Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυξάνεται ο στόλος των F-35 του Ισραήλ σε 16 μαχητικά ενισχύοντας τις «στρατηγικές ικανότητες» – Πιθανή η συμμετοχή τους στον «ΗΝΙΟΧΟ 2020»

Δύο νέα μαχητικά F-35Ι Adir προσγειώθηκαν στο Ισραήλ την Κυριακή ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό μαχητικών 5ης γενιάς που διαθέτει το Ισραήλ σε 16. Η ανακοίνωση που συνόδευσε την παραλαβή τους έκανε αναφορά για τις αποτρεπτικές ικανότητες που παρέχουν, με την υπενθύμιση για ενδεχόμενη χρήση τους εναντίον του Ιράν αλλά και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά για συμμετοχή σε διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις που προμηνύει την εμφάνιση τους και σε ελληνικό έδαφος, πιθανότατα στο πλαίσιο του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2020»

Τα F-35Ι πέταξαν στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ και προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ, η οποία αποτελεί έδρα δύο Μοιρών ( 1 επιχειρησιακή και μια υπό συγκρότηση) της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) που είναι εξοπλισμένες με μαχητικά του τύπου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της IAF, η Μοίρα «Adir» όπως ονομάζεται (από τον προσδιορισμό της ισραηλινής έκδοσης του F-35) προσθέτει επιπλέον «στρατηγικές ικανότητες» στην Ισραηλινή Αεροπορία εξασφαλίζοντας όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «υπεροχή σε όλες τις αποστολές για την προστασία του εναέριου χώρου του Εβραϊκού Κράτους».

Απειλή για προληπτικά πλήγματα

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα όταν ο ίδιος απηύθυνε προειδοποίηση στην Τεχεράνη έπειτα από την εκδήλωση σειράς απειλών από το Ιράν.

«Το τελευταίο διάστημα το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με ολική καταστροφή. Καλό είναι να θυμούνται οτι αυτά τα αεροσκάφη (F-35) μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένου και Ιράν και φυσικά της Συρίας»: δήλωσε ο Νετανιάχου αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για εκδήλωση – εφόσον απαιτηθεί – ενός προληπτικού πλήγματος από την Ισραηλινή Αεροπορία.

F-35Ι: Πως «ξηλώθηκε» η ηγεσία της Αεροπορίας του Ιράν και γιατί πρέπει να προβληματιστεί η Ελλάδα

Η αναφορά της Συρίας έγινε φυσικά στο πλαίσιο υπενθύμισης ότι οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση μεταξύ του Τέλ Αβίβ και της Τεχεράνης.

Αμυντικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι τα F35I «Adir» δεν διαθέτουν φυσικά την εμβέλεια για αυτόνομη μετάβαση και επιστροφή από το Ισραήλ στο Ιράν αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι εκεί με χρήση εναέριου ανεφοδιασμού. Μια ικανότητα που υφίσταται όπως είναι γνωστό στις τάξεις της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Ισραηλινά Stealth σε επιχειρησιακή χρήση

Η προμήθεια των F-35 από το Ισραήλ αποτελεί μια ακόμη εφαρμογή στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας που επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον. Με την απόκτηση του η IAF απέκτησε αναβαθμισμένες επιθετικές ικανότητες τόσο λόγο της ικανότητας Stealth όσο και της διαλειτουργικότητας που προσφέρει με άλλα αεροσκάφη και συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα δύο F-35I έφτασαν στο Ισραήλ το Δεκέμβριο του 2016 και μετά από 12 μήνες κηρύχτηκε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα που συνοδεύτηκε με την εκτέλεση της πρώτης επιχειρησιακής αποστολής κρούσης μέσα σε συριακό έδαφος. Με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε επιχειρησιακά το F-35.

Συνολικά το Ισραήλ έχει παραγγείλει 50 μαχητικά F-35I από τις ΗΠΑ που θα παραδοθούν μέχρι το 2024. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα ισραηλινά F-35 είναι τα μοναδικά που έχει επιτραπεί να υποστούν εκτεταμένες τροποποιήσεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους βάσει ειδικής συμφωνίας ενώ το κόστος ανά μονάδα αγγίζει τα $100 εκ. Το υψηλό κόστος είναι ένας παράγοντας που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στο Ισραήλ αλλά όπως φαίνεται οι επιχειρησιακές ικανότητες που προσφέρουν τα Adir φαίνεται ότι δικαιολογούν – τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκια της ισραηλινής ηγεσίας – το κόστος που καταβάλλεται για την απόκτηση τους.

Ισραηλινή Αεροπορία – Νέο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με F-35I και F-15IA

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούνιο η IAF εκτέλεσε μια ευρείας κλίμακας άσκηση εξομοίωσης πολεμικών επιχειρήσεων σε πολλαπλά μέτωπα με συμμετοχή μαχητικών F-35. Η άσκηση περιλάμβανε ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές με συμμετοχή μαχητικών, μεταγωγικών, μη επανδρωμένων UAV και επιθετικών ελικοπτέρων Apache που ενεπλάκησαν (βάσει σεναρίου) σε επιχειρήσεις τόσο στη Γάζα όσο και στη Συρία και το Λίβανο με αντιμετώπιση εξελιγμένων απειλών όπως οι συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και S-400.

Μεταξύ άλλων προβλεπόταν στο σενάριο η διεξαγωγή επιχειρήσεων έπειτα από εχθρική επίθεση με μεγάλο αριθμό πυραύλων εντός ισραηλινού εδάφους που προκάλεσαν μαζικές ζημιές σε υποδομές επικοινωνιών και αεροδρόμια θέτοντας σειρά προκλήσεων για το προσωπικό της IAF.  

Τα σενάρια για συμμετοχή F-35I στον «ΗΝΙΟΧΟ»

Τέλος δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόσφατη συνεργασία στο πλαίσιο αεροπορικής άσκησης μαχητικών F-35 προερχόμενα από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Βρετανία. Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο στις 25 Ιουνίου 2019 αποτέλεσε την πρώτη συμμετοχή των ισραηλινών F-35 σε πολυεθνική διοργάνωση με την ονομασία “Tri-Lightning,” εμπνευσμένη από το όνομα του μαχητικού (F-35 Lightning II).

«Πολλαπλασιαστής ισχύος» τα F-35 της Αμερικανικής Αεροπορίας στη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Όπως έγινε γνωστό, η Ισραηλινή Αεροπορία σχεδιάζει την συμμετοχή των F-35I σε επιπλέον διεθνείς ασκήσεις, με στόχο να «αναπτυχθούν περαιτέρω οι ικανότητες της». Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό να δούμε και ισραηλινά F-35 στην Ελλάδα στο πλαίσιο συμμετοχής στην διεθνή αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» που διεξάγεται σε ετήσια βάση στην 117ΠΜ στη Ανδραβίδα.

Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή της Ισραηλινής Αεροπορίας είναι σταθερή καθώς το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες που συμμετέχει στην άσκηση με μαχητικά F-16C/D Barak και F-16I SUFA. Επιπλέον η IAF έχει πραγματοποιήσει αριθμό ασκήσεων σε στενή συνεργασία με την ΠΑ δεσμεύοντας περιοχές εντός του ελληνικού FIR, για τη διεξαγωγή ρεαλιστικών σεναρίων αποστολών κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις με χρήση εναέριου ανεφοδιασμού. Ακριβώς δηλαδή τα σενάρια που προβλέπεται να εφαρμοστούν σε περίπτωση εκτέλεσης αποστολών εναντίον του Ιράν.

Πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί τις συνεκπαιδεύσεις με την Πολεμική Αεροπορία

Η νέα εκδήλωση πρόθεσης για συμμετοχή και των F-35I σε διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις, έχει βάλει πλέον και ουσιαστικά σε τροχιά υλοποίησης, την συμμετοχή τους στον «ΗΝΙΟΧΟ», γεγονός που επιβεβαιώνεται έμμεσα και από αναφορές που έγιναν στη φετινή διοργάνωση στην Ανδραβίδα για την πιθανότητα αναβάθμισης της συμμετοχής του Ισραήλ στην άσκηση που θα διεξαχθεί του χρόνου με μαχητικά 5ης γενιάς.

ΗΝΙΟΧΟΣ 2019, F-35 και το αντι-stealth “ατού” της ΠΑ που δεν βλέπουμε

Tags

Related Articles

Back to top button
Close