Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άφιξη των δύο πρώτων Rafale F3R νέας κατασκευής από την Γαλλία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προσγειώθηκαν εχθές στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τα δύο νέα μαχητικά Rafale F3R που ταξίδεψαν από την Γαλλία και προστέθηκαν στην δύναμη της 332 Μοίρας. Οι διαδικασίες παραλαβής στην Γαλλία από την αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας, είχαν πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

Τελικώς το “450” παρέμεινε στην Γαλλία, λόγω κάποιων ζητημάτων που ανέκυψαν και την θέση του στην παράδοση έλαβε το τρίτο κατά σειρά αεροπλάνο από την συγκεκριμένη παρτίδα κατασκευής, το “452”. Στην πτήση, συνοδεύτηκε από το “451”. Τα δύο αεροπλάνα, είναι τα πρώτα από την πρώτη παρτίδα έξι αεροπλάνων νέας κατασκευής που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Σε αντίθεση με τα έξι αεροπλάνα της πρώτης παρτίδας που ήταν μεταχειρισμένα και προήλθαν από την Γαλλική Αεροπορία, τα δύο νεοαφιχθέντα αεροπλάνα έφεραν στο κάθετο σταθερό βαμμένη την χαρακτηριστική μαυρόασπρη καρό λωρίδα, που επισημαίνει τα αεροπλάνα της 332 Μοίρας. Τα αεροπλάνα της 331 Μοίρας, φέρουν αντίστοιχη κυανόλευκη λωρίδα.

Όπως δήλωσε εχθές ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τα επόμενα τέσσερα αεροπλάνα “θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα”. Έχουμε αναφέρει ότι ένα ζεύγος (τα “450” και “453”) αναμένεται να αφιχθεί πριν τα Χριστούγεννα και ένα ακόμη τον Φεβρουάριο του 2023.

Με αυτό τον τρόπο, η 332 Μοίρα θα έχει πλέον 12 αεροπλάνα στην δύναμή της. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Μοίρα κήρυξε καθεστώς Αρχικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Initial Operational Capability) που μεταφράζεται σε ικανότητα εκτελέσεως μέρους των αποστολών για τις οποίες προορίζεται να αναλάβει. Στην Μοίρα έχουν ανατεθεί αποστολές Αναχαίτισης, Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων με βλήματα αέρος – επιφανείας Exocet και Κρούσεως με βλήματα SCALP EG. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των αεροπλάνων, ενισχύεται η ισχύς της Μοίρας και με την συμπλήρωση αριθμού αεροπλάνων, όπλων και εκπαιδευμένου προσωπικού, θα μπορεί να κηρυχθεί Πλήρης Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (Full Operational Capability).

Έτοιμο προς παράδοση από την ΕΑΒ το 4ο αναβαθμισμένο F-16 Block 72

Tags

Related Articles

Back to top button
Close