ΕΕΝΕ: ημερίδα με θέμα “Το Στοίχημα της Επαναβιομηχανοποίησης στην Ελλάδα”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, διαμορφώθηκαν από τις εισηγήσεις των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) με θέμα «Το Στοίχημα της Επαναβιομηχανοποίησης στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου στον πολυχώρο Άτρακτος. Στην ημερίδα, που ξεκίνησε με καλεσμένο ομιλητή τον Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες φορείς και συμπυκνώνει η Ε.ΕΝ.Ε, είναι:
- Η συνεργασία κράτους και επιχειρήσεων για την υλοποίηση μιας «ολιστικής» βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής με όρους τεχνολογικής αριστείας και καινοτομίας. Η Ε.ΕΝ.Ε συμπεριλαμβάνει στον όρο επαναβιομηχανοποίηση, όχι μόνο την παραδοσιακή βιομηχανία, αλλά και τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και όλες τις τεχνολογικές πλατφόρμες και εφαρμογές που κωδικοποιούν το Ελληνικό know-how σε τομείς όπου παραδοσιακά η Ελλάδα έχει ισχυρή τεχνογνωσία και brand, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η Ελληνική μεσογειακή διατροφή και τρόπος ζωής. Θεωρεί ότι μια βιομηχανική πολιτική μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μια στενή συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα όπως καταδεικνύει και το παράδειγμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και η δημιουργία του φορέα ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ όπως εξηγείται περαιτέρω.
- Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε το αντικείμενο της εκπαίδευσης να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να μην περιορίζεται σε θεωρητικές και μη αξιοποιήσιμες από τις επιχειρήσεις γνώσεις. Συγκεκριμένα, η Ε.ΕΝ.Ε προτείνει να συνδιαμορφώνουν οι επιχειρήσεις τα προγράμματα εκπαίδευσης, με έμφαση σε ψηφιακές δεξιότητες αιχμής που συμπεριλαμβάνουν και τεχνογνωσία σε θέματα αξιοποίησης εργαλείων ΑΙ.
- Προτείνεται η παροχή έξυπνων κινήτρων για το upskilling-reskilling, με σημαντικότερο τη σύνδεση της εκπαίδευσης των εργαζομένων με ένα μειωμένο μη μισθολογικό κόστος. Στόχος της πρότασης της Ε.ΕΝ.Ε. είναι να γίνουν οι επιχειρήσεις Πανεπιστήμια/έξυπνα hubs για την ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων που πραγματικά χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, με πιστοποιημένες δεξιότητες από ανεξάρτητους καταρτισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς.
- Πράσινη Μετάβαση – Yes, But Made in Greece. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία να συνεχιστεί ταχύρρυθμα η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδος, αλλά με τους κορυφαίους ειδικούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη αυτό να γίνει με όχημα την εθνική βιομηχανία μας, όπως συνηθίζεται και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσει την εθνική της παραγωγή και βιομηχανία στον τομέα πράσινης ανάπτυξης, αξιοποιώντας παράλληλα και τα μεγάλα φυσικά της πλεονεκτήματα. Η παγκόσμια επιτυχία των Ελληνικών εταιριών παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων είναι μια απόδειξη πως η Ελληνική βιομηχανία μπορεί σε ανταγωνιστικές αγορές να κερδίσει το διεθνές στοίχημα. Αρκεί να έχει ως σύμμαχο ένα ακόμη πιο φιλικό και σταθερό περιβάλλον από την πολιτεία, έξυπνα κίνητρα και πλαίσιο που απλά να διευκολύνει και να οδηγεί, και σε καμία περίπτωση να μην παρεμποδίζει ή δυσκολεύει την ανάπτυξη.
- Ειδικότερα, σχετικά με την κρατική υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής, η Ε.ΕΝ.Ε επισημαίνει ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν διακριτικά (με το «αόρατο χέρι» του κράτους) ή και απροκάλυπτα, τις εθνικές τους βιομηχανίες έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Διαπιστώθηκε λοιπόν η ανάγκη να συνεργαστούν τόσο το «ορατό» (όπως η Πρωτοβουλία των ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που δημιουργήθηκε για να αναδείξει και να καλύψει το κενό του κράτους), όσο και το «αόρατο» κυβερνητικό χέρι, με το κράτος να δίνει το στίγμα, να ρυθμίζει το πλαίσιο, να ενισχύει στρατηγικά και ουσιαστικά την ανάπτυξη με σωστές πρωτοβουλίες και κίνητρα, να ακολουθεί τα πιο έξυπνα ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα, και να δίνει χώρο και περιθώριο στο Ελληνικό επιχειρείν να κάνει το αναπτυξιακό άλμα που οραματίζεται και μπορεί.
- Να χρηματοδοτηθεί από τους αναπτυξιακούς πόρους το «καινοτόμο οικοσύστημα», η υγιής επιχειρηματικότητα και η εγχώρια βιομηχανία, με ακόμη πιο έξυπνα και τολμηρά εργαλεία τα επόμενα χρόνια, ώστε να μη χαθεί η άνευ προηγουμένου (και επομένου!) αυτή ευκαιρία για τον τόπο και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ε.ΕΝ.Ε και οι σύμμαχοι επιχειρηματικοί φορείς, τα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, εστίασαν στην ανάγκη να αξιοποιηθούν στρατηγικά αυτοί οι πόροι, με όραμα και βάθος, εντάσσοντας στην εξίσωση και το ρόλο του καινοτόμου οικοσυστήματος, όπως προκύπτει και από τα μνημόνια συνεργασίας που συνδέουν την Ε.ΕΝ.Ε με το Elevate Greece, αλλά και την HETiA – με την οποία πραγματοποιήθηκε υπογραφή στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προκειμένου να αναδείξει τη στρατηγική ανάγκη η καινοτομία να γίνει μέρος της εξίσωσης για το ώριμο επιχειρηματικό οικοσύστημα, ως επιταχυντής έρευνας και ανάπτυξης για όλα τα μέρη.
Ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς συνοψίζοντας τις προτάσεις της Ένωσης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιομηχανίας στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της επαναβιομηχανοποίησης με όρους τεχνολογίας, αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στις ψηφιακές δεξιότητες, μέσω της χρήσης πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, με τις επιχειρήσεις να πρωτοστατούν στον καθορισμό των δεξιοτήτων πάνω στις οποίες επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Εξήγησε ότι, στη συνέχεια, ένας τρίτος θεσμικός φορέας θα ελέγχει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εφόσον οι εργαζόμενοι αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες και λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, τότε ο εργοδότης θα προχωρεί σε αύξηση του μισθού τους χωρίς καμία πρόσθετη μη μισθολογική επιβάρυνση για το επιπλέον εισόδημα που απορρέει από την αύξηση – εφόσον συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας. Πρόκειται για μια από τα κάτω προς τα πάνω επανάσταση, είπε ο κ. Χατζημηνάς, η οποία δημιουργεί τα απαραίτητα κίνητρα στους εργαζόμενους, αφού θα δουν ένα άμεσο όφελος στις απολαβές τους, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται αυτή η αύξηση να είναι απαλλαγμένη από φορολογικές ή άλλες εισφορές, τόσο για τον εργοδότη, ο οποίος επενδύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και για τον εργαζόμενο που αφιερώνει τον προσωπικό του χρόνο για την απόκτηση των δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η επιχείρηση. Τόνισε, μάλιστα, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως αυτή η πάγια θέση της Ε.ΕΝ.Ε. για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και για τη χρήση των οριακών φόρων, εντοπίζεται πλέον και στη ρητορική άλλων επιχειρηματικών (εργοδοτικών) ενώσεων.
Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην ημερίδα και κατέθεσαν τις απόψεις τους είναι:
- Άγις Πιστιόλας: Πρόεδρος Ελλά-Δικά μας και Μέλος Δ.Σ. Agrino
- Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Aldemar Resorts
- Σωτήρης Μπαντάς: Αντιπρόεδρος HΕΤiA
- Παναγιώτης Καραμπίνης: Διευθύνων Σύμβουλος, Endeavor
- Άλκηστις Κυριακοπούλου: Chief of Staff, Deepsea Technologies
- Θεόδωρος Τρύφων: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
- Θέμις Ευτυχίδου: Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Υπουργείο Ανάπτυξης
- Δημήτρης Δημητρίου: Α’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ
- Κώστας Θέος: Γενικός Διευθυντής, Ελληνική Παραγωγή
- Αρμόδιος Γιαννίδης: CEO Vitex
- Γιώργος Καλαβρουζιώτης: Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Eunice Energy Group
- Γιάννης Μανιάτης: Ευρωβουλευτής, Πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
- Ευάγγελος Γκιζελής: Διευθύνων Σύμβουλος, Gizelis Robotics
- Χρίστος Γιαννίτσης: Διευθύνων Σύμβουλος, Όμηρος Dairies
- Αλέξανδρος Σταυρουλάκης: Διευθύνων Σύμβουλος, BSK Marine