Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ανεστάλη η μετακίνηση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την στιγμή που η 32 ΤΑΞΠΝ βρίσκεται με Συγκρότημα Αποβατικού Τάγματος στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση ασκήσεως ΑΙΓΙΑΛΟΣ, έγινε γνωστή η απόφαση αναστολής της μετακινήσεως της Ταξιαρχίας από τον Βόλο.

Με ανακοίνωση μίας γραμμής, το ΥΠΕΘΑ γνωστοποίησε: “Γνωρίζεται ότι οι διαδικασίες για τη μετακίνηση της 32 ΤΑΞΠΝ από την περιοχή του Βόλου αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας”.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που αναστέλλεται η μετακίνηση στην περιοχή Αυλώνος και του Σκαραμαγκά, την οποία το ΓΕΕΘΑ έχει κρίνει ως απαραίτητη στο πλαίσιο βελτιώσεως της επιχειρησιακής ετοιμότητος των μονάδων και της βελτιώσεως των σχεδίων. Πέρυσι, παρά την έκδοση διαταγής από το ΓΕΕΘΑ να ολοκληρωθεί η μετακίνηση μέχρι την 1η Ιουλίου 2018, με διάφορες δικαιολογίες, αναβλήθηκε η εκτέλεση. Στις αρχές του 2019, το ΓΕΕΘΑ επανήλθε διατάζοντας και πάλι την ολοκλήρωση της διαδικασίας με χρονικό περιθώριο την 1η Ιουλίου.

Στις 1 Φεβρουαρίου 2019, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έχει επαναληφθεί με ίδιο αντικείμενο αρκετές φορές κατά το παρελθόν, δηλαδή την μετακίνηση της 32 ΤΑΞΠΝ, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης είχε σημειώσει: “Στην παρούσα φάση ευρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεπώς και του Στρατού Ξηράς, η οποία εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια βελτίωσης της υφιστάμενης δομής τους που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση επιχειρησιακών προκλήσεων. Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η αναβάθμιση του αξιόμαχου, η αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος, η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και υποδομών, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα, η ευελιξία και η οικονομία δυνάμεων“.

Η εξέλιξη της αναστολής, σχετίζεται σαφώς με τις πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο από παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι αντιδρούν για λόγους που συσχετίζονται με την οικονομική στήριξη της περιοχής από την παρουσία εκατοντάδων στελεχών και κληρωτών στην πόλη του Βόλου. Είναι σαφές ότι καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η προοπτική των πρόωρων εθνικών εκλογών ενισχύεται, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση με σαφώς κομματική κριτήρια, εκ του φόβου περί “πολιτικού κόστους”.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close