Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Κοπή πίτας και τιμητική εκδήλωση του ΠΣΕΕΔ

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Συνδέσμου Αθηναίων Καταδρομέων (ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ). Ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ έφεδρος Ταγματάρχης Αλέξανδρος Κόντος, συνδύασε την τελετή με εκδήλωση προς τιμήν προσωπικοτήτων που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα, με σημαίνουσες αυτές αποστράτων αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων. Ο Ταγματάρχης Κόντος προέβη σε σύντομο απολογισμό του έργου που έχει επιτελέσει ο Σύνδεσμος στην ιστορική διαδρομή των 21 ετών που έχει συμπληρώσει, με επίκεντρο την εφεδρεία και την εθελοντική προσφορά προς την πατρίδα. Από αυτές τις προσπάθειες προέκυψαν ως πρωτοβουλίες οι διάπλοι του Αιγαίου με ελαστικές λέμβους που επεκτάθηκαν και στην Κύπρο, η οργάνωση για πρώτη φορά Στρατιωτικών Αγώνων Εφέδρων, που εν συνεχεία τέθηκαν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, η συμμετοχή αποστολών σε ασκήσεις εφέδρων σε χώρες του εξωτερικού (Swiss Raid Commando στην Ελβετία, Skill at Arms στην Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.) η συγκρότηση του σώματος των «Δασοκομμάντος», Ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ επεσήμανε το πρόβλημα που δημιουργεί στην εφεδρεία όχι μόνο η μειωμένη θητεία, μέσω της οποίας αποδίδονται ημιεκπαιδευμένοι στρατιώτες, αλλά και η «αιμορραγία» της μεταναστεύσεως πολλών μορφωμένων νέων στην εποχή της κρίσεως, που αφαιρεί σημαντικό αριθμό εφέδρων από το σύστημα επιστρατεύσεως.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους Υποστράτηγο ε.α. Δημήτριο Κυριάκο, Συνταγματάρχη ε.α. Πλάτωνα Κολοκοτρώνη, αμφότεροι συμμετέχοντες στην Επιχείρηση ΝΙΚΗ και στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974 στην Κύπρο, Αντισυνταγματάρχη ε.α. Σάββα Καλεντερίδη για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα όχι μόνο εκ των τάξεων του Ελληνικού Στρατού αλλά και ως στέλεχος της ΕΥΠ, ο Υπολοχαγός ε.α. Ιωάννης Ζουμής που έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στις Ειδικές Δυνάμεις κατά την πολυετή υπηρεσία του στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών, ο Πλωτάρχης ε.α. ΠΝ Γεώργιος Κριθάρης που ένα μεγάλο μέρος της καρριέρας του το πέρασε με μετάταξη στις Δυνάμεις Καταδρομών και ο έφεδρος στρατιώτης (ΠΖ) Χρήστος Κνίφης που διακρίνεται για τον εθελοντισμό και την προσφορά του ως πολίτης – οπλίτης.

Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Αρχιπλοίαρχος ε.α. ΠΝ Διονύσιος Χατζηδάκης. Και τον εκπρόσωπο του ΥΕΘΑ Ταξίαρχο Χρήστο Κουτσογιαννόπουλο. Στον τελευταίο, ο Ταγματάρχης Κόντος μετέφερε ευχαριστίες για την ανακήρυξη του 2017 από τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων», που συμβολίζει την αναγνώριση της συμβολής των εφέδρων στους πολέμους του έθνους, επισημάνθηκε όμως ότι οι εξαγγελίες πρέπει να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις.

Related Articles

Back to top button
Close