύπου Mercedes ή και HMMWV του Ελληνικού Στρατού, χωρίς κανενός είδους προστασία για το χειρότερο σενάριο μιας ανταλλαγής πυρών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα τεθωρακισμένα της τουρκικής αστυνομίας που αναπτύχθηκαν από προχθές. Απαιτείται λοιπόν η ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στα οποία θα επιβαίνουν υπό πλήρη προστασία ομάδες αστυνομικών, έτοιμες για άμεση επέμβαση. Μέσα στην ασφάλεια του εσωτερικού, το προσωπικό θα είναι απρόσβλητο από χημικά, χάρη στο σύστημα προστασίας ΡΒΧ Πολέμου του οχήματος και θα βρίσκεται σε πιο ξεκούραστη κατάσταση. Ακόμη και σε “πνιγμένα” σε πυκνό νέφος δακρυγόνων και χημικών ουσιών οχήματα, οι επιβαίνοντες θα διατηρούν πλήρη αντίληψη της καταστάσεως, χάρη στην ύπαρξη αισθητήρων (θερμικές κάμερες) σε ιστό, που επιτρέπουν πλήρη εικόνα σε συνθήκες πυκνής ομίχλης, νεφών σκόνης ή καπνογόνων, ημέρα και νύκτα.

Η πρόθεση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ, αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση ώστε διά των αρμοδίων υπουργείων, να εξευρεθεί κονδύλι για την ανάθεση σε ελληνικές εταιρείες της αναπτύξεως ενός τέτοιων προδιαγραφών τεθωρακισμένου οχήματος. Στο παρελθόν έχουμε αναδείξει την χρηματοδότηση της Τουρκίας από κονδύλια της ΕΕ, με τα οποία αγοράσθηκαν ειδικοποιημένα οχήματα επιτηρήσεως των συνόρων, για την βελτίωση της επιτηρήσεως των συνόρων με Ελλάδα και Βουλγαρία, προς αποτροπή μεταναστευτικών ροών… Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το ίδιο, αναθέτοντας το έργο στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Στην πραγματικότητα, ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο, είναι έτοιμη να παρουσιάσει σχέδιο ενός τέτοιου ακριβώς τεθωρακισμένου οχήματος! Τυπική συνεργασία με άλλες εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, μπορεί να καλύψει ευχερώς τις ανάγκες σε σύγχρονο εξοπλισμό επικοινωνιών αλλά και αισθητήρων νυκτός (θερμικές κάμερες) του οχήματος.

Η άμεση εκπόνηση ενός προγράμματος για την ταχεία κατασκευή τέτοιων ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων, για τις ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά φυσικά και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να ανέλθει στις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΥΠΕΘΑ. Η ένταξη δε του προγράμματος, σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για εθνική ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων όπως UAV, φορτηγό όχημα, τυφέκιο κ.λπ., πολιτική την οποία προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θα αποδώσει μια πρώτη σειρά “εμβληματικών” προϊόντων που θα συμπίπτει και με την επερχομένη επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

Συνοψίζοντας, μόνη η επίδειξη ακλόνητης αποφασιστικότητος, γίνεται κατανοητή και σεβαστή από την Τουρκία.

Γιατί όχι στόχος ένα ελληνικό στρατιωτικό όχημα το 2021;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close