Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Απειλές και προκλήσεις τουρκικών drone αφορμή για αφύπνισή μας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το περιστατικό της εμφανίσεως τουρκικού drone στην Μεγίστη και οι ενέργειές του, αναδεικνύει τις νέες “τακτικές” και μεθόδους που πρέπει πλέον να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις νέες τεχνολογίες που εξαπλώνονται ραγδαίως.

Η κατάσταση αναδείχθηκε στην διάρκεια της τουρκικής επιθέσεως στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, όταν παρατηρήθηκαν πτήσεις τουρκικών drone και πάνω από ελληνικά εδάφη, με προφανή σκοπό όχι τόσο την συλλογή πληροφοριών, όσο την πρόκληση. Η λήψη μέτρων και αντιμέτρων, ήταν φυσιολογική και αποδοτική.

Όμως η καθημερινή εν ειρήνη προκλητική παρουσία drone και UAV από τα απέναντι παράλια, επισημαίνει αφενός την έκθεση των ελληνικών φρουρών όχι μόνο στην εναέρια παρατήρηση αλλά και σε περιορισμένες επιχειρήσεις Ψυχολογικού Πολέμου. Ήδη οι τουρκικές εταιρείες εξερευνούν το πεδίο της επιχειρησιακής χρήσεως drone με τακτικές σμήνους (swarm), βάσει επιχειρησιακών απαιτήσεων που έχουν θέσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η μη αντίδραση, επισημαίνει επίσης την έλλειψη αντιμέτρων ή τουλάχιστον την επαρκή διάδοσή τους αρκετούς μήνες μετά το “μάθημα του Έβρου”.

Το πεδίο των τεχνολογιών μη επανδρωμένων συστημάτων και των αντιμέτρων για τον εντοπισμό σε πρώτη φάση και την εξουδετέρωσή τους σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους σε επίπεδο εμπλοκής τόσο των ερευνητικών προσπαθειών των στρατιωτικών κέντρων όσο και της υπόλοιπης βιομηχανίας, με σκοπό την ανάπτυξη εγχωρίων μέσων. Στους προηγμένους στρατούς, η προστασία των χερσαίων δυνάμεων από απειλές drone έχει λάβει υψηλή προτεραιότητα και οι βιομηχανίες ήδη έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένες λύσεις οι οποίες προορίζονται να δημιουργήσουν έναν αόρατο “θόλο” που σκεπάζει την μονάδα. Επειδή το οπτικό και ακουστικό ίχνος των drone είναι μικρό, απαιτείται εντοπισμός τους με χρήση συστημάτων ραντάρ κι εν συνεχεία η κατεύθυνση ηλεκτρονικών παρεμβολών για την αδρανοποίηση της απειλής ή και εξελιγμένα ειδικά όπλα για την κατάρριψή τους.

Πρόκειται για ένα πεδίο βατό από πλευράς τεχνολογικής προκλήσεως, αρκεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός από πλευράς Γενικών Επιτελείων και ΓΔΑΕΕ. Ο αντίπαλος προηγείται σημαντικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αντιδράσεως.

Related Articles

Back to top button