Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ερωτηματικά για την εμπλοκή των ΕΑΣ σε πρόγραμμα ανακατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 που θα καταλήξουν στην Αίγυπτο

Στις 8 Αυγούστου, η ΕΑΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση Τύπου:

«ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΤΩΝ ΕΑΣ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τ/Θ ΟΧΗΜΑΤΩΝ BMP-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 Την ανακατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-1 ανέλαβαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, κατόπιν υπογραφής σύμβασης, με την Κυπριακών συμφερόντων εταιρία MI.MA Global.

Τα 92 οχήματα BMP-1 αποτελούν δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, που είχε ως προϋπόθεση η ανακατασκευή να γίνει στην Ελλάδα.

Από την ανακατασκευή θα προκύψουν τουλάχιστον 70 οχήματα σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Η σύμβαση, διάρκειας 26 μηνών, θα εκτελεστεί εξ’ ολοκλήρου στο εργοστάσιο Μάνδρας των ΕΑΣ.

Είναι η πρώτη φορά στην πολυετή πορεία τους, που τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αναλαμβάνουν έργο αυτού του είδους και η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς:

  • Επεκτείνεται η γκάμα υπηρεσιών που δύνανται να προσφέρουν και μάλιστα σε ένα τομέα που παρουσιάσει αυξημένο ενδιαφέρον.
  • Επαναλειτουργεί το Εργοστάσιο της Μάνδρας, αναλαμβάνοντας μάλιστα έργο που ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του αλλά και με εκσυγχρονισμό/εμπλουτισμό του εξοπλισμού του.
  • Συμβάλει με αξιοσημείωτο ποσοστό στην αύξηση του κύκλου εργασιών των ΕΑΣ, της περιόδου 2019-2021.   

Η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΑΣ και Μi.Ma., αφενός διασφάλισε ένα σημαντικό τίμημα για τα ΕΑΣ, αφετέρου κλείδωσε τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλάνου παραγωγής, καθώς αμφότερα τα μέρη ήθελαν να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα έναντι του τελικού αποδέκτη, που είναι η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και φυσικά να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις αρχές του φθινοπώρου, θα μεταφερθούν τα πρώτα οχήματα στο εργοστάσιο Μάνδρας, με φροντίδα της Mi.Ma., οπότε και θα εκκινήσει η πιλοτική ανακατασκευή των πρώτων BMP-1, που θα συνεχιστεί με την έγκριση και παραλαβή τους από τις Αιγυπτιακές Αρχές».

Η εξέλιξη γεννά ορισμένα αυθόρμητα ερωτήματα:

Η ανακοίνωση Τύπου αναφέρει ότι τα ΕΑΣ επεκτείνουν την γκάμα υπηρεσιών που θα μπορούν να προσφέρουν και μάλιστα σε έναν τομέα αυξημένου ενδιαφέροντος. Δηλαδή τα ΕΑΣ, χωρίς την παραμικρή σχέση με σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή τροχαίου υλικού, μετά το πρόγραμμα των ΒΜΡ-1 θα εμπλακούν σε προγράμματα ανακατασκευής οχημάτων;

Πώς το έργο που αναλαμβάνεται, «ταιριάζει απόλυτα» στον χαρακτήρα του εργοστασίου Μάνδρας; Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο γινόταν η παραγωγή του αντιαεροπορικού πυροβόλου ARTEMIS-30. Αυτό τι σχέση έχει με ανακατασκευές τεθωρακισμένων; Ο εκσυγχρονισμός/ εμπλουτισμός του εξοπλισμού του εργοστασίου, από που θα προκύψει; Περιλαμβάνεται στις πρόνοιες της συμβάσεως ή θα πρόκειται για επένδυση που θα κάνει με δικά της κεφάλαια η ελληνική εταιρεία; Και αν ισχύει το τελευταίο, ποιο το τελικό “καθαρό” κέρδος από την σύμβαση με την Mi.Ma;

Μήπως για να ανταποκριθούν τα ΕΑΣ στο έργο, προβλέπεται η παρουσία τεχνικού κλιμακίου ξένου οίκου, στον οποίο έχει ανατεθεί η επίβλεψη του έργου; Σε αυτή την περίπτωση, το έργο θα εκτελεσθεί απλώς επί ελληνικού εδάφους ενώ η συμμετοχή των ΕΑΣ θα είναι περίπου “εικονική”. Εάν η Mi.Ma μεσολαβεί για να πετύχει συνεργασία των ΕΑΣ (και παλαιότερα με την ΕΛΒΟ) με ξένο οίκο που διαθέτει τεχνογνωσία κι εμπειρία σε ανάλογα προγράμματα, για ποιον λόγο δεν ανέλαβε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ την διευθέτηση μιας τέτοιας συμπράξεως και απαιτήθηκαν οι υπηρεσίες μεσάζοντος; Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία.  

Είναι δεδομένο ότι το προσωπικό των ΕΑΣ δεν έχει καμία εμπειρία από συγκεκριμένα έργα και μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η διοίκηση των ΕΑΣ δεν έχει εκτιμήσει σωστά την υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση, τα λειτουργικά έξοδα του εργοστασίου Μάνδρας, μετά βίας θα καλυφθούν από τα έσοδα που αναμένονται από την σύμβαση (το ύψος της οποίας δεν ανακοινώθηκε), γεγονός που σημαίνει ότι πρακτικώς δεν θα υπάρχει κέρδος.

Η ΓΔΑΕΕ ανακοινώνει συμφωνία για τα ΒΜΡ-1 και μετά την… αποσύρει

Tags

Related Articles

Back to top button
Close