Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Επανήλθε σε λειτουργία η δεξαμενή Panamax στα ναυπηγεία Ελευσίνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε χρόνο ρεκόρ παραδίδεται ξανά προς χρήση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μια από τις μεγαλύτερες Panamax δεξαμενές στην Αν. Μεσόγειο

Η πιο σύγχρονη δεξαμενή στην Ελλάδα, με σύστημα έξυπνης διαχείρισης. Μετά τον εκσυγχρονισμό και της Panamax στο Νεώριο Σύρου, τα δυο ναυπηγεία θα λειτουργούν ως μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες στην Ανατ. Μεσόγειο

Ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, υπό τον Πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο του ομίλου κ. Πάνο Ξενοκώστα, ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ την ανακατασκευή και αναβάθμιση της δεξαμενής Νο.2, κατηγορίας Panamax, των Ναυπηγείων Ελευσίνας παραδίδοντας και πάλι σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα assets των ναυπηγείων με σκοπό την παροχή αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τον ελληνικό εμπορικό στόλο και τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Υπογραμμίζεται ότι η δεξαμενή έχει ήδη «υποδεχτεί» το πρώτο πλοίο για εργασίες συντήρησης (το 31ο πλοίο που υποδέχονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά την επαναλειτουργία τους από τον Π. Ξενοκώστα).

Η εκατομμυρίων ευρώ επένδυση του Π. Ξενοκώστα για την επιτυχή ολοκλήρωση του άθλου των εργασιών της δεξαμενής αποτελεί κίνηση ματ για την στρατηγική αναβάθμιση των κατασκευαστικών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου, καθώς:

  • πρόκειται για την πιο σύγχρονη δεξαμενή στην Ελλάδα, με σύστημα έξυπνης διαχείρισης.
  • Έγινε ηλεκτρονικοποίηση όλης της δεξαμενής με σύγχρονα συστήματα.
  • Επιτρέπει την επιτέλεση όλου του φάσματος των εργασιών συντήρησης του υφάλου των πλοίου, καθώς και των συστημάτων πρόωσης.
  • Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα να συντελούνται μια σειρά και από άλλες εργασίες επισκευής και συντήρησης που αφορούν το πλοίο,
  • ενώ μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μεγέθους Panamax (ένα πλοίο Panamax δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 294,13 μ. σε μήκος, 32,31 μ. σε πλάτος και 12,04 μ. σε βύθισμα. Η μέση μεταφορική ικανότητα των πλοίων αυτών είναι 65.000 τόνοι).

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή είχε χαρακτηριστεί scrap και ήταν έτοιμη να βυθιστεί, αποτελώντας ένα κομβικό επιχειρηματικό στοίχημα για τον όμιλο ONEX η διάσωσή της και η ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή της. Η ταχύτητα που επιδεικνύουμε όσον αφορά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τρέχοντας το πρόγραμμα αναβάθμισής τους 12 μήνες νωρίτερα, αναδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να αναδείξουμε την Ελλάδα και τα Ναυπηγεία μας σε παγκόσμιο ναυπηγικό, βιομηχανικό και τεχνολογικό hub.

Με απόφαση του ιδιόκτητη των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ. Πάνου Ξενοκώστα, η Νο2 Panamax δεξαμενή των ναυπηγείων ονομάζεται σε «Στρατής Γ. Ανδρέαδης» τιμώντας την μνήμη του ιδρυτή των ναυπηγείων, και αποδίδοντας φόρο τιμής στις προσωπικότητες που διαφύλαξαν και ανέδειξαν την λαμπρή ναυτική και ναυπηγική μας παράδοση σαν χώρα.

Σε ανάλογο εκσυγχρονισμό, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει ο όμιλος ONEX και στη δεξαμενή Panamax στο Νεώριο Σύρου, αλλά και στο σύνολο των εγκαταστάσεων του Νεωρίου εντός των επόμενων 12 μηνών και ερχόμενων ετών, ώστε τα δυο ναυπηγεία να λειτουργούν ως μια ενιαία ναυπηγική μονάδα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Αν. Μεσόγειο. Επίσης, μαζί με την Panamax «Βιολάντω» της Σύρου και τη «Στρατής Γ. Ανδρέαδης» της Ελευσίνας ο όμιλος ONEX θα έχεις τις μεγαλύτερες Panamax δεξαμενές στην Ελλάδα και δύο από τις μεγαλύτερες στην Αν. Μεσόγειο.

Τα επίσημα εγκαίνια της δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρέαδης» θα λάβουν χώρα στις 19 Ιουλίου, Τετάρτη, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close