Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια Τάξη: Η διάψευση των προσδοκιών

Η κυβερνητική αλλαγή που επήλθε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Τάξης και για βελτίωση των δυλειτουργιών του Αστυνομικού Σώματος, οι οποίες δημιουργήθηκαν την τετραετία διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η περίοδος διακυβέρνησης 2015-2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως η πλέον μελανή περίοδος για την Δημόσια Ασφάλεια και την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Οι παρεμβάσεις του Νίκου Τόσκα, δημιούργησαν σοβαρές δυσλειτουργίες στην συνολική καθημερινότητα και αποδοτικότητα της ΕΛΑΣ. Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και η πλήρης ανυπαρξία πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων από πλευράς κράτους, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της θητείας Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η σφοδρή αντιπολίτευση που ασκήθηκε από την ΝΔ και η διαρκής επισήμανση των προβλημάτων στην Δημόσια Ασφάλεια, ανέδειξε τα ζητήματα που την αφορούν ως τα κορυφαία και πλέον σημαντικά στην δική της ατζέντα. Με κάθε ευκαιρία, τα στελέχη της ΝΔ διατύπωναν σε υψηλούς τόνους ότι η διαχείριση των ζητημάτων Δημόσιας Τάξης και η διόρθωση των κακώς κειμένων που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελούσαν την απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η νίκη της ΝΔ στις εκλογές και ο σχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, δημιουργούσε μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις. Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η επικοινωνιακή προβολή της ως η ιδανική επιλογή, βασιζόταν στο θεωρούμενο επιτυχές πέρασμά του κατά το παρελθόν από την συγκεκριμένη θέση, όταν είχαν σημειωθεί οι μεγάλες επιτυχίες με την εξάρθρωση των σημαντικότερων ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων (17 Ν, ΕΛΑ). Η επιλογή Χρυσοχοϊδη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “λογική”, καθώς διέθετε και την εμπειρία που απαιτείται αλλά είχε να επιδείξει και αποτελέσματα, στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά για μια τόσο υπεύθυνη θέση. Κανείς όμως δεν έδειξε να προσέχει ότι οι επιτυχίες στον χώρο της τρομοκρατίας, προέκυψαν από το αυξημένο ενδιαφέρον ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας την συγκεκριμένη περίοδο…

Η κύρια επιλογή Χρυσοχοΐδη ως προς τους άμεσους συνεργάτες του που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, ήταν αυτή του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Η θητεία του τελευταίου στη θέση του Αρχηγού, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε (με λίγες ώρες διαφορά) με αυτή του Νίκου Τόσκα στο Υπουργείο. Στιγματίστηκε από πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά γεγονότα, όπως: εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, βανδαλισμούς και εμπρησμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ανεξέλεγκτη δράση των παρακρατικών ομάδων. Η πρώτη σοβαρή αντίφαση και ανακολουθία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν αυτή ακριβώς η επιλογή Τσουβάλα για την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

Γενικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδειξε να επιλέγει για τον στενό του κύκλο, πρόσωπα με τα οποία είχε συνεργασθεί στο παρελθόν, κίνηση μάλλον αναμενόμενη και εν πολλοίς φυσιολογική. Όμως η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, είναι ένα δυναμικό πεδίο το οποίο επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σημαντικά καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα έχουν αλλάξει σημαντικά. Υπ’ αυτό το πρίσμα, εφόσον οι σύμβουλοι του υπουργού είναι άτομα μιας “άλλης εποχής”, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι μάλλον αυτό είναι κάτι που ισχύει…

Παρά τις δυναμικές δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης, τόσο οι επιλογές όσο και τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών, δείχνουν ότι δεν έχει συντελεστεί καμία ουσιαστική αλλαγή στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων. Οι μεγάλες εξαγγελίες, μένουν στο επίπεδο των προθέσεων και διατυπώσεων.

Ενδεικτικώς, το αναδειχθέν σε εμβληματικό ζήτημα της επανασύστασης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, αποτέλεσε από τα κορυφαία ζητήματα της προεκλογικής ατζέντας της ΝΔ. Με κάθε ευκαιρία, διατυπωνόταν η πρόθεση επανασύστασης της Υπηρεσίας, η οποία διαλύθηκε και λοιδορήθηκε από τον Τόσκα. Η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος, προστίθεται στη λίστα ασυνέπειας και αντιφάσεων της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες δεν έγινε καμία απολύτως σοβαρή διεργασία προς την κατεύθυνση αυτή. Η δημιουργία δίκυκλης υπηρεσίας που προωθεί φοβισμένα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με δήθεν παραπλήσια επιχειρησιακή δραστηριότητα αλλά χωρίς τα κριτήρια που επικρατούσαν όταν συγκροτήθηκε η Ομάδα ΔΕΛΤΑ και χωρίς καν να τολμούν να επαναφέρουν το όνομά της αλλά και οτιδήποτε παραπέμπει σε αυτήν, δικαιώνει πανηγυρικά τις περιθωριακές απόψεις και επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέχρι τώρα προσέγγιση και διαχείριση των ζητημάτων και προκλήσεων της Δημόσιας Ασφάλειας από την νέα κυβέρνηση, θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως απολύτως επιφανειακή και πρόχειρη. Οποιαδήποτε απόφαση έχει ληφθεί μέχρι τώρα, ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικώς και μόνο την επικοινωνιακή αξιοποίησή της και όχι την επίτευξη ουσιαστικού έργου (συγκρότηση “μαύρων πανθήρων”, προβολή επιχειρήσεων εκκένωσης καταλήψεων). Όμως το προσεχές μέλλον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς επίκεινται οι επέτειοι της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου, οι οποίες έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα αποτελέσουν την πλέον σοβαρή αξιολόγηση για το έργο της κυβέρνησης στη Δημόσια Τάξη. Ο φόβος είναι για τα χειρότερα. Αλλά με μερικές ημέρες μόνο να απομένουν, έχουν στενέψει πολύ τα περιθώρια αποφάσεων για τις ενδεδειγμένες επιχειρησιακές λύσεις.

Όλα είναι θέμα βουλήσεως και δευτερευόντως αντιλήψεως. Η μέχρι σήμερα αποτυχία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλεται ακριβώς στην λάθος αντίληψη που επικρατεί στην ΝΔ, υπονομεύοντας τα όποια σπέρματα βούλησης.   

“Καμπάνα” για την απουσία της Ομάδας ΔΕΛΤΑ τα χθεσινά επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια

Tags

Related Articles

Back to top button
Close