Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δοκιμές με εναέριους στόχους της ελληνικής Aether Aeronautics στην Χιλή

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην μακρινή Χιλή, βρίσκονται αυτή την περίοδο Έλληνες από μια μικρή ελληνική εταιρεία της Κρήτης, υλοποιώντας σχετική σύμβαση με το Υπουργείο Αμύνης αυτής της λατινοαμερικανικής χώρας! Πρόκειται για την εταιρεία Aether Aeronautics με έδρα τα Χανιά, η οποία ανήκει στον Όμιλο EFA GROUP και ειδικεύεται κυρίως στον τομέα των εναερίων στόχων (Target Drones) που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς δοκιμών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η ελληνική αποστολή εργάζεται βάσει συμβάσεως στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποιήσεως κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – αέρος του Ναυτικού της Χιλής. Πρόκειται για επιμέρους στάδιο του ευρυτέρου προγράμματος εκσυγχρονισμού 3 φρεγατών Type 23, που αγοράσθηκαν μεταχειρισμένες από την Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που έχει ανατεθεί στην Lockheed Martin Canada, περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος μάχης CMS-330 και νέο σύνολο αισθητήρων. Ως προς τον οπλισμό των πλοίων, το σύστημα μάχης ολοκληρώνεται για συνεργασία με τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος CAMM(M) ή Sea Ceptor σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό.

Στο πρόγραμμα των βολών βλημάτων που έχει καταρτισθεί, η Aether Aeronautics παράσχει υπηρεσίες και 18 εναέριους στόχους NMS-2. Η εταιρεία προετοίμασε τους στόχους από τις αρχές του φθινοπώρου. Ο NMS-2 εμπίπτει στην κατηγορία των εναερίων στόχων υψηλών επιδόσεων ταχύτητος και υψομέτρου πτήσεως, επομένως κρίνεται καταλληλότερος για την αξιολόγηση των ορίων του φακέλου εμπλοκής του δοκιμαζόμενου όπλου, σε απαιτητικά σενάρια αντιμετωπίσεως εναερίων απειλών. Προωθούμενος από κινητήρα turbojet, ο NMS-2 μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 720 χ.α.ώ., επιτρέποντας την προσομοίωση διαφόρων εναερίων απειλών με ρυθμιζόμενη διαμόρφωση RCS.

Η ελληνική Aether Aeronautics ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά των εναερίων στόχων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close