Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο η παραδοση του δευτέρου Rafale “402” στην Πολεμική Αεροπορία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αύριο Πέμπτη, πραγματοποιείται στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας η παραλαβή από την Πολεμική Αεροπορία του δευτέρου Rafale, τριάντα ημέρες μετά την τελετή παραδόσεως του πρώτου, στις 21 Ιουλίου.

Το δεύτερο αεροσκάφος φέρει τον αριθμό ουράς “402” και είναι επίσης διθέσιο, μεταχειρισμένο, προερχόμενο από γαλλική υπηρεσία.

Η διαδικασία της παραλαβής διαρκεί μία ημέρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Δεν πρόκειται για τελετή αλλά για μια ολόκληρη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει έλεγχο όλων των μητρώων του “402” και των σημαντικών υλικών που το συνοδεύουν, καθώς και επισκόπηση της πτήσεως αποδοχής η οποία έχει προηγηθεί.

Η όλη διαδικασία που αφορά τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη, εκτελείται ως ακολούθως. Η Dassault Aviation παραλαμβάνει τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την Γαλλική Αεροπορία και εκτελεί εργασίες που τα φέρνουν στο επίπεδο F3R. Εν συνεχεία, κάθε αεροπλάνο πραγματοποιεί μία πτήση αποδοχής, κατά την οποία δοκιμάζονται συγκεκριμένες λειτουργίες συστημάτων. Εφόσον όλα πάνε καλά, ακολουθεί η παρουσίαση – ανάλυση της πτήσεως στους εκπροσώπους της Πολεμικής Αεροπορίας. Με την υπογραφή της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβών της Πολεμικής Αεροπορίας, το “402” θα δοθεί επί δανεισμώ από την Πολεμική Αεροπορία στην Dassault Aviation και παραμένει υπό την ευθύνη της, μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαιδεύσεως στην Γαλλία. Έτσι, μετά την παραλαβή του “402” αύριο, θα πετάξει για το Mérignac, όπου θα ξεκινήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις των Ελλήνων.

Η Επιτροπή Ελέγχου και Παραλαβών της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι η κατά νόμο υπεύθυνη για την παραλαβή αεροσκαφών και παντός υλικού. Είναι πενταμελής και στην σύνθεσή της περιλαμβάνονται αξιωματικοί όλων των ειδικοτήτων που κρίνονται απαραίτητες.

Στην Γαλλία βρίσκονται αυτή την στιγμή δύο ομάδες από 4 ιπταμένους (η πρώτη από τον Φεβρουάριο και η δεύτερη από τον Ιούνιο) μαζί με 50 περίπου μηχανικούς και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που εκπαιδεύονται στον τύπο. Η αρχική αποστολή περιελάμβανε 4 ιπταμένους, 2 μηχανικούς και 10 τεχνικούς, οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν από την Γαλλική Αεροπορία στην βάση του Mont de Marsan ενώ τώρα, μαζί με όσους προστέθηκαν, βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας στο Mérignac και υφίσται εκπαίδευση από ανθρώπους της εταιρείας. Εξαίρεση αποτελεί μια ομάδα τεχνικών που εκπαιδεύεται στο Istres από την εταιρεία Safran, επάνω στους κινητήρες Μ88 του αεροσκάφους.

Στην Γαλλία είναι προγραμματισμένο να μεταβεί και άλλο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, και νέες εκπαιδεύσεις σε επιμέρους αντικείμενα θα λάβουν χώρα ενώ η εκπαίδευση θα μεταφερθεί μελλοντικώς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη και ιδιαίτερη προσπάθεια εκτός των συνόρων της πατρίδας από τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, που γράφουν ιστορία.

Τι έγινε τελικά με την FOS των ΑΣΕΠΕ;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close