Εκκίνηση διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ – Mόνη ενδιαφερόμενη η Lockheed Martin
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου η Ernst & Young που έχει αναλάβει την διαγωνιστική διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως της ΕΑΒ, απέστειλε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε πέντε ξένους οίκους αεροδιαστημικής. Πρόκειται για τις εταιρείες Lockheed Martin, Boeing, BAE, Dassault Aviation και AIRBUS, καθώς στις υφιστάμενες προϋποθέσεις προσδιοριζόταν η επιλογή εταιρείας από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Με τις εταιρείες αυτές έχουν προηγηθεί ήδη βολιδοσκοπήσεις εκ μέρους της κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, μόνο η Lockheed Martin ανταποκρίθηκε, όντας γνωστή για το ενδιαφέρον της από ετών, ώστε να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί, εκπεφρασμένο επισήμως, ήδη από τον Μάιο του 2022 όταν είχαμε αναλύσει ότι το γενικό σχέδιο προβλέπει διαχωρισμό της ΕΑΒ σε επιχειρήσεις “Παγίων” (Asset Co) και “Εμπορική” (Commercial Co).
Η ΕΑΒ “Παγίων” ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, θα έχει τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων, εγκαταστάσεις και υλικά, ενώ σε αυτήν θα μεταφερθούν τα χρέη.
Η ΕΑΒ “Εμπορική” θα είναι ιδιοκτησία της Lockheed Martin με αντικείμενο μόνο τις εμπορικές δραστηριότητες αλλά με υποχρέωση συντηρήσεως, διαχειρίσεως κι εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ “Παγίων”, που θα της μισθωθούν. Αυτή θα λειτουργεί με καθεστώς ανεξαρτήτου του λεγομένου “Δημοσίου Λογιστικού”, δηλαδή του καθεστώτος που διέπει της ΔΕΚΟ σε ζητήματα μισθολογικής κλίμακας, διαδικασιών διενεργείας διαγωνισμών, προσλήψεων κ.λπ. το οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη στην λειτουργία κατά τρόπο ανταγωνιστικό σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Με δεδομένη την ανυπαρξία ενδείξεων ενδιαφέροντος από άλλες πλευρές και καθώς η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει διάρκεια 3 εβδομάδων, δεν αναμένεται κάποια θεαματική ανατροπή και η επίσημη είσοδος της Lockheed Martin ως στρατηγικού επενδυτή θα υλοποιηθεί ταχέως. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ένας πολύ σημαντικός κυβερνητικός στόχος στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και της προσελκύσεως αξιόπιστων επενδυτών στον βιομηχανικό κλάδο, σχετιζόμενο με την Άμυνα.
Η Lockheed Martin έχει παραδοσιακή σχέση με την ΕΑΒ, δεδομένου ότι ήταν ο οίκος που επιλέχθηκε στην δεκαετία του 1970 για την ίδρυσή της και εξασφάλισε την δυναμική αναπτυξιακή πορεία της στην αρχική περίοδο. Η επιτυχής πορεία διακόπηκε από την δεκαετία του 1980 λόγω αναξιοκρατικών επιλογών κομματικού χαρακτήρα και της νοοτροπίας κρατικοποιήσεων, που έθεσε τα θεμέλια για παθογένειες και σοβαρά προβλήματα που ακολουθούν την ΕΑΒ μέχρι σήμερα. Για ένα σύντομο διάστημα στην δεκαετία του 1990 η Lockheed Martin ανέλαβε και πάλι την διαχείριση (management) της εταιρείας αλλά η κατάσταση αυτή ήταν βραχύβια, από την δεκαετία του 2000 δε, μπορούμε να πούμε ότι η δραστηριότητα της αμερικανικής εταιρείας και οι αναθέσεις έργων, είναι η μόνη αιτία για την οποία η ΕΑΒ παρέμεινε σε λειτουργία.
Στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ έχουμε γράψει ότι στο επιχειρηματικό σχέδιο της Lockheed Martin είναι η ανάδειξη της ΕΑΒ σε σύγχρονο Κέντρο Αεροεπισκευών και Συντηρήσεων (MRO). Για την επίτευξη του στόχου, αναφέρεται η προετοιμασία πλαισίου συνεργασίας με την αμερικανική AAR Corp, μια από τις μεγαλύτερες MRO διεθνώς, η οποία έχει ήδη παρουσία και στην Ευρώπη (Άμστερνταμ, Ανόβερο, Βρυξέλλες, Παρίσι).
Εάν η ΕΑΒ αφορά τον αεροδιαστημικό κλάδο, ήδη η κυβέρνηση έχει συντελέσει παραγωγικά και για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, με τις διαδικασίες που αφορούσαν τις τύχες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνος. Στον συγκεκριμένο χώρο, μέσω του προγράμματος προμήθειας κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, επιδιώκεται η επαύξηση της μεταφοράς βιομηχανικού έργου και είναι ανοικτή η προσέλκυση ενός ακόμη μεγάλου ξένου επενδυτή, στην μορφή της ιταλικής Fincantieri, για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Την “βεντάλια”, συμπληρώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για σοβαρή επένδυση των γερμανικών εταιρειών KMW και Rheinmetall με δημιουργία εργοστασίου υψηλών προοπτικών, που θα δώσει νέα πνοή στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας χερσαίων συστημάτων.
Το σχέδιο για αμυντικές επενδύσεις από Fincantieri, Lockheed Martin, KMW, Rheinmetall