Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το μήνυμα των παιδιών της Αστυνομίας από τον Έβρο: “Δεν θα περάσουν”

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πλήρης αποφασιστικότητα, ενθουσιασμός και επαγγελματισμός, είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που αντιμετωπίζει την οργανωμένη τουρκική επίθεση βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου στον Έβρο.

Το “παιχνίδι” κρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρώτο βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, που έγινε και η πρώτη “δοκιμή” της ασπίδας που αναπτύχθηκε στα σύνορα στον Έβρο από τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία. Η ευαίσθητη περιοχή όπου η μεθόριος βρίσκεται σε χερσαίο έδαφος, στις Καστανιές έναντι Αδριανουπόλεως, δέχθηκε όπως ήταν φυσικό την μεγαλύτερη πίεση το πρώτο κρίσιμο βράδυ που οι ορδές των λαθρομεταναστών επεδίωξαν να παραβιάσουν τα σύνορα. Στο σημείο είχε διαταχθεί να αμυνθεί η Β-521 Διμοιρία της ΥΑΤ, μια από τις αποτελεσματικότερες και φημισμένες διμοιρίες της Υπηρεσίας, η οποία εφαρμόζοντας πιστά τις τακτικές και διαδικασίες στις οποίες είναι εκπαιδευμένη, κατάφερε όχι μόνο να αναχαιτίσει τους επιτιθέμενους αλλά και να “αντεπιτεθεί”, με αποτέλεσμα να “χάσουν την ισορροπία τους” και να αποτραβηχτούν οριστικώς. Εφαρμόζοντας την τακτική να μην αφήνεις χώρο στον αντίπαλο, τα 18 παιδιά της Διμοιρίας εισήλθαν στην “ουδέτερη ζώνη” από την τουρκική πλευρά και με χρήση δακρυγόνων απώθησαν οριστικώς τον όχλο, που αποτραβήχτηκε εντελώς. Με την υποστήριξη συναδέλφων από τοπικές υπηρεσίες και την Πιερία, κερδήθηκε ίσως η πιο σημαντική μάχη της πρώτης βραδιάς.

Συγκεκριμένος τουρκικός σχεδιασμός

Η πιο σοβαρή διαπίστωση από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, είναι ότι η κατάσταση εξελίσσεται βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου που εφαρμόζει η τουρκική Χωροφυλακή σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες. Το μέτωπο είναι μεγάλο και είναι σαφές ότι οι Τούρκοι επιτηρούν την μεθόριο με drone, εντοπίζοντας τα σημεία που υπάρχει μικρή ελληνική παρουσία και καθοδηγώντας αμέσως τους λαθρομετανάστες εκεί. Μόνο έτσι, έχουν επιτευχθεί κάποιες είσοδοι λαθραίων.

Ο τουρκικός σχεδιασμός αποκαλύπτεται επίσης από το γεγονός ότι μόλις εμφανισθεί τηλεοπτικό συνεργείο από την ελληνική πλευρά, αμέσως σπεύδει δύναμη της Χωροφυλακής και αναπτύσσεται απέναντι, παραμένοντας σε απόσταση. Σκοπός είναι να καταδειχθεί ότι από την τουρκική πλευρά δεν απουσιάζουν οι Αρχές και τα πράγματα δεν είναι ανεξέλεγκτα αλλά υπάρχει “επιτήρηση”. Καλύπτεται έτσι η απόλυτη “παράδοση” της ζώνης των πρόσω από το τουρκικό κράτος στους λαθραίους.

Άλλη ένδειξη του σχεδιασμού, είναι οι οργανωμένες επιθέσεις που δέχονται οι ελληνικές δυνάμεις από την τουρκική Χωροφυλακή. Αμέσως μόλις διαπιστωθεί αλλαγή του ανέμου προς τα δυτικά, εμφανίζονται ημιοφορτηγά οχήματα Dodge λευκού χρώματος και με συμβατικές πινακίδες, από τα οποία άνδρες με πολιτική περιβολή εκτοξεύουν άμεσα προς τις ελληνικές δυνάμεις όγκο χημικών, επιδιώκοντας την αραίωση της παρατάξεως και της δημιουργίας κενών. Τα χημικά που ρίχνονται είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή και απαίτησαν την λήψη μέτρων προστασίας από τις ελληνικές δυνάμεις.

Ως προς τον ίδιο τον ποταμό, Τούρκοι καθοδηγούν τους λαθρομετανάστες σε σημεία που διευκολύνουν την διάσχιση. Είτε μέσω πόρων είτε μέσω των νησίδων επί των οποίων μεταφέρονται για να αποπειραθούν νυκτερινή κολύμβηση, είναι σαφές ότι υπάρχει τουρκικός δάκτυλος.

Κατά τα άλλα, η εμφανής παρουσία των Τούρκων είναι τυπική, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και παραμένουν τυπικοί και σε απόσταση, προκειμένου να μην καταγράφονται σε βίντεο δυσφημιστικές συμπεριφορές. Είναι σαφές ότι τελούν υπό καθεστώς πολύ αυστηρών εντολών, επειδή γνωρίζουν ότι έχει εκτοξευθεί μία Υβριδική επίθεση κατά ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, από την οποία δεν πρόκειται να υποστούν απώλειες οι ίδιοι.

Μέχρι σήμερα, η τουρκική επίθεση αποκρούστηκε και σε αυτό, πρέπει να επισημανθεί, ότι τον κύριο λόγο έπαιξε η συναδελφικότητα μεταξύ των αστυνομικών. Διμοιρίες ΥΑΤ που είχαν αποσταλεί στην Λέσβο, επέστρεψαν καταπονημένες και αμέσως αναπτύχθηκαν δίχως ανάπαυση, αλλά και χωρίς παράπονα, στον Έβρο, κάτι που επιθυμούσε άλλωστε σφόδρα και το προσωπικό. Η μάχη στον Έβρο δόθηκε και δίνεται για τον συνάδελφο που στέκεται δίπλα, για την σχέση που έχει αναπτυχθεί μέσα από κοινούς κινδύνους και το πνεύμα μονάδος που μέσα από τέτοιες περιπτώσεις χαλυβδώνεται. Η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή ενθουσιασμό, χωρίς καμμία υπερβολή, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση αντιμετωπίσεως θυμωμένων, θιγμένων ή υποκινουμένων συμπολιτών αλλά για “εξωτερικό εχθρό” ο οποίος επιτίθεται. Όση ανοχή και κατανόηση μπορεί να υπάρξει για κάποιον συμπολίτη, έναντι ορδών ξένων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα, καθοδηγούμενοι από το τουρκικό κράτος, δεν υπάρχει καμμία αναστολή. Εξάλλου, ο φανατισμός που διαπιστώνεται από πλευράς επιτιθεμένων στον Έβρο, είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για το πολύπειρο προσωπικό της ΥΑΤ.

Η αυστηρή παρουσία ανωτάτων αξιωματικών, συνετέλεσε στην ρύθμιση των όποιων ατελειών παρατηρήθηκαν στην επιχείρηση και ανέπτυξε τον συντονισμό και την πειθαρχία στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Υπάρχουν περιστατικά στα οποία μεμονωμένοι αστυνομικοί έχουν επέμβει και καταφέρνουν να αποκρούσουν ολόκληρες ομάδες λαθρομεταναστών που βρίσκονται ένα βήμα πριν την είσοδο σε ελληνικό έδαφος. Αξιωματικός επενέβη μόνος σε αφύλακτο σημείο που προσπαθούσαν να κρατήσουν δύο πολίτες και απώθησε ομάδα 100 ατόμων. Η μέριμνα για τον συνάδελφο που στέκεται δίπλα είναι ενισχυμένη ενώ στις περιπτώσεις που Τούρκοι χωροφύλακες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, επιδιώκεται η επίδειξη απόλυτης αποφασιστικότητος.

Μέχρι σήμερα η χρήση δακρυγόνων είναι ευρεία, λαθρομετανάστες που έρχονται σε επαφή επιτιθέμενοι βιαίως τυγχάνουν ειδικών χειρισμών ενώ η ένταση της επιφυλακής δεν μειώνεται και ετοιμάζονται να χρησιμοποιηθούν νέα μέσα, που για λόγους τακτικής αφέθηκαν για δεύτερο χρόνο. Η πρώτη κρίσιμη βραδιά φαίνεται ότι είχε αποθαρρυντικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τους λαθρομετανάστες αλλά και για τους Τούρκους καθοδηγητές τους και η μάχη συνεχίζεται με αισιοδοξία.

Σενάρια για προβοκάτσιες από πλευράς Τούρκων απασχολούν και υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, εκτιμάται όμως ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθούν επειδή τα βήματα της επίθεσης δείχνουν ότι εξελίσσονται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού που υλοποιούνται πιστά με άνωθεν εντολές ανά ημέρα. Τίποτα πάντως δεν αποκλείεται. Μετά από τρεις ημέρες εξελίξεως της κρίσεως, διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια κι επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη απογοητευμένος, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται μια σαφής κάμψη. Ωστόσο, όλοι αναμένουν ότι η πίεση θα μετατοπισθεί στο μέτωπο του Αιγαίου, στο περιβάλλον του οποίου οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Οι αστυνομικοί αναμένουν από τους συναδέλφους του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να ανταποκριθούν στον ίδιο ακριβώς βαθμό, επιδεικνύοντας επαγγελματισμό, σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Γιατί πρέπει να προετοιμαστούμε σοβαρά για πόλεμο (1)

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close