Απόφαση προμήθειας αντιαρματικών TOW 2B Aero RF για τους ΛΑΤ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Την προμήθεια αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων οικογενείας TOW, αποφάσισε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας προ ημερών. Στις 5 Απριλίου συγκεκριμένα, εξουσιοδοτήθηκε η ΓΔΑΕΕ να υπογράψει την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) GR B XOX κόστους 17.915.000 $ που αφορά την προμήθεια συνολικώς 135 κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 7,6 εκατ. €, είχε εγκριθεί αρχικώς από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 8 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή προ 4,5 ετών! Εν τούτοις, για το ίδιο πρόγραμμα, προϋπήρχε ανάλογη έγκριση από το 2014, χωρίς όμως να προχωρήσει έκτοτε. Από τότε, συμπληρώθηκε δεκαετία!
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε αποκαλύψει ότι η προμήθεια αφορούσε την έκδοση TOW 2B Aero RF (BGM-71F-3-RF) με αυξημένο βεληνεκές 4.200 ή κατ’ άλλες πηγές 4.500 μέτρα και χαρακτηριστικό την ασύρματη καθοδήγησή του μέσω ασφαλούς ραδιοζεύξεως, μη ανιχνεύσιμης, συνεπώς και ανθεκτικής σε παρεμβολές, κατά τον κατασκευαστή.
Η βελτίωση στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ήταν η ανταπόκριση στην απαίτηση για ανώτερη αξιοπιστία και απόδοση σε βολές επάνω από επιφάνεια θαλάσσης (δηλαδή εναντίον πλωτών στόχων) και η εξάλειψη των περιορισμών της ενσύρματης κατευθύνσεως από την ύπαρξη εμποδίων όπως στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος, επαυξάνοντας και τις δυνατότητες χρησιμοποιήσεως του όπλου σε αγώνες εντός κατοικημένων τόπων. Η συγκεκριμένη έκδοση του βλήματος επιτρέπει την προσβολή του στόχου μόλις βρεθεί άνωθεν αυτού (Fly-Over-Shoot) εξασφαλίζοντας πρακτικώς την καταστροφή οποιουδήποτε τεθωρακισμένου στόχου καθώς η επίδοση διατρητικής ικανότητος είναι 760 χιλ. Ελατού Ομογενούς Χάλυβα (RHA). Στο ρύγχος του βλήματος φέρονται δύο αισθητήρες που μόλις αντιληφθούν ότι διέρχεται επάνω από τον στόχο, ενεργοποιούνται οι δύο πολεμικές κεφαλές που είναι στραμμένες προς τα κάτω. Η ενεργοποίηση γίνεται με κυμαινόμενη καθυστέρηση. Η πρόσθια πολεμική κεφαλή εκτονώνεται πρώτα, αποβλέποντας στην εξουδετέρωση – ενεργοποίηση τυχόν πλακών ενεργητικής θωρακίσεως (ERA) οπότε η με μικρή καθυστέρηση εκτόνωση και της οπίσθιας πολεμικής κεφαλής πάνω από το ίδιο σημείο του στόχου, χάρη στην κεκτημένη ταχύτητα του βλήματος, διατρήει πλέον την “απογυμνωμένη” επιφάνεια του άρματος.
Δεδομένου ότι σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό βρίσκονται 366 εκτοξευτές TOW εκ των οποίων 362 φέρονται επί τεθωρακισμένων οχημάτων Μ901 ITV που εξοπλίζουν Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των Σχηματισμών, είναι προφανές ότι η προμήθεια έχει δύο σκοπούς: αφενός την ενίσχυση του διαθέσιμου αποθέματος των συγκεκριμένων πυρομαχικών, αφετέρου την εξασφάλιση ικανότητος αντιμετωπίσεως σύγχρονων αρμάτων μάχης με βελτιωμένη θωράκιση, όπως το Altay που αναμένεται να εμφανισθεί στην Ανατολική Θράκη. Εν τούτοις, ο αριθμός των 135 βλημάτων μόνο, δείχνει ότι η ενίσχυση είναι μερική και προτεραιότητα θα λάβει ο εφοδιασμός των ΛΑΤ του Δ΄ Σώματος Στρατού.
Παρά την έγκριση του προγράμματος από την Βουλή το 2019, η τιμή που ελήφθη από την αμερικανική πλευρά ως απάντηση στο ελληνικό αίτημα, ήταν αναπάντεχα υψηλή, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα. Έτσι, για δεύτερη φορά παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε από την Βουλή στις 18 Νοεμβρίου 2021, όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμενόταν η LOA προκειμένου να γίνει νέα αξιολόγηση, μετά την οποία προωθήθηκαν οι διαδικασίες βάσει του νέου, υπερδιπλάσιου, μεγέθους κόστους που προσδιορίσθηκε.