Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Έφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα πυροβόλα Μ777 των 155 mm

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το κρατικό Ουκρανικό Στρατιωτικό Κέντρο, αναφέρθηκε σήμερα σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο Ουκρανός δημοσιογράφος Γιούρι Μπουτούσοφ και δείχνει στοιχείο ρυμουλκούμενου πυροβόλου Μ777 των 155 mm αμερικανικής προελεύσεως, το οποίο χειρίζονται Ουκρανοί στρατιώτες. Το Κέντρο, σημείωσε απλώς ότι ο δημοσιογράφος αναφέρει πως τα αμερικανικά πυροβόλα έχουν μεταφερθεί στο μέτωπο και χρησιμοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Στο απόσπασμα του βίντεο φαίνεται ένα στοιχείο πυροβόλου Μ777 σε δράση, δεν μπορεί να λεχθεί όμως μετά βεβαιότητος εάν όντως βρίσκεται στο μέτωπο ή αν πρόκειται για εκπαίδευση. Πάντως στις ενέργειες των υπηρετών του στοιχείου, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη ένταση για μεγαλύτερη ταχύτητα εκτελέσεως, που θα μπορούσε να υπάρχει στο πεδίο της μάχης.

Ενδιαφέρον στην εικόνα που παρουσιάζεται, είναι ότι στην θέση ταξεως του στοιχείου έχει δημιουργηθεί προστατευτικό ανάχωμα, για στοιχειώδη προφύλαξη από εχθρικό πυρ. Το χαρακτηριστικό αυτό, σχετίζεται προφανώς με την επιμελή εκπαίδευση που εφαρμόστηκε από τους Αμερικανούς εκπαιδευτές, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί στις επιχειρήσεις μέχρι τώρα ανάλογη εικόνα από θέσεις τάξεως στοιχείων ρυμουλκουμένων πυροβόλων είτε των Ρώσων, είτε των Ουκρανών. Eπιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση τάξεως, όπισθεν ελαφράς εδαφικής εξάρσεως, που θεωρητικώς εξασφαλίζει επιπλέον μετωπική προστασία.

Σε άλλο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε εχθές, φαίνεται στοιχείο Μ777 ρυμουλκούμενο από φορτηγό όχημα. Στις σχετικές αναρτήσεις αναφέρεται ως Μ777Α2 συγκεκριμένα και ότι πρόκειται για την περιοχή Οδησσού. Το πιθανότερο είναι ότι η λήψη του βίντεο έγινε προ ημερών, εν τούτοις επιβεβαιώνει την άφιξη των πυροβόλων στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν δημοσιοποιηθεί και άλλα βίντεο από την χρησιμοποίηση πυροβόλων Μ777 από Ουκρανούς. Επρόκειτο όμως για στιγμιότυπα από την φάση της εκπαιδεύσεως. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την προηγουμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην Γερμανία η εκπαίδευση πλέον των 220 Ουκρανών στον συγκεκριμένο τύπο πυροβόλου. Καθώς κάθε στοιχείο επανδρώνεται τυπικώς από 8 υπηρέτες, ο αριθμός επαρκεί θεωρητικώς για 30 περίπου στοιχεία.

Mέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσουν 90 Μ777, ο Καναδάς 4 και η Αυστραλία 6 εκδόσεως Μ777Α2. Η τελευταία έκδοση φέρει Ψηφιακό Σύστημα Διεύθυνσης Πυρός (DFCS) με υποβοήθηση GPS/INS, υπολογιστή αποστολής, ψηφιακές οθόνες και ψηφιακές ασφαλείς επικοινωνίες. Το DFCS επιτρέπει αυτόνομη και ταχύτερη εύρεση θέσεως. Ενσωματώνονται όμως και βελτιώσεις λογισμικού, που καθιστούν το πυροβόλο συμβατό με το προγραμματιζόμενο κατευθυνόμενο βλήμα ακριβείας Μ982 Excalibur. Με το DFCS και προωθημένο παρατηρητή με αποστασιόμετρο λέιζερ που εξάγει συντεταγμένες στόχου 10 ψηφίων (ή στοιχεία θέσεως από drone) κοινό βλήμα μπορεί να πετύχει ακρίβεια τάξεως μικρότερης των 10 μέτρων!

Το M982 Excalibur είναι βλήμα με καθοδήγηση GPS, που επιτρέπει ακρίβεια πλήγματος της τάξεως των 5 μέτρων ενώ η μέγιστη επίδοση βεληνεκούς ανέρχεται σε 40.000 μέτρα από σωλήνα 39 διαμετρημάτων, όπως του πυροβόλου Μ777. Ήδη ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι τα παραχωρηθέντα πυροβόλα συνοδεύονται από βλήματα Μ982 Excalibur, προφανώς σε περιορισμένο αριθμό αλλά από αμερικανικής πλευράς δεν έχει γίνει συγκεκριμένη αναφορά σε αυτά.

Μερικές ημέρες πριν, στις 5 Μαΐου, δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία βλημάτων Μ549 των 155 mm αμερικανικής προελεύσεως, με εγγραφές επί του κορμού στα ουκρανικά, πιστοποιώντας τον εφοδιασμό μονάδων που έχουν παραλάβει πυροβόλα δυτικής προελεύσεως. Το βλήμα Μ549 είναι πυρομαχικό μακρού βεληνεκούς, με υποβοήθηση ρουκέτας (HERA) που επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 30.100 μέτρων.

Οι ΗΠΑ μόνο, έχουν ανακοινώσει ότι έχουν παραχωρήσει περισσότερα από 200.000 βλήματα πυροβολικού 155 mm.

Ουκρανία: Γιατί η Δύση δίνει προτεραιότητα στο Πυροβολικό Μάχης

Tags

Related Articles

Back to top button
Close