ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ 2018 και η πραγματικη αδυναμία των Mi-35P
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η τελική φάση της ασκήσεως με πραγματικά πυρά ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ 2018 που πραγματοποίησε η Εθνική Φρουρά στις 9 Νοεμβρίου στο πεδίο ασκήσεων Καλού Χωριού Λάρνακος, περιελάμβανε κάποια αξιοπρόσεκτα “σενάρια” και παρουσίες.
Κατ’ αρχάς, διαλύθηκε η αμφιβολία περί της επιχειρησιακής ετοιμότητος των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P, εξαιτίας διαρροών από εφημερίδα της Αριστεράς, περί καθηλώσεως αυτών λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών. Τα ελικόπτερα είχαν εμφανισθεί για τελευταία φορά δημοσίως στον ουρανό, κατά την επέτειο της 1ης Απριλίου για να ανασταλούν οι πτήσεις τους, εξαιτίας της ελλείψεως ορισμένων ανταλλακτικών, όχι κρίσιμης σημασίας. Είναι ενδεικτικό δε ότι στην διάρκεια της στρατιωτικής παρελάσεως της 1ης Οκτωβρίου, οι εκφωνητές που διάβαζαν το συνταχθέν πρόγραμμα διελεύσεως τμημάτων, είχαν αναφέρει την διέλευση Mi-35P ενώ ήταν εμφανές ότι δεν συμμετείχαν ελικόπτερα του τύπου… Εν πάση περιπτώσει, τα Mi-35P μπορούν να επιχειρήσουν αλλά σε περίοδο ειρήνης κρίθηκε για λόγους προληπτικούς ότι δεν πρέπει να “πιεστεί” η κατάσταση.
Το πρόβλημα προέκυψε λόγω δεσμεύσεως του λογαριασμού της ρωσικής εταιρείας – μεσάζον στην οποία ανατέθηκε η σύμβαση, στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή εμπόδισε την σωστή εκτέλεση της συμβάσεως. Με την ενεργό συμμετοχή όμως των Μi-35P στην πρόσφατη άσκηση, καθησυχάστηκε η κοινή γνώμη, περί της επιχειρησιακής ετοιμότητος των 11 επιθετικών ελικοπτέρων.
Το ουσιαστικό πρόβλημα των Mi-35P είναι ότι δεν διαθέτουν ικανότητα νυκτερινών επιχειρήσεων. Από την ένταξή τους μέχρι σήμερα στην Διοίκηση Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, τα ελικόπτερα δεν διαθέτουν ηλεκτροπτικούς αισθητήρες για εντοπισμό και πρόσκτηση στόχων, όπως είναι εμφανές από την εξωτερική εμφάνισή τους.
Έχουν συμπληρωθεί 17 έτη από την ένταξή τους σε υπηρεσία και τα Mi-35P δεν αναβαθμίστηκαν σε αυτό τον κρίσιμο τομέα για την διεξαγωγή σύγχρονων επιχειρήσεων… Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι το ισχυρό επιθετικό όπλο της Διοικήσεως Αεροπορίας, δεν μπορεί να υποστηρίξει και να παρακολουθήσει τις μονάδες τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς στον νυκτερινό αγώνα. Αυτονόητο είναι ότι δεν χρειαζόταν η οποιαδήποτε άσκηση, όπως η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ 2018 που διεξήχθη το πενθήμερο 5-9 Νοεμβρίου, για να διαπιστωθούν αυτά. Το ΓΕΕΦ έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει την σχετική αδυναμία πλην όμως οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν μεριμνήσει για την κάλυψή της.
Κατά δεύτερο λόγο, στην τελική φάση της ασκήσεως παρουσιάσθηκε “σενάριο” εξουδετερώσεως σημαινόντων στόχων (προσωπικό και υλικό) σε απόσταση 1.200 μέτρων, από καταδρομείς ελεύθερους σκοπευτές. Πρόκειται για ασύλληπτης τάξεως απόσταση, με τα μέχρι πρότινος δεδομένα στον φορητό οπλισμό της Εθνικής Φρουράς, γεγονός που υπογραμμίζει την αναβάθμιση που επήλθε από τις πρόσφατες συναφείς προμήθειες για τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.
Στο εν λόγω “σενάριο”, αξιοποιήθηκαν οι προσφάτως κτηθέντες δύο τύποι ειδικών τυφεκίων, το ΑΧMC στο πανίσχυρο διαμέτρημα 0,338 Lapua Magnum και το βαρύ τυφέκιο ειδικών εφαρμογών ΑΧ 50 των 12,7 mm, αμφότερα της βρετανικής Accuracy International. Θεωρητικώς, το πρώτο προορίζονται για ανθρώπινους στόχους αλλά η βολίδα του φυσιγγίου του έχει αρκετή ισχύ σε μεγάλες αποστάσεις ώστε να ακινητοποιήσει και ελαφρά οχήματα με προσεγμένες βολές. Το δεύτερο, με το πανίσχυρο φυσίγγιο των 12,7 mm, είναι το κατ’ εξοχήν όπλο ακριβείας για “σκληρούς” στόχους.