Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η Μοίρα των ιταλικών F-35 που συμμετέχει στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019»

Rheinmetall Lynx

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι διαπιστώσεις από τη συνεργασία των F-35A Lightning II της Ιταλικής Αεροπορίας με μαχητικά της ΠΑ. Ήδη οι πτήσεις εξοικείωσης τόσο των Ιταλών όσο και των υπολοίπων χειριστών από ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Κύπρο, έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο της διεθνούς αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Η άσκηση αναμένεται να κορυφωθεί από σήμερα ενώ θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως έγινε γνωστό τα F-35A πετούν στον “ΗΝΙΟΧΟ 2019” αποκλειστικά σε ημερήσιες αποστολές στο πλαίσιο μικτών σχηματισμών COMAO ενώ οι χειριστές τους συμμετέχουν σε κοινές διαδικασίες ενημέρωσης προ πτήσης (briefing) με Έλληνες χειριστές μαχητικών F-16C/D Block 30/50/52+/Advanced, Mirage 2000-5Mk2 και F-4E AUP Phantom II όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες κάθε αποστολής. Στα COMAO θα συμμετέχουν επίσης ιταλικά Tornado ECR, αμερικανικά F-16CM καθώς και Mirage 2000-9 των ΗΑΕ.  

Προτού όμως τα F-35Α της Ιταλικής Αεροπορίας έρθουν στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν πριν λίγους μήνες στο πλαίσιο ανάπτυξης 3 εβδομάδων στο πεδίο ασκήσεων του Decimomannu στη Σαρδηνία. Εκεί υλοποιήθηκε ουσιαστικά η πρώτη φάση επιχειρησιακής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του TLP 18-4 των Ιταλών χειριστών του 13° Gruppo (Μοίρας) που ανήκει στο 32° Stormo (Πτέρυγα), με έδρα την βάση της Αmendola, στην νοτιοδυτική Ιταλία ενώ πραγματοποιήθηκε και μια μεταστάθμευση στην βάση Kleine Brogel  στο Βέλγιο από όπου προέρχεται και το σχετικό βίντεο.

 Οι αποστολές που θα εκτελέσουν τα F-35

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένη Μοίρα είναι η πρώτη της Ιταλικής Αεροπορίας που παρέλαβε μαχητικά F-35A και κήρυξε αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα μόλις στις 30 Νοεμβρίου 2018. Έξι συνολικά F-35A από ένα σύνολο 10 που διαθέτει μέχρι στιγμής η Ιταλική Αεροπορία (τα δύο βρίσκονται μόνιμα στις ΗΠΑ για εκπαίδευση χειριστών) πραγματοποίησαν αποστολές αέρος – αέρος εναντίον άλλων μαχητικών, κρούση ακριβείας με κατευθυνόμενα πυρομαχικά PGM, αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS) υπέρ χερσαίων δυνάμεων και υποστήριξη ναυτικών μονάδες.

Επιπλέον (και εδώ είναι το ενδιαφέρον) τα ιταλικά F-35A εκτέλεσαν αποστολές επιτήρησης αναγνώρισης (ISR) αλλά και ηλεκτρονικής κρούσης χάρη στους προηγμένους αισθητήρες που διαθέτουν και οι οποίοι επιτρέπουν ανάληψη καθηκόντων στους παραπάνω ρόλους.

Η ικανότητα εντοπισμού στόχων περιφερειακά του αεροσκάφους χάρη στις υπέρυθρες κάμερες του συστήματος DAS, δίνει την ικανότητα στα Lightning II να εκτελούν καθήκοντα ISR με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με μαχητικά 4ης και 3ης γενιάς που εξοπλίζονται με ατρακτίδια σκόπευσης TGP.

Ηλεκτρονική κρούση

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική κρούση, η χρήση του ραντάρ AESA τύπου AN/APG-81 εξασφαλίζει σχετικές δυνατότητες εναντίον εχθρικών αεροσκαφών που χαρακτηρίζονται επίσης μοναδικές -αν και εν πολλοίς άγνωστες- ως προς το επίπεδο αποτελεσματικότητας. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον τα ιταλικά F-35, θα χρησιμοποιήσουν στον «ΗΝΙΟΧΟ» τις δυνατότητές τους στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως σε ρόλο ISR εντοπίζοντας στόχους για φίλιους σχηματισμούς (COMAO) ενώ ενδεχομένως θα προηγούνται από αυτούς.

Οι ικανότητες αυτές χαρακτηρίζονται από τους Ιταλούς ως “Omnirole”, που προσδιορίζουν και το επίπεδο της 5ης γενιάς έναντι μαχητικών που ανήκουν σε προηγούμενες γενιές (με κύρια διαφοροποίηση την ικανότητα ταυτόχρονης ανάληψης διαφορετικών ρόλων που αναλάμβαναν παλαιότερα διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών).

Ανάλογες αποστολές θα εκτελεστούν και στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» με τη συμμετοχή F-35 σε ρόλο κρούσης και ενδεχομένως και CAS καθώς φέτος υπάρχει εκτεταμένη πρόβλεψη για συνεργασία με Ειδικές Δυνάμεις σε ρόλο προωθημένου ελεγκτή JTAC σε περιοχές που περιλαμβάνουν το ΠΒ Κρανέας αλλά και περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_dNdrIcmX4

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2016, η Ιταλική Αεροπορία κατέστη ή πρώτη χώρα που παρέλαβε μαχητικά 5ης γενιάς μετά τις ΗΠΑ και από τότε έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2.000 ώρες στον αέρα! Συνολικά η Ιταλική Αεροπορία θα αποκτήσει 60 F-35A για αντικατάσταση των Tornado και των AMX καθώς επίσης και 30 F-35B STOVL για αντικατάσταση των AV-8B Harrier του Ιταλικού Ναυτικού.

Η πρώτη άσκηση που συμμετείχαν τα ιταλικά F-35A ήταν η VEGA 2017, επιχειρώντας και πάλι από το Decimomannu στη Σαρδηνία ενώ πραγματοποιήθηκαν αποστολές και από το πεδίο βολής “Polygone”, το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για σενάρια Ηλεκτρονικού Πολέμου και καταστολής αεράμυνας. Σε αυτές τις αποστολές τα F-35A πέταξαν μαζί με Eurofighter, αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ τύπου G550 CAEW και τα προηγμένα εκπαιδευτικά LIFT τύπου T-346 της Ιταλικής Αεροπορίας.

Υποστήριξη

Στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» τα ιταλικά F-35 θα δοκιμαστούν και πρώτη φορά ως προς τις απαιτήσεις υποστήριξης από προκεχωρμένη βάση επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μακρυά από τη μητρική τους βάση.

Όπως είναι γνωστό, το F-35 υποστηρίζεται σε όλο το φάσμα διαδικασιών υποστήριξης από το ψηφιακό σύστημα λογιστικής υποστήριξης ALIS (Autonomous Logistics Integrated System). Κάθε μαχητικό αποστέλλει δεδομένα στο σύστημα πριν προσγειωθεί, προκειμένου οι τεχνικοί να έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης όλων των συστημάτων και να προετοιμαστούν για όσες εργασίες απαιτούνται αμέσως μετά την άφιξή του. Παράλληλα, το σύστημα επικοινωνεί με βάσεις λογιστικής υποστήριξης για δρομολόγηση προμήθειας των απαραίτητων ανταλλακτικών και ενημέρωση βάσης δεδομένων για την διαθεσιμότητα κάθε αεροσκάφους που αποστέλλεται και στην κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ.

Η τελευταία λειτουργία είναι αυτή που έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων στον διεθνή Τύπο, για το κατά πόσο εξασφαλίζεται η ασφάλεια πληροφοριών για την κάθε χώρα χρήστη του F-35 ενώ και οι Ιταλοί χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα όπως οι υπόλοιπες αεροπορίες που διαθέτουν τον τύπο, αλλά με περιορισμένη διαλειτουργικότητα με το κατασκευαστή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλική Αεροπορία έχει εξασφαλίσει σχεδόν καθημερινά «αερογέφυρα» με την 117 ΠΜ καθώς μεταγωγικό αεροσκάφος μεταφέρει προσωπικό και υλικά με σκοπό να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην διαθεσιμότητα των F-35 κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους στην Ελλάδα. Σε αυτό βοηθάει η εγγύτητα των δύο χωρών, γεγονός που μεταφράζεται σε πρακτικό επίπεδο ως πλεονέκτημα για τη συμμετοχή των Ιταλών στην άσκηση.

Η εμπειρία από την συμμετοχή στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν και από πλευράς του προσωπικού υποστήριξης των Ιταλών, σε ανάπτυξη μακρυά από κύριες δομές υποστήριξης!

Related Articles

Back to top button