Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εντάχθηκε στον Στόλο η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P 79)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά η τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς,ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδοςο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ιωάννης Μπρατάκος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώροςο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης κ.ά. Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο αδελφός του Ήρωα, ο κ. Νικόλαος Βλαχάκος.

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός είπε:
«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι,
Σήμερα δεν υποδεχόμαστε μόνο ένα ακόμα σύγχρονο σκάφος στο στόλο μας, αλλά μία πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Γιατί κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητος. Όμως, ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Κι αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη, όσο και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα.
Το γεγονός ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια, δικαιώνει τελικά την επιλογή μας να αναστηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί με αυτά του Σκαραμαγκά. Ξεχωριστές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της Ελευσίνας που παρά τις μεγάλες αντιξοότητες έφεραν εις πέρας το έργο της παράδοσης της έβδομης πυραυλακάτου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε και ο Υπουργός, ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Έτσι θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με την άμυνα της χώρας. Ενώ πάνω απ΄ όλα, το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοσή της: οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες.
Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της ιστορίας: Ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο. Σε μία ιερή αποστολή, στην οποία σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Το ναυτικό μας έτσι γίνεται πιο ισχυρό, όπως εξάλλου, κύριε Αρχηγέ, και η αεροπορία μας, με τα 24 νέα μαχητικά Rafale, τα ανανεωμένα F-16 Viper, το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και δίπλα τους βέβαια ο στρατός ξηράς που με μέθοδο και με σχέδιο εκσυγχρονίζει το σύνολο των μέσων του.
Ποτέ εξάλλου δεν έκρυψα ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Καρδιά των οποίων, όμως, είναι οι άνθρωποί τους. Αυτοί που τιμούν τη στολή αλλά και το εθνόσημο.
Γνωρίζετε καλά ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, διευθετήθηκε η εξέλιξη των εθελοντών μακράς διάρκειας αλλά και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.
Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολές.
Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μέτρα που λύνουν όλα τα προβλήματα των ενστόλων. Είναι, όμως, κινήσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι, ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν.
Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της.
Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων.
Να ξέρετε ότι για την στάση σας αυτή σάς ευγνωμονεί η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Νιώθουν ότι η ασφάλειά τους είναι σε καλά χέρια. Γι’ αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές. Ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας. Αυτή που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί.
Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά: τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν.
Η μέρα, όμως, σήμερα ανήκει στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Σε αυτό, λοιπόν, θα επιστρέψω καταλήγοντας και συγχαίροντας και πάλι όλους όσοι συνέβαλαν ώστε το νέο αυτό σκάφος να σηκώσει άγκυρες. Στο εξής θα πλέει στο Αιγαίο ως πρεσβευτής ειρήνης αλλά και ως ακρίτας των εθνικών μας δικαιωμάτων.
Καλά και ασφαλή ταξίδια στο νέο υπερσύγχρονο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού».

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε τα εξής:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυβερνήσεως.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι άλλη μία σημαντική μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ονομασία και ένταξη της Πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» στο Πολεμικό Ναυτικό μας.

Η υπερσύγχρονη αυτή ομάδα κρούσης είναι η έβδομη αυτού του τύπου που παραλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό κι αποτελεί έναν ακόμα πολλαπλασιαστή ισχύος στη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μιας υψηλής αξίας προσθήκη στη δυνατότητα του Στόλου μας να προβάλει την ναυτική ισχύ της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταξή της στο Πολεμικό Ναυτικό, παρά την καθυστέρηση, ολοκληρώνει (επιτέλους, θα έλεγα) ένα πρόγραμμα θεμελιώδους σημασίας για τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ελληνική βιομηχανία και οφείλονται εδώ τα εύσημα, ασφαλώς, στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνος για τη συμβολή τους.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε χωρίς ενδοιασμούς στο θέμα της ολοκλήρωσης του προγράμματος Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνος, ώστε έτσι να τού αποδοθεί η τελευταία Πυραυλάκατος του προγράμματος. Αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη, την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου μας με τεχνολογίες αιχμής, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στα εν εξελίξει προγράμματα πρόσκτησης και ναυπήγησης νέων μονάδων καθώς και στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο με την αποπεράτωση των υπολειπομένων εργασιών, προκειμένου το πλοίο να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό το ταχύτερο δυνατόν.

Μιας που αναφέρθηκα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μου επιτρέψετε να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να αναφέρω και τα εξής συμπληρωματικά: Η Πολιτική Ηγεσία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την Στρατιωτική Ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, όλη τη Στρατιωτική Ηγεσία. Επαναλαμβάνω: Όλη τη Στρατιωτική Ηγεσία, την οποία άλλωστε η Κυβέρνηση επέλεξε διά του θεσμικά προβλεπομένου τρόπου των κρίσεων από το ΚΥΣΕΑ.

Αυτή η Ηγεσία έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα. Αυτή λοιπόν την ώρα που η απειλή εναντίον της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ορατή, οφείλουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί και στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί, να συνδράμουμε τη Στρατιωτική Ηγεσία ώστε να επιτελεί απερίσπαστη το έργο της, δηλαδή να θωρακίζει τη χώρα. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ένα δείγμα μόνο αυτής της δουλειάς βρίσκεται ακριβώς πίσω μας, είναι το σπουδαίο αυτό πλοίο.

Εάν αναλογιστεί όμως κανείς τη μικρή κοσμογονία που συντελείται εδώ και τρία περίπου χρόνια στη συνολική προσπάθεια αναβάθμισης των δυνατοτήτων Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας, τότε θα καταλάβει ότι έχουμε και πολλή δουλειά πίσω μας. Ασφαλώς όμως, έχουμε και πολλή δουλειά μπροστά μας με δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο οικονομικά και γεωπολιτικά, αλλά και -όπως το αισθάνομαι τουλάχιστον το λέω- μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου συχνά η δράση προκαλεί περισσότερη -και πολλές φορές πιο κακόπιστη- κριτική από την αδράνεια. Η δουλειά όμως πρέπει να γίνει και θα γίνει με την αγαστή ασφαλώς συνεργασία Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, χωρίς φόβο και πάθος.

Κυρίες και κύριοι,

Κινούμαστε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Η καθημερινή δράση και παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλει καθοριστικά στην Άμυνα και την Ασφάλεια της περιοχής μας και διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα κάνοντας πράξη το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Αγαπητά μέλη της οικογένειας του Ήρωα Υποπλοιάρχου Βλαχάκου, σήμερα στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, ευλάβεια και υπερηφάνεια μπροστά στο πλοίο που φέρει το όνομά του, ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για τη θυσία του. Έτσι, η παρουσία του στις θάλασσες θα διατηρεί ανεξίτηλη την μνήμη του Ήρωα Βλαχάκου.

Τέλος, στον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ» εύχομαι καλά ταξίδια, καλές θάλασσες κι ο Άγιος Νικόλαος πάντοτε στην πλώρη σας. Είστε θεματοφύλακες και συνεχιστές βαριάς κληρονομιάς, συνεπώς κάντε μας υπερήφανους «μεθ’ ορμής ακαθέκτου».

Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είπε στην ομιλία του:

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

           Με μεγάλη ικανοποίηση, χαρά και υπερηφάνεια παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών επ’ ευκαιρία της τελετής ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Σήμερα ένα ολοκαίνουριο Πολεμικό Πλοίο με σημαντικότατη ισχύ πυρός έρχεται να προσθέσει την δύναμη των όπλων του στην συνολική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας υπηρεσία στις ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο.

Το όνομα του πλοίου σημαδιακό, με έντονους συναισθηματικούς συνειρμούς, πρόσφατους σχετικά στη συλλογική μνήμη, συνειρμούς που άγγιξαν ευαίσθητες χορδές στις ψυχές όλων των Ελλήνων, σε στιγμές που φόρτισαν το Έθνος. Ο Μάχιμος Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, υπήρξε κι αυτός ένας από εμάς. Ήταν κι έμεινε στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων, ως ένας απ’ αυτούς που όταν ήρθε η ώρα, έδωσε το υπέρτατο αγαθό, την ζωή του, για να υπερασπιστεί το εθνικό έδαφος, όπως το εθνικό χρέος επιτάσσει! Τιμή και δόξα σ’ αυτόν και την οικογένειά του!

Έτσι το όνομα «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», που μέχρι σήμερα ήταν ταυτισμένο στην συνείδηση των Ελλήνων με την ύστατη θυσία υπέρ της Πατρίδας, εφεξής θα ταυτίζεται και με την ισχύ του Ναυτικού μας την οποία θα εκπέμπει η παρουσία, η φωτιά και το ατσάλι αυτού του Πλοίου. Στη θέα του, οι δυνητικοί επιβουλείς μας θα βλέπουν ένα πολεμικό πλοίο «ἄξιον φοβηθῆναι», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Θουκυδίδη. Ενώ την ίδια στιγμή, με την επιβλητική του παρουσία στα ακριτικά μας νησιά, οι νησιώτες μας θα πλημμυρίζουν με αισθήματα υπερηφάνειας και σιγουριάς ότι οι ελληνικές θάλασσες βρίσκονται σε στιβαρά και πανάξια χέρια. Στα χέρια των άξιων απογόνων του Θεμιστοκλή, του Μιαούλη και του Κουντουριώτη.

Κυρίες και κύριοι, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί έναν ακόμα σταθμό στην αλματώδη και πρωτοφανή πανθομολογουμένως εθνική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση των Ελληνικών Όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαι ευτυχής και υπερήφανος γι’ αυτό, και θα’ θελα εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν με τις αποφάσεις, τις πράξεις και τον κόπο τους σε αυτό, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα, αφού καθιστά την Ελλάδα ισχυρότερη και ικανότερη στον αμυντικό τομέα.

Δεν θα φθάναμε όμως στο σημερινό αποτέλεσμα, χωρίς τον μόχθο και τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι μας προσέφεραν ένα ακόμα πανίσχυρο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ θερμότατα. Όπως ευχαριστώ και τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού που συντόνισαν μεθοδικά την απόδοση του Πλοίου στον Στόλο.

Απευθυνόμενος στον Κυβερνήτη, τους Αξιωματικούς και το Πλήρωμα του ΒΛΑΧΑΚΟΥ, σας καλώ να τιμήσετε και το Πλοίο που σας παραδίδει από το υστέρημά του σήμερα ο ελληνικός λαός, αλλά και το Όνομά του.

Σας καλώ να το υπηρετήσετε με πάθος, πειθαρχία, υπομονή, επιμονή, υψηλό φρόνημα και μέγιστη προσήλωση στο καθήκον σας.

Σας καλώ να μείνετε πιστοί στην μακραίωνη και τρισένδοξη ελληνική ναυτική παράδοση και ιστορία, αποδεικνύοντας την ναυτοσύνη σας στη θάλασσα.

Σας καλώ να είστε έτοιμοι να πλεύσετε «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» εναντίον οποιουδήποτε επίδοξου επιβουλέα, όπου και όποτε απαιτηθεί, με την ψυχή σας δοσμένη στις επιταγές του ρητού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» που διέπει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας στο βάθος των αιώνων.

Ο Άγιος Νικόλαος να στέκει πάντοτε φύλακας και προστάτης στην πλώρη σας

Καλές θάλασσες.

Σας ευχαριστώ πολύ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close