Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επιφυλακή στον Έβρο – Φωτιά σε δύο αποθήκες πυρομαχικών – Κανένας κίνδυνος

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε κατάσταση Επιφυλακής βρίσκονται οι μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού στον Έβρο, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή και των αυξημένων ροών λαθρομεταναστών που έχουν παρατηρηθεί.

Από τις δέκα ευρισκόμενες σε εξέλιξη μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την χώρα εχθές Δευτέρα, οι έξι υφίστανται στον Έβρο, την Ροδόπη και την Καβάλα, με τρεις εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και στην Αλεξανδρούπολη, να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα δύσκολες. Εχθές το απόγευμα, κυβερνητικό κλιμάκιο αποφασίσθηκε να μεταβεί στον Έβρο, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο μεταξύ αυτών. Σε έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη, με συμμετοχή και του διοικητού της ΕΥΠ, αποφασίσθηκε η λήψη πέντε μέτρων: πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, βουνά, άλση, ακόμη και σε άλλες περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να εκδηλωθεί πυρκαγιά, αυστηρή επιτήρηση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112.

Η επικίνδυνη κατάσταση που εξελίσσεται στον Έβρο, απασχολεί τους αρμοδίους και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού στρατιωτικών υποδομών που υφίστανται γενικότερα στην περιοχή αλλά τα μέχρι τώρα μέτρα πυρασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις μονάδες, έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ενδεικτικώς, σε δύο περιπτώσεις η φωτιά πλησίασε σε αποθήκες πυρομαχικών του Δ΄ Σώματος Στρατού, στις περιοχές των χωριών Πελαγία, νοτιοανατολικώς Κομοτηνής και Άβαντας, βορείως Αλεξανδρουπόλεως. Ωστόσο, χάρη στις μεγάλου εύρους αντιπυρικές ζώνες που υπήρχαν, αποφεύχθηκαν οι κίνδυνοι για τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό.

Γενικότερα, το ΓΕΕΘΑ ενεργεί με την λήψη προληπτικών μέτρων που κρίνονται απαραίτητα. Στο πλαίσιο αυτό και για την μετάδοση αποτρεπτικού μηνύματος, από το πρωί της 22ας Αυγούστου προωθήθηκαν δύο λόχοι της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών που εδρεύει στην Δράμα, αναλαμβάνοντας αποστολή επιτηρήσεως με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των Νομών Έβρου και Ροδόπης.

Επίσης, ένα UAV τύπου HERON Ι της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Σκύρο, εκτελεί από την 22α Αυγούστου πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του Νομού Έβρου, μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Γενικότερα, πέρα από την μεγάλη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, κατόπιν διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ πύκνωσαν οι περίπολοι σε όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των σχηματισμών στην περιοχή. Αυξήθηκαν οι περιπολίες στην περιοχή με την συμμετοχή και μη εν υπηρεσία προσωπικού που υπηρετεί στις μονάδες και τους σχηματισμούς στον Έβρο.

Επίσης, έμφαση αποδόθηκε στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον τομέα της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και ιδιαιτέρως στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Που έπασχαν τα μέτρα πυρασφαλείας στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης

Tags

Related Articles

Back to top button
Close