Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Carmel το νέο τυφέκιο της IWI

Στις αρχές Απριλίου, η ισραηλινή ΙWI παρουσίασε ένα νέο τυφέκιο εφόδου, το Carmel των 5,56 mm που σε αντίθεση με τα Tavor και Χ95, είναι συμβατικής σχεδιάσεως και όχι bullpup. Το όπλο ακολουθεί την αντίληψη των τυφεκίων που στηρίζονται σε κορμό από πολυμερές υλικό υψηλής αντοχής και με μονοκόμματη βάση Picatinny να διατρέχει την άνω επιφάνεια του κορμού.

Επιπλέον, η λειτουργία του στηρίζεται σε έμβολο βραχείας διαδρομής και η κάννη του δεν βρίσκεται σε επαφή παρά μόνο με το σημείο προσαρμογής στην προέκτασή της, επί του κορμού, όπως είναι η τάση των τελευταίων ετών.

Το Carmel δέχεται τυπικούς γεμιστήρες τύπου Μ16, διαθέτει αναδιπλούμενο κοντάκιο και έχει δυνατότητα ταχείας εναλλαγής κάννης. Το βάρος κενό, ανέρχεται σε 3,3 κιλά, όταν το όπλο φέρει την βραχύτερη κάννη.

Στα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιδιώκεται να διαφοροποιήσουν το Carmel σε σχέση με τον μέσο ανταγωνισμό, είναι η αυξημένη προσαρμοστικότητα και εργονομία που το διακρίνουν.

Η προσαρμοστικότητα ενισχύεται με την ικανότητα ταχείας αλλαγής κάννης και την διάθεση τύπων διαφορετικού μήκους: 10,5 ιντσών (267 χιλ.), 12 ιντσών (305 χιλ.), 14,5 ιντσών (368 χιλ.) και 16 ιντσών (406 χιλ.) όλες με 6 δεξιόστροφες ραβδώσεις και βήμα 1:7 για την σταθεροποίηση τυπικών φυσιγγίων SS-109 (M855) του ΝΑΤΟ. Η δυνατότητα ταχείας αλλαγής στο πεδίο, είναι ένα επιπλέον θετικό σημείο.Αυξημένη προσαρμοστικότητα εξασφαλίζουν επίσης, πέρα από την κύρια βάση Picatinny, δύο δευτερεύουσες που βρίσκονται στις τρεις υπόλοιπες επιφάνειες στην περιοχή του χειροφυλακτήρος. Στην κάτω βάση, μπορεί να προσαρμοσθεί δίποδο ή βομβιδοβόλο των 40 mm.

Η εργονομία έχει βελτιωθεί χάρη στους πλήρως αμφιδέξιους μοχλό πυρός/ ασφαλείας και αναστολείς γεμιστήρος και κλείστρου. Παρομοίως, ο μοχλός οπλίσεως μπορεί να προσαρμοστεί από όποια πλευρά εξυπηρετεί τον χρήστη. Ο μοχλός οπλίσεως δεν παλινδρομεί, κατά την διάρκεια της βολής. Τέλος, στο κοντάκιο περιλαμβάνεται ρυθμιζόμενη στήριξη παρειάς για κανονισμό του ύψους ενώ από πλευράς μήκους, υπάρχουν 7 θέσεις ρυθμίσεως.

Για να βελτιωθεί η αξιοπιστία του όπλου, όλα τα μεταλλικά μέρη φέρουν αντιδιαβρωτική επίστρωση, στην οπή απορρίψεως καλύκων υφίσταται θυρίδα που ανοίγει αυτομάτως με την όπλιση ενώ φέρεται ρυθμιστής αερίων 3 θέσεων, που βελτιστοποιεί την χρήση με προσαρμοσμένο σιγαστήρα και σε συνθήκες “δύσκολου” περιβάλλοντος. Οι κάννες είναι κατασκευασμένες με ψυχρή σφυρηλάτηση και με χρωμιωμένο κοίλο, εξασφαλίζοντας όριο ζωής τις 20.000 βολές, σύμφωνα με την IWI.

Η παρουσίαση του νέου τυφεκίου αποβλέπει κυρίως στις εξαγωγές, δεδομένου ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξοπλίζονται ακόμη με τα Tavor/ X95. Η εξέλιξη είναι φυσιολογική για μια εταιρεία όπως η IWI που κατέχει σημαντικό ποσοστό πωλήσεων διεθνώς και ενδιαφέρεται να διατηρήσει την δυναμική της. Προσφέροντας ως επιλογή μόνο ένα τυφέκιο σχεδιάσεως bullpup, θα αποκλειόταν εύκολα από μεγάλο μερίδιο της διεθνούς αγοράς.

To Carmel μπορεί να μην προσφέρει κάτι δραστικό, ως προς την ανωτερότητα σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνισμό, δηλαδή τα τυφέκια της ίδιας γενιάς με αυτό. Πρόκειται όμως για κάτι αναμενόμενο, με βάση τα ανάλογης σχεδιαστικής αντιλήψεως τυφέκια που έχουν παρουσιάσει εταιρείες όπως η CZ, Berretta, Heckler & Koch και SIG. Έτσι, απλώς η IWI δίνει το «παρών» δίπλα σε αυτές, με ένα ανάλογο τυφέκιο.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close