Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αναμενόμενο το “φιάσκο” της Επιχείρησης IRINI

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Απολύτως αναμενόμενο ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της Επιχείρησης IRINI της ΕΕ, με “πρωταγωνιστή” την φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ του Πολεμικού Ναυτικού που κλήθηκε να ελέγξει ύποπτο εμπορικό που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Μετά τον εντοπισμό του φορτηγού πλοίου CIRKIN με σημαία Τανζανίας η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ κλήθηκε να αποστείλει οργανικό ελικόπτερο για οπτική αναγνώριση και εκτέλεση νηοψίας.

Στις επανειλημμένες κλήσεις του ελικοπτέρου, δεν απάντησε το φορτηγό πλοίο. Αντ’ αυτού, τρία τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το CIRKIN ενημέρωσαν στον ασύρματο ότι το πλοίο τελεί υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας και του ζήτησαν να απομακρυνθεί. Μετά την ενημέρωση του Ιταλού επιχειρησιακού διοικητού στην Ρώμη, η ελληνική φρεγάτα διατάχθηκε να συνεχίσει την διακριτική παρακολούθηση του CIRKIN.

Όπως γράψαμε από τις 2 Απριλίου ήδη, ήταν εξαρχής διευκρινισμένο ότι τα πολεμικά πλοία που θα συμμετείχαν στην Επιχείρηση IRINI, δεν θα είχαν εξουσιοδότηση ουσιαστικής αντιπαραθέσεως ακόμη και σε εξώφθαλμες περιπτώσεις συνοδείας πλοίων που θα παραβίαζαν την απόφαση απαγορεύσεως μεταφοράς όπλων στην Λιβύη. Γράφαμε συγκεκριμένως: “Στις πρόνοιες της επιχειρήσεως περιλαμβάνεται η μη αντιπαράθεση με ξένα πολεμικά πλοία, στην περίπτωση που αυτά συνοδεύουν εμπορικά πλοία και αντιδράσουν σε απόπειρα νηοψίας του εμπορικού από τα πλοία της ΕΕ. Εκτιμάται όμως ότι στην περίπτωση που τουρκικές φρεγάτες συνοδεύουν φανερά κάποιο εμπορικό πλοίο που κατευθύνεται στην Λιβύη, θα πρόκειται για πράξη που θα εκθέτει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο την Τουρκία. Η Επιχείρηση IRINI θα διαβιβάζει αμελλητί στον ΟΗΕ τις πληροφορίες που συλλέγει σχετικά με ύποπτες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό θα απασχολεί την Άγκυρα…“.

Εάν θεωρηθεί ότι η Επιχείρηση IRINI όντως έχει “στρατιωτικό” σκοπό, αποδεικνύεται ότι αυτός δεν τελεσφορεί τουλάχιστον έναντι της Τουρκίας. Απομένει ο μάλλον θεωρητικός, πολιτικός σκοπός.

Η ελληνική συμμετοχή στην Επιχείρηση IRINI και τα επιχειρησιακά ερωτηματικά

Tags

Related Articles

Back to top button
Close