Απονομή «Ευφήμου Μνείας» σε 23 στελέχη για την επιχείρηση στο Σουδάν
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με την απονομή της Ηθικής Αμοιβής της «Ευφήμου Μνείας», τιμήθηκαν 23 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν, τον περασμένο Απρίλιο. Επρόκειτο για 13 στελέχη του ΕΤΑ και 10 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.
Η απονομή έγινε στις 7 Ιουνίου από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ».
Η «Εύφημος Μνεία» απονεμήθηκε σε κάθε στέλεχος «διότι κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης που έλαβε χώρα από 25 έως 27 Απριλίου 2023 στο Σουδάν επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης, εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης και μαχητικής ικανότητας συμβάλλοντας καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στον απεγκλωβισμό, διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα τόσο Ελλήνων πολιτών όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες χώρες».
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Α/ΓΕΕΘΑ εξήρε το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στον απεγκλωβισμό, διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες χώρες.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισήμανε την ταχύτατη κινητοποίηση, σχεδιασμό και προετοιμασία της δύσκολης και επικίνδυνης επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους για την διεξαγωγή της, γεγονός που κατέστη επιτακτικό λόγω του άγνωστου περιβάλλοντος, και της ρευστής και ιδιαίτερα επισφαλούς μεταβαλλόμενης κατάστασης που διαμόρφωναν οι επικρατούσες συνθήκες.
Αναφέρθηκε επίσης στην άριστη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ με σύμμαχες και φίλες χώρες, όπως και στην συνεχή διυπηρεσιακή συνέργεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισήμανε ως αποφασιστικούς παράγοντες για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής, το στοιχείο της άριστης διακλαδικής συνεργασίας των εμπλεκομένων στην επιχείρηση σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς διοίκησης, καθώς και τον υψηλό επαγγελματισμό, τόσο του πληρώματος του αεροσκάφους C-130, όσο και των στελεχών των ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που προέβησαν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της περιοχής, την συγκέντρωση των πολιτών και την ασφαλή επιβίβασή τους στο αεροσκάφος.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Α/ΓΕΕΘΑ συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκαταλέγονται στις ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων παγκοσμίως, και προέτρεψε τα Στελέχη να συνεχίσουν με το ίδιο πείσμα και την ίδια προσήλωση την εκτέλεση της αποστολής τους, προβάλλοντας την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης:
- Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.
- Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
- Ο Διοικητής της ΔΔΕΕ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγος Νικόλαος Γιαννόπουλος.
- Οι Διοικητές και προσωπικό των Μονάδων των συμμετεχόντων στην επιχείρηση Στελεχών.
«Ως Α/ΓΕΕΘΑ, μόνο υπερήφανος μπορώ να αισθάνομαι για σας, όχι μόνο γιατί φέρατε σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη αλλά κυρίως επειδή ξέρω καλά ότι για τέτοια χτυπά η καρδιά σας. Για τέτοια και πολύ μεγαλύτερα και για ακόμα πιο δύσκολα», τόνισε με αμεσότητα στην ομιλία του ο Στρατηγός Φλώρος. Και μετά την απονομή, είπε για τα στελέχη μεταξύ άλλων: «Είστε η ισχυρή γροθιά της Ελλάδος. Είστε η ισχυρή δύναμη που προβάλει ισχύ και σημαία, Ελληνική ισχύ και σημαία, όπου χρειαστεί […] Στα πρόσωπά σας, η Ελλάδα βλέπει τα Ελληνόπουλα τα οποία δουλεύουν νυχθημερόν και την δοξάζουν. Την δοξάζουν! Όσο και αν είναι μεγάλη η λέξη αυτή, την δοξάζουν. Σε συνθήκες ειρήνης, σε συνθήκες έντασης όμως, την Ελλάδα την δοξάζουν. Και την δοξάζετε εσείς».
Συνοπτικώς, η επιχείρηση διεξήχθη όπως παρακάτω:
Κυριακή 23 Απριλίου:
Απογείωση στις 16.50 αεροσκαφών C-130H και C-27J από την 112 Πτέρυγα Μάχης (Ελευσίνα) με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν (Αίγυπτος). Πτήση 3 ωρών και 30 λεπτών. Απόσταση 1.764 χλμ.
Δευτέρα 24 Απριλίου:
Απογείωση στις 17.00 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Ασουάν με προορισμό το αεροδρόμιο Τζιμπουτί. Πτήση 4 ωρών και 15 λεπτών. Απόσταση 1.789 χλμ.
Τρίτη 25 Απριλίου:
Απογείωση στις 12.20 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Τζιμπουτί προς το αεροδρόμιο Ασουάν. Πτήση 5 ωρών. Απόσταση 1.789 χλμ.
Πρώτος επαναπατρισμός Ελλήνων και ξένων πολιτών. Απογείωση στις 06.20 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Ασουάν προς την 112 Πτέρυγα Μάχης. Πτήση 3 ωρών και 50 λεπτών. Απόσταση 1.764 χλμ.
2η Αποστολή. Απογείωση στις 06.38 αεροσκάφους C-27J από την 112 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό το αεροδρόμιο Ασουάν. Πτήση 3 ωρών και 30 λεπτών. Απόσταση 1.764 χλμ.
Απογείωση στις 18.06 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Ασουάν με προορισμό το αεροδρόμιο Τζιμπουτί. Πτήση 4 ωρών και 15 λεπτών. Απόσταση 1.789 χλμ.
Τετάρτη 26 Απριλίου:
Απογείωση στις 01.00 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Τζιμπουτί με προορισμό το αεροδρόμιο Ασουάν. Πτήση 5 ωρών. Απόσταση 1.789 χλμ.
Απογείωση στις 08.14 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Ασουάν με προορισμό το αεροδρόμιο Άκαμπα (Ιορδανία). Πτήση 1 ώρας και 25 λεπτών. Απόσταση 663 χλμ.
Δεύτερος επαναπατρισμός Ελλήνων και ξένων πολιτών. Απογείωση στις 11.38 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Άκαμπα με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης (Τανάγρα). Πτήση 4 ωρών και 50 λεπτών. Απόσταση 1.500 χλμ.
Απογείωση στις 16.04 αεροσκάφους C-27J από την 112 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό το αεροδρόμιο Ασουάν. Πτήση 3 ωρών και 30 λεπτών. Απόσταση 1.764 χλμ.
3η Αποστολή. Απογείωση στις 11.00 αεροσκάφους C-130H από το αεροδρόμιο Ασουάν με προορισμό το αεροδρόμιο Ουάντι Σέιντνα (Σουδάν). Πτήση 2 ωρών. Απόσταση 963 χλμ.
Απογείωση στις 15.00 αεροσκάφους C-130H από το αεροδρόμιο Ουάντι Σέιντνα με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης. Πτήση 6 ωρών. Απόσταση 2.685 χλμ.
Πέμπτη 27 Απριλίου:
Τρίτος επαναπατρισμός Ελλήνων και ξένων πολιτών.
Απογείωση στις 21.26 αεροσκάφους C-27J από το αεροδρόμιο Ασουάν με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης. Πτήση 3 ωρών και 50 λεπτών. Απόσταση 1.764 χλμ. Ολοκλήρωση αποστολής.
Σύνολο ωρών πτήσεως: 51 ώρες
Διανυθείσα απόσταση: 27.787 χλμ.