Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίδειξη συστήματος LRAD για αντιμετώπιση όχλων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίδειξη Ακουστικής Συσκευής Μακράς Ακτίνος (LRAD) παρακολούθησαν σήμερα στην περιοχή Αττικής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούνται ευρέως από Σώματα Ασφαλείας και όχι μόνο, με σκοπό κυρίως τον Μη Φονικό, Μη Κινητικό έλεγχο όχλων, με την εκπομπή ηχητικών μηνυμάτων σε πολύ υψηλότερο τόνο από φυσιολογικές μεγαφωνικές συσκευές.

Στην πάροδο των ετών, συστήματα LRAD έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορες αστυνομικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, αμυντικούς οργανισμούς και εταιρείες παροχής ασφαλείας σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον (αντιπειρατεία) αλλά ακόμη και για την απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην παρακωλύονται οι αποπροσγειώσεως σε αυτά. Όπως είναι αυτονόητο, οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την μετάδοση προειδοποιητικών μηνυμάτων από τις Αρχές, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ενώ στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται και από τοπικά αστυνομικά τμήματα σε περιπτώσεις εξαφανίσεως κυνηγών ή συλλεκτών μανιταριών, που είναι πολύ συχνές. Επιπλέον, κάποιες πολιτείες έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τις σειρήνες συναγερμού της πολιτικής προστασίας, με συστήματα LRAD.

Συστήματα LRAD εμφανίσθηκαν από το 2004 σε αστυνομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων ενώ από τους πρώτους στρατιωτικούς οργανισμούς που προμηθεύτηκαν, ήταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά που εμπορικά πλοία εφοδιασμένα με LRAD κατάφεραν και απέτρεψαν πειρατικές επιθέσεις ενώ με συστήματα του είδους έχουν εφοδιασθεί ακόμη και πολεμικά πλοία σε ορισμένες χώρες. Η εξέλιξη είναι διαρκής και συστήματα της κατηγορίας μπορούν να εγκατασταθούν πλέον σε ελικόπτερα ή και σε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Τα συστήματα LRAD μπορεί να είναι είτε φορητά είτε εγκατεστημένα επί οχημάτων, πλωτών μέσων και κτιρίων. Η χρήση τους δεν προκαλεί οποιαδήποτε σωματική βλάβη αλλά απλώς λόγω της ενοχλητικής, σε ανυπόφορο βαθμό, εντάσεως των ήχων, αποτρέπει πλήθη από την προσέγγιση στην γραμμή που συνήθως είναι παραταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις ή κάποια αμυντική περίμετρο. Από πλευράς επιδόσεων, μπορούν να εκπεμφθούν καθαρά μηνύματα μέχρι αποστάσεις 1.500 μέτρων ενώ από την απόσταση των 100 μέτρων θεωρείται ότι το ίχνος θορύβου είναι τόσο έντονο, που υποχρεώνει τον οποιονδήποτε να απομακρυνθεί.

Η επίδειξη έλαβε μέρος στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από την κυβέρνηση, λόγω της σοβαρής κρίσεως που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με την εξαπόλυση κυμάτων λαθρομεταναστών στα ελληνικά σύνορα. Οι Αρχές θεωρούν ότι η κατάσταση θα διαρκέσει και επιδιώκουν την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα της χώρας και η αποτελεσματική αποτροπή παρανόμων εισόδων σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, σε αυτό τον Υβριδικό Πόλεμο που αντιμετωπίζει.

Μέχρι σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν εξειδικευμένα μέσα υψηλής τεχνολογίας για αποστολές αντιμετωπίσεως όχλων. Για τις ανάγκες των εκτάκτων μέτρων που ελήφθησαν στην περιοχή του Έβρου, είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύθηκε μέχρι και η Μηχανή Ανέμου που χρησιμοποιεί η Σχολή Αλεξιπτωτιστών του Ελληνικού Στρατού για την επίγειο εκπαίδευση στις διαδικασίες χειρισμού του αλεξιπτώτου από συρόμενο, λόγω ισχυρού πνέοντος ανέμου, αλεξιπτωτιστή στο έδαφος

Η Μηχανή Ανέμου είναι στην ουσία ένας μεγάλος ανεμιστήρας που στον Έβρο χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις ρίψεως δακρυγόνων και χημικών από Τούρκους αστυνομικούς εναντίον ελληνικών δυνάμεων, “επιστρέφοντας” το νέφος στην τουρκική πλευρά, χάρη στην δημιουργία ισχυρού ρεύματος αέρος. H εμφάνιση της Μηχανής Ανέμου προκάλεσε εντύπωση στην τουρκική πλευρά, αλλά η προπαγάνδα που διαπνέει όλα τα τουρκικά ΜΜΕ την παρουσίασε ως “επιθετικό” όπλο, εναντίον αναξιοπαθούντων.

Σήμερα, το ΓΕΕΘΑ αποδέσμευσε οπτικό υλικό που δείχνει μέρος των έργων οργανώσεως του εδάφους στην μεθόριο του δάσους Καστανέων, προκειμένου το προσωπικό να μπορεί να προφυλαχθεί σε περιπτώσεις ρίψεων λίθων ή άλλων υλικών από τους υποκινούμενους λαθρομετανάστες και τους Τούρκους αστυνομικούς. Πέραν των αναχωμάτων, στο προσωπικό διατέθηκαν πυροσβεστήρες για την άμεση κατάσβεση τυχόν εστιών φωτιάς στο δάσος.

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close