ΕΛΚΑΚ: Προσκλήσεις για Συστήματα Εναέριας και Εναέριας/ Θαλασσίας Επιτήρησης

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Δύο προσκλήσεις προκαταρκτικής διαβούλευσης ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) σχετιζόμενες με την ανάπτυξη Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων για Αντιμετώπιση ΜΕΑ και την Μεταφερόμενου και Δυναμικά Αναπτυσσόμενου (ad hoc) Συστήματος Θαλάσσιας/Εναέριας Επιτήρησης Μεγάλων Περιοχών.
Στην πρώτη περίπτωση, το Σύστημα Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων για Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιείται για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, εξασφαλίζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών ΜΕΑ ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ακόμα και στις ιδιαίτερες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος. Το σύστημα θα πραγματοποιεί αυτόματα αποκάλυψη, κατηγοριοποίηση/ ταυτοποίηση, εντοπισμό και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων ΜΕΑ, μέσω ανίχνευσης και επεξεργασίας των ακουστικών σημάτων τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο και εξελισσόμενο αντιληπτικά στο χρόνο με χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το έργο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός δικτύου από ακουστικές συστοιχίες που θα εντοπίζει τις ακουστικές υπογραφές των ΜΕΑ. Παραδείγματα στόχων ΜΕΑ που θα πρέπει να εντοπίζονται είναι ΜΕΑ πολιτικού τύπου (moving or hovering), μεμονωμένα ή σε σμήνος και ΜΕΑ στρατιωτικού τύπου (Military UAS Κατηγορίας I, II, III), μεμονωμένα ή σε σμήνος.
Επέκταση της Delian Alliance σε Ηλεκτρονικό Πόλεμο, λύσεις C-UAS και πλοήγηση χωρίς GPS
Το Μεταφερόμενο και Δυναμικά Αναπτυσσόμενο Σύστημα Θαλάσσιας/ Εναέριας Επιτήρησης Μεγάλων Περιοχών, θα διαθέτει τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις και βάρος, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η ταχεία ανάπτυξή του σε κινητές μονάδες (πλωτά σκάφη, χερσαία οχήματα) ή στην ξηρά, συνδυάζοντας τη μέγιστη ευελιξία με την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Θα διαθέτει ικανότητα άμεσης ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και θα πραγματοποιεί αυτόματο εντοπισμό, αναγνώριση και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το έργο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός καινοτόμου μεταφερόμενου σταθμού επιτήρησης. Αυτό θα πρέπει να αποτελείται από μία βάση έδρασης/ υπερύψωσης, επί της οποίας θα τοποθετηθούν οι κατάλληλοι αισθητήρες. Κατ’ ελάχιστον, θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κάτωθι αισθητήρες:
- Κατάλληλους ηλεκτρο-οπτικούς στο οπτικό φάσμα και στα φάσματα medium wave IR και short wave IR, για εντοπισμό στόχων μέχρι απόστασης ορίζοντα. Επιπλέον θα πρέπει να φέρουν ενσωματωμένη συσκευή Laser Range Finder (LRF).
- Κατάλληλο RADAR, για εντοπισμό στόχων επιφανείας, χαμηλά εναέριων στόχων (UAVs) και περισκόπια υποβρυχίων, ήτοι χαμηλού RCS.
- Κατάλληλο Drone Detection RADAR με ενσωματωμένη τεχνολογία micro-Doppler processing.
- Αυτόματο σύστημα αναγνώρισης AIS (Automatic Identification System) και ADS-B (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast).
- Γεωδαιτικό δέκτη GNSS (Global Navigation Satellite System) με ανθεκτικότητα λειτουργίας σε περιβάλλον παρεμβολών.
Οι ως άνω αισθητήρες θα πρέπει να διασυνδέονται σε μία τοπική μονάδα επεξεργασίας/ συγκερασμού του συνόλου των δεδομένων, προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να εξάγονται δεδομένα συλλογής πληροφοριών, εντοπισμού, παρακολούθησης, αναγνώρισης και ταυτοποίησης στόχων αυτόματα, με την ελάχιστη παρέμβαση χειριστή. Το σύστημα θα πρέπει να είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο από μονάδα ξηράς και προς τούτο θα πρέπει να διαθέτει redundant, ασφαλές, ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων για τον έλεγχο και την ανταλλαγή δεδομένων. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει πλήρη αυτονομία ως προς την ηλεκτρική του τροφοδότηση, ήτοι να περιλαμβάνει κατάλληλη κύρια και εφεδρική πηγή παροχής ισχύος.
ΥΠΕΡΙΩΝ: Η απάντηση της ΕΑΒ στα σμήνη drone αλλά και αγέλες USV!