Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ελληνικό Περίπτερο στην EURONAVAL και 12 συμβάσεις μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιρειών

O Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) προέβη στην έκδοση του παρακάτω δελτίου Τύπου, εξ αφορμής της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση EURONAVAL 2022 και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιρειών

Με την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών με τις γαλλικές NAVAL, THALES και MBDA για πολλά τμήματα υποκατασκευαστικού έργου των νέων ελληνικών φρεγατών Belharra χαρακτηρίστηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου (Hellenic Pavilion) στην μεγαλύτερη παγκοσμίως Αμυντική Έκθεση για ζητήματα Πολεμικού Ναυτικού την EURONAVAL 2022, που ξεκίνησε τη Τρίτη 18 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

 Το Ελληνικό Περίπτερο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με 12 εταιρείες να συμμετέχουν. Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται ως μια ενιαία δύναμη στη σημαντική αυτή έκθεση η οποία είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα εγκαίνια έγιναν την Τρίτη το μεσημέρι από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά ο οποίος έκοψε τη μπλε κορδέλα κάτω από τα χειροκροτήματα αισιοδοξίας παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στη Γαλλία κ. Δημητρίου Ζεβελάκη, του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Γεωργίου Αλεξανδράκη, του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του Enterprise Greece κας Μπέττυς Αλεξανδροπούλου, του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδη Αλεξόπουλου αλλά και πολλών Γάλλων αξιωματούχων.

Στους σύντομους χαιρετισμούς του τόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής όσο και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς όσο και το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Enterprise Greece κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου μαζί με τον Louis le pivain, Αντιπρόεδρο του γαλλικού συνδέσμου GICAN που ακολούθησαν, αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της συνεργασίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Γαλλικών και Ελληνικών εταιρειών που έφεραν και τη σημαντική ημέρα με τις υπογραφές των συμβάσεων.

Στη συνέχεια στο τραπέζι των εγκαινίων πήραν θέση και σειρά οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν.

Yπεγράφησαν δώδεκα συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και τους γαλλικούς Ομίλους NAVAL GROUP, τον οποίο εκπροσώπησε η Διευθύντρια Προμηθειών κα Αν Κιγιόν (Anne Quillon), THALES τον οποίο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Ερβέ Νταμάν (Hervé Dammann) και MBDA τον οποίο εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ερίκ Μπερανζέ (Éric Béranger).

Ειδικότερα, η NAVAL υπέγραψε για την Πλατφόρμα των πλοίων με τα: Ναυπηγεία Σαλαμίς και MEVACO και για το Σύστημα Μάχης με τις: AKMON, MAREL (μέσω THEMYS, του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού της Naval Group) και SIMON TECHNOLOGIES (μέσω THEMYS).

Επιπλέον, η NAVAL υπέγραψε 3 συμφωνίες-πλαίσιο με τις MILTECH, PRISMA, SCYTALYS και IDE, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συμβάσεις και μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Μέχρι στιγμής, η NAVAL GROUP έχει υπογράψει συνολικά 20 συμβάσεις με δεκαπέντε ελληνικές εταιρείες από την έναρξη του προγράμματος FDI HN τον Μάρτιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι, όλες οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επιλεγεί, θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της NAVAL GROUP και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Η επίσης γαλλική THALES υπέγραψε συμβάσεις με τις εταιρείες AKMON, SSMART και SSA ενώ ακόμα μια γαλλική εταιρεία που εμπλέκεται στη κατασκευή των φρεγατών, η MBDA, υπέγραψε συμβάσεις σε πρώτη φάση με την MILTECH και το Πανεπιστήμιο Πάτρας και αναμένεται συνέχεια με περισσότερες ελληνικές εταιρείες.

Ενδεικτικό της χθεσινής ημέρας και της σημασίας του Ελληνικού Περιπτέρου αποτελεί το γεγονός ότι το επισκέφτηκε το απόγευμα και ο ίδιος ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu τον οποίο υποδέχτηκε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΦΕΘΑ, με τον οποίο είχαν μικρή αλλά θερμή συζήτηση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όμως και η σημερινή ήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου καθώς το πρωί διοργανώθηκε Forum με θέμα την Ελληνογαλλική ναυτική συνεργασία, από τον ΣΕΚΠΥ και τον αντίστοιχο Γαλλικό σύνδεσμο GICAN, με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.  

Η κοινή και εντυπωσιακή εμφάνιση των Ελληνικών εταιρειών, ανέδειξε τη μεγάλη σημασία που έχει για την προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα“.

Ολοκλήρωση βαλλιστικών δοκιμών θωράκισης νέας γενιάς της Ελληνικής EODH

Tags

Related Articles

Back to top button
Close