Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Άλλη μια ημέρα “ανασυγκρότησης” για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεχίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο η ανασυγκρότηση των ρωσικών δυνάμεων και την Κυριακή, 11η ημέρα του πολέμου, χωρίς την εκδήλωση ιδιαιτέρων επιθετικών ενεργειών.

Στην περιοχή του Κιέβου, οι ενεργούσες δυνάμεις προώθησαν τις γραμμές τους καταλαμβάνοντας το Ιρπίν, περί τα 20 χλμ. από το κέντρο της πρωτευούσης, όπου το προηγούμενο διάστημα κάποια μάλλον βεβιασμένα εγχειρήματα επιθετικών αναγνωρίσεων των αλεξιπτωτιστών είχαν αποκρουστεί με σημαντικές απώλειες. Καθώς το Ιρπίν εκκενώθηκε και η ανατιναγμένη γέφυρα εμποδίζει περαιτέρω προώθηση, η ρωσική περίσχεση αναμένεται να επεκταθεί από δυσμάς.

Τεθωρακισμένα BMD-2 των Ρώσων αλεξιπτωτιστών στο Ιρπίν, στις 5 Μαρτίου.

Η πρόοδος στο Κίεβο ήταν αναμενόμενη, καθώς από το Σάββατο είχαν εμφανισθεί βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την ρωσική πλευρά, με φάλαγγες ξεκούραστων δυνάμεων να βρίσκονται βορείως Κιέβου. Επρόκειτο εμφανώς όχι για μονάδες αλεξιπτωτιστών, με τεθωρακισμένα και έντονη αεροπορική κάλυψη από επιθετικά ελικόπτερα Ka-52. Ήταν πιθανώς η κεφαλή της διαβόητης μεγάλης φάλαγγας ρωσικών δυνάμεων, με μονάδες που κατέφθασαν για να ενισχύσουν τους αλεξιπτωτιστές και προφανώς να αναλάβουν το βάρος των νέων προσπαθειών. Οι μονάδες Τσετσένων που έχει αναφερθεί από ημερών ότι περιλαμβάνονται στις ενισχύσεις, δεν θεωρούνται αξιόλογες δυνάμεις αλλά μονάδες περισσότερο για την ασφάλεια των μετόπισθεν.

Φάλαγγα ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή βορείως Κιέβου στις 5 Μαρτίου. Το προπορευόμενο BTR φέρει ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών.

Η ρωσική προώθηση στον νότιο τομέα του Νικολάεφ δείχνει να ελέχθηκε σήμερα από τις δυνάμεις των Ουκρανών ενώ παραμένει απειλητική η ναυτική παρουσία στην Οδησσό για την εκτέλεση αμφιβίου αποβατικής ενεργείας. Ανατολικότερα, η Μαριούπολη πολιορκείται και είναι σαφές ότι η ρωσική πλευρά εντείνει την προπαγάνδα της κατά του τάγματος Αζόφ που αμύνεται της πόλεως με άλλες δυνάμεις. Η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει στις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας και έχει στοχοποιηθεί δυσφημούμενη σκοπίμως από την Μόσχα, λόγω της καλής αποδόσεως που είχε στο πεδίο της μάχης κατά το παρελθόν. Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια καλή και πειθαρχημένη μονάδα, τα ρωσικά μέσα, επικαλούμενα ως πηγή αμφιβόλου αξιοπιστίας φημολογία των αυτονομιστών του Ντονιέσκ, αποδίδουν αυθαιρέτως δήθεν εγκληματικές πράξεις ανδρών του Αζόφ εναντίον αμάχων ή ακόμη και εναντίον των άλλων τακτικών δυνάμεων του Ουκρανικού Στρατού!

Ρωσική φάλαγγα μεταφέρει δυνάμεις στην περιοχή Κιέβου.

Πάντως η ανασυγκρότηση όλο αυτό το διάστημα των Ρώσων, δείχνει ότι αφενός απέβλεπε στην επίλυση των όποιων προβλημάτων εφοδιασμού είχαν παρουσιασθεί, την αποστολή ενισχύσεων κι αφετέρου σε προπαρασκευαστικές ενέργειες με την βοήθεια και της Ρωσικής Αεροπορίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Εκτιμάται ότι τις επόμενες 48 ώρες, μπορεί να εκδηλωθεί μεγάλης κλίμακος επιθετική ενέργεια από την περιοχή Σούμυ – Χαρκόβου, εναντίον της ίδιας της πόλεως του Χαρκόβου αλλά και ανατολικώς προς Δνείπερο, με άξονες προς Λιούμπνυ και Πολτάβα. Με αυτό τον τρόπο θα αποκόψουν την ανατολική Ουκρανία και θα πετύχουν την περικύκλωση του όγκου του Ουκρανικού Στρατού νοτίως αυτής της νοητής γραμμής.

Οι δυνάμεις των Ουκρανών, εξακολουθούν να βρίσκονται σε παθητική άμυνα, επικεντρωμένοι στον έλεγχο μεγάλων αστικών κέντρων. Το ενδιαφέρον, έπειτα από 11 ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων, είναι ότι παρά την φυσιολογική φθορά που έχουν υποστεί σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό, δεν έχουν ηττηθεί σε κάποια αποφασιστική μάχη. Επιπλέον, δεν έχει καταστραφεί μέρος των σχηματισμών και των καλυτέρων ποιοτικώς μονάδων, με αποτέλεσμα ο Ουκρανικός Στρατός και η Εθνοφυλακή να παρουσιάζονται ακόμη πλήρως αξιόμαχοι.

Την κατάσταση αυτή προφανώς θα επιδιώξουν να ανατρέψουν οι Ρώσοι τις επόμενες ημέρες, επιταχύνοντας τον ρυθμό των επιχειρήσεων. Εν όψει και του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματισθεί για την Δευτέρα, πιθανώς η Μόσχα θα επιχειρήσει να καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο χερσαίο δυναμικό του αντιπάλου, ούτως ώστε να τον οδηγήσει στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πιθανώς έπειτα και από μια συμφωνία καταπαύσεως του πυρός.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close