Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΑΙΓΙΑΛΟΣ 03/18» Οι Δυνάμεις Πεζοναυτών εκπαιδεύονται αλλά απαιτείται ενίσχυση σε μέσα

Rheinmetall Lynx

Ολοκληρώθηκε η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 03/18» η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 5 έως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους.

Στην άσκηση συμμετείχαν αρματαγωγά της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων, φρεγάτες της Διοίκησης Φρεγατών, ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού και Ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών που συνεργάστηκαν με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέσα και δυνάμεις που συμμετείχαν

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με τους άλλους Kλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας, καθώς και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας των συμμετεχόντων.

Πρωταγωνιστής σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις είναι φυσικά οι Πεζοναύτες, οι οποίοι μεταφέρονται από τα αρματαγωγά του ΠΝ μαζί με το βαρύ εξοπλισμό τους, όπως άρματα μάχης Leopard 1A5, ΤΟΜΠ Μ113, αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109 των 155 mm, καθώς και οχήματα HMMWV εξοπλισμένα με πολυβόλα των 0,50 in και βομβιδοβόλα των 40 mm και φορτηγά οχήματα STEYR για τη μεταφορά εφοδίων και πυρομαχικών.

Επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας

Σημειώνεται ότι για την εκτέλεση μιας αμφίβιας αποβατικής ενέργειας, θα πρέπει να επιτευχθεί συνδυασμένη δράση ενός μεγάλου αριθμού πλοίων και αεροσκαφών. Απαιτείται επίσης ένα άρτιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και πληροφόρησης για τον αποτελεσματικό συντονισμό της αποβατικής δύναμης η οποία θα πρέπει να προστατεύεται διαρκώς, τόσο από μονάδες του ΠΝ όσο και μαχητικά της ΠΑ.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι Σχηματισμός υψηλής ετοιμότητας με συνεχή εκπαίδευση (πολλές φορές με ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης για προετοιμασία), στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλεται για την άρτια προετοιμασία του προσωπικού, στη μορφή επιχειρήσεων τις οποίες αναμένεται να εμπλακούν σε περίοδο κρίσης ή πολέμου.

Ενδεικτικά μόνο για το 2018, η Ταξιαρχία έχει εμπλακεί από την αρχή του έτους σε πολλαπλές ασκήσεις τόσο σε επίπεδο μικρών κλιμακίων όπως η ΤΑΜΣ «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» όσο και Διακλαδικές όπως η ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» αλλά ακόμη και ευρείες συνεκπαιδεύσεις με τμήματα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ που φιλοξενήθηκαν στο Βόλο στις αρχές Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά είναι δυστυχώς εμφανής η απουσία των εξειδικευμένων μέσων που απαιτούνται για την εκτέλεση αμφίβιων αποβατικών επιχειρήσεων. Είτε αφορά την αποστολή «ενίσχυσης νήσου», είτε την ακόμη πιο απαιτητική αποστολή «ανακατάληψης νήσου» που προϋποθέτει την ικανότητα έναρξης μιας τέτοιας επιχείρησης, με δυνάμεις που εκκινούν σε αποστάσεις «πέραν του ορίζοντα» από την εχθρική ακτή.

Κενά που υπονομεύουν την επιχειρησιακή ικανότητα

Το ζήτημα είναι γνωστό και έχει αναφερθεί επανειλημμένως ως επείγουσα προτεραιότητα από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η οποία επιδιώκεται (μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν) να αποκτήσει μέσα και υλικά που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Η πλέον πρόσφατη αναφορά είχε γίνει εντός του 2017, στο πλαίσιο παρουσίασης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο ΓΕΣ. Προσωπικό της Ταξιαρχίας παρουσίασε το σήμερα αλλά και το αύριο των Δυνάμεων Πεζοναυτών, όπως επιδιώκεται να μετεξελιχθεί μέχρι το 2050.

Στο όραμα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών αναφερόταν η «ικανότητα άφεσης δυνάμεων από μεγάλη απόσταση από την ξηρά», που θα επιφέρει όπως είναι και το ζητούμενο την κατακόρυφη αύξηση της επιβωσιμότητας του αποβατικού στόλου αλλά και των αμφίβιων δυνάμεων.

Η χρήση αμφίβιων τεθωρακισμένων αναμένεται επίσης ότι θα επιδράσει ευεργετικά και στη μείωση του χρόνου προετοιμασίας σε σχέση με την καθέλκυση των ΑΒΑΚ αλλά και στη φάση εξόδου του προσωπικού στην ακτή. Πρόκειται για το θέμα στο οποίο είχαμε αναφερθεί πρόσφατα με αφορμή την επίσκεψη του ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ, όπου τέθηκε η σχετική απαίτηση μεταξύ άλλων αναγκών των Γενικών Επιτελείων.

 https://doureios.com/amfivia-tethorakismena-stin-koryfi-tis-listas-proteraiotiton-pros-tis-ipa/

Η εμφανής αδυναμία που υπάρχει σήμερα σε αυτήν την κατηγορία μέσων καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα τα αποβιβαζόμενα τμήματα, τα οποία είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν ΑΒΑΚ ή ακόμα χειρότερα ελαστικές λέμβους τύπου Ζodiac, που είναι προφανώς ακατάλληλες για έξοδο κύριου αποβατικού συγκροτήματος σε εχθρική ακτή.

Προσπάθεια που υπονομεύεται από την έλλειψη μέσων

Η διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 03/18» στάθηκε η αφορμή να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο, υπονομεύοντας την επιχειρησιακή ικανότητα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Και αυτό διότι μιλάμε για έναν Σχηματισμό ταχείας αντίδρασης ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης μιας νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο.

Βεβαίως η εκτέλεση ασκήσεων όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προσφάτως, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί ότι είναι μια εύκολη υπόθεση. Απεναντίας εμπλέκεται σημαντικός αριθμός δυνάμεων διαφορετικής προέλευσης και νοοτροπίας, που θα πρέπει να συνεργαστεί αποτελεσματικά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές πτυχές που απαιτείται συνεχής τριβή και εκπαίδευση του προσωπικού που συμμετέχει. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι για όσο διάστημα συνεχίζεται η συγκεκριμένη διαδικασία εξόδου σε ακτή, είναι λογικό να αναμένουμε υψηλό βαθμό απωλειών σε περίοδο πραγματικών επιχειρήσεων.

Το μοντέλο «ενίσχυσης νήσου» με αποβατική ενέργεια σε ελεγχόμενη ακτή, είναι μια ιδανική κατάσταση που μάλλον ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ισχύει όταν έρθει η ώρα που οι Πεζοναύτες θα ζητηθεί να επέμβουν.

Related Articles

Back to top button