Διάκριση της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΕΦ στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ελευθέρων Σκοπευτών
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με δύο ανακοινώσεις για την συμμετοχή ομάδας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλύτερης Ομάδας Ελεύθερου Σκοπευτή 2022 (European Best Sniper Team Competition 2022) και την συνδιοργάνωση Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, η Διοίκηση Καταδρομών (ΔΚΔ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ανέδειξε τον διευρυνόμενο διεθνή ορίζοντά της, όπως και την προσέγγιση με τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ.
Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς για πρώτη φορά στον διαγωνισμό ελευθέρων σκοπευτών που οργανώνει η 7η Διοίκηση Εκπαιδεύσεως του Στρατού των ΗΠΑ στην Γερμανία, συνοδεύτηκε από διάκριση. Αφενός η ομάδα της ΔΚΔ κατέλαβε την 1η θέση στο επιμέρους αντικείμενο της Προσεγγίσεως (Stalking) αφετέρου στην συνολική κατάταξη του διαγωνισμού κατέλαβε την 8η θέση έναντι 36 ομάδων από 18 χώρες. Ο διαγωνισμός στο αντικείμενο της Προσεγγίσεως, αφορά την αθέατη προσέγγιση του στόχου κι εκτέλεση βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των ελεύθερων σκοπευτών από τον αντίπαλο.
Από το δημοσιοποιηθέν οπτικό υλικό, διακρίνεται η χρήση τυφεκίων AXMC από τους Κυπρίους ελεύθερους σκοπευτές.
Από 11 έως 22 Ιουλίου εξάλλου, είχε προηγηθεί η συνδιοργάνωση της ΤΑΜΣ GUARDIAN 2022, στην οποία συμμετείχαν οι αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε στην φάση της προετοιμασίας διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και ελευθέρων σκοπευτών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων και εξάσκηση του προσωπικού σε αντικείμενα Α΄ Βοηθειών πεδίου μάχης.
Από αμερικανικής πλευράς, συμμετείχε προσωπικό του 811 Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (811 ΑΟΒ) της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (MARSOC).
Η άσκηση η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες μονάδες των ΗΠΑ, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.