Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δούρειος Ίππος Podcast # 038 Ίμια: η αλήθεια για τις “διατρήσεις” και οπές στα συντρίμμια του ΠΝ 21

Rheinmetall Lynx

Ο Σάββας Δ. Βλάσσης και ο Βασίλης Χρονόπουλος προσεγγίζουν το “σκοτεινό” σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου AB-212 (“ΠΝ” 21) του Πολεμικού Ναυτικού κατά την κρίση των βραχονησίδων Ίμια το 1996. Οι οπές από “διατρήσεις” που υπήρχαν στα συντρίμμια που ανασύρθηκαν από τον βυθό, προκάλεσαν την διακίνηση σεναρίων και θεωριών συνωμοσίας περί καταρρίψεως του ελικοπτέρου από πυρά φορητών όπλων των Τούρκων βατραχανθρώπων, εκδοχή που επισήμως έχει διαψευστεί.

Μιλήσαμε με τον δύτη Κώστα Θωκταρίδη που πρωταγωνίστησε στις υποβρύχιες εργασίες ανάσυρσης των συντριμμιών από την θάλασσα με την ομάδα του και τον τότε Υποπλοίαρχο Γεώργιο Μαραγκουδάκη ΠΝ, χειριστή ελικοπτέρων AB-212, για να ακούσουμε τις προσωπικές εμπειρίες τους και σχόλια.

Αξιοποιώντας και εξετάζοντας επίσης, δημοσιοποιηθέν φωτογραφικό υλικό από τα συντρίμμια, με τις τεχνικές συμβουλές του φίλου SV, Τεχνικού Επιθεωρητή ελικοπτέρων, “ταυτοποιήσαμε” τα επίμαχα κομμάτια που φέρουν τις οπές, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν προέλθει από βολίδες πυροβόλου όπλου.

Η θεωρία συνωμοσίας περί καταρρίψεως του “ΠΝ 21” από πυρά φορητού οπλισμού, δεν υποστηρίζεται από τα ευρήματα και συγκεκριμένα τις οπές που παρατηρήθηκαν, στα συντρίμμια. Επιπλέον, δείχνουμε ότι εάν το ελικόπτερο είχε δεχθεί πυρά, αυτό είναι κάτι που θα είχε γίνει άμεσα αντιληπτό από όλα τα μέλη του πληρώματος και θα είχε αναφερθεί από τον ασύρματο στην φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ από την οποία επιχειρούσε το ΠΝ 21.

Related Articles

Back to top button