Βασικό σχολείο χειριστού drone ετοιμάζει το ΓΕΕΘΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε μερικές ημέρες, από 14 έως 16 Ιουλίου, καλούνται να παρουσιαστούν οι επιτυχόντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) στον διαγωνισμό προσλήψεως των τριών Κλάδων και του Κοινού Σώματος Πληροφορικής που είχε προκηρυχθεί την άνοιξη. Η σχετική προκήρυξη αναφέρει ότι οι κατατασσόμενοι θα υποστούν βασική εκπαίδευση και εκπαίδευση ειδικότητας, με σκοπό τη βελτίωση των πρακτικών τους γνώσεων και
την ενημέρωσή τους στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Μεταξύ της πλειάδας ειδικοτήτων που αναφέρει η προκήρυξη, δεν υπάρχει κάποια που να αναφέρεται στον χειρισμό δρόνων (drone) που έχουν πλέον σημαντική παρουσία στα πεδία της μάχης, όπως δείχνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Στρατός ειδικότερα, μπορεί να χρησιμοποιούν μερικές εκατοντάδες τέτοιων συστημάτων, που σε κάθε περίπτωση συνιστούν περιορισμένο δυναμικό, αλλά ακόμη δεν έχει καθιερωθεί η σχετική ειδικότητα χειριστού. Το προσωπικό που χειρίζεται αυτά τα συστήματα, έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση από τους προμηθευτές συστημάτων που έχουν αγοραστεί κατά καιρούς, είτε από το εμπόριο, είτε από εταιρείες του αμυντικού χώρου. Επάνω σε αυτές τις γνώσεις και ό,τι υπόβαθρο έχει “χτιστεί” έκτοτε, βασίζεται σήμερα το προσωπικό για να αξιοποιεί τα διαθέσιμα συστήματα. Εν τούτοις, η όποια προσπάθεια είναι “αποκεντρωμένη”, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ένα “κεντρικό” σύστημα εκπαιδεύσεως στο αντικείμενο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά την επιχειρησιακή ένταξη των δρόνων σε υπηρεσία. Επιπλέον, είναι ακόμη πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς την υλοποίηση των εξαγγελιών του ΥΕΘΑ, για εκπαίδευση όλων των στρατευσίμων στον χειρισμό συστημάτων δρόνων και αντιμετωπίσεως αυτών…
Αυτή η έλλειψη, γίνεται τώρα προσπάθεια να καλυφθεί.
Το Κέντρο Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ, έχει αναλάβει να σχεδιάσει το βασικό σχολείο εκπαιδεύσεως στον χειρισμό δρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την ευθύνη του ΣΤ΄ Κλάδου (Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας) του ΓΕΕΘΑ που χειρίζεται επί διακλαδικής βάσεως το ζήτημα, το ΚΕΤΑΚ προέβη τον περασμένο Ιούνιο στην καταγραφή του προγράμματος και της ύλης που θα καλύπτει, το συγκεκριμένο σχολείο. Αυτό, πρόκειται να είναι διαρκείας 5 ημερών, στην διάρκεια των οποίων οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθούν ύλη θεωρητικών μαθημάτων, συνδυαζόμενη με πρακτική εξάσκηση, βασιζόμενη κυρίως σε συστήματα προσομοίωσης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το σχολείο μπορεί να περιγραφεί ως τυπικό αυτών που παρακολουθούν οι στρατιώτες των αντιμαχομένων στην Ουκρανία και θα τους προσφέρει τις στοιχειώδεις γνώσεις επάνω στο αντικείμενο. Σε πρώτη φάση ο αριθμός των εκπαιδευομένων στο σχολείο, θα είναι περιορισμένος, όπως και ο αριθμός των εκπαιδευτών. Θεωρείται αυτονόητο ότι θα ακολουθούν άλλες εκπαιδεύσεις που θα βελτιώνουν τις γνώσεις και την δεξιοτεχνία των χειριστών, μέσα από σχολεία πιο προχωρημένης εκπαιδεύσεως στο αντικείμενο. Σε βάθος χρόνου, το αντικείμενο αναμένεται να καλλιεργηθεί ακόμη εκτενέστερα σε επίπεδο σχηματισμών και μονάδων.
Συνολικώς, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εφοδιαστεί με περιορισμένο αριθμό συστημάτων δρόνων διαφόρων τύπων, τα οποία χειρίζεται ένας μικρός αριθμός στελεχών με κάποια εμπειρία. Ακόμη και αν υπήρχε σε εξέλιξη κάποια σύμβαση προμήθειας συστημάτων σε μεγάλο αριθμό, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσαν αυτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, να απορροφηθούν επιχειρησιακώς, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται ούτε βασικό σχολείο ειδικότητος και το έμψυχο δυναμικό στην πλειονότητά του, δεν έχει επαφή με το αντικείμενο. Αυτονόητο είναι ότι πέραν του σχολείου βασικής εκπαιδεύσεως, θα πρέπει ταχέως να καθιερωθούν και σχολείο πιο προηγμένης εκπαιδεύσεως και σε επίπεδα τακτικών.