Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άφιξη κι άλλων M1117 – Αναμονή τον Οκτώβριο για τα Marder 1A3

Rheinmetall Lynx

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Νέα παρτίδα Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνώρισης M1117 που παραδίδονται ως πλεονάζον υλικό (EDA) από τις ΗΠΑ, προωθήθηκε και ξεφορτώθηκε σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδικασίες στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 του Ελληνικού Στρατού με ΤΟΜΑ Marder 1A3 από την Γερμανία. Στον γερμανικό Τύπο, εμφανίζονται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Rheinmetall επαναφέρει σε ενέργεια με εργασίες εργοστασιακής συντήρησης αριθμό Marder 1A3, επικρίνοντας την μη ύπαρξη αδείας εξαγωγής. Πρόκειται για δημοσιεύματα αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, που συσχετίζουν την κατάσταση με την επικριτική διάθεση έναντι της κυβερνήσεως Σολτς, που περιγράφεται ως διστακτική κι αναποφάσιστη στην ενίσχυση της Ουκρανίας με επιπλέον πολεμικό υλικό.

Στην πραγματικότητα, αγνοείται το γεγονός ότι έχει υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τα Marder 1A3 θα παραχωρηθούν σε αυτήν, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς στις 31 Μαΐου. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία, η οποία θα λάβει τα BMP-1 που αποσύρονται από τον Ελληνικό Στρατό ενώ η άδεια εξαγωγής για τα Marder 1A3, θα αφορά την Ελλάδα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Rheinmetall γνωστοποίησε ότι έχει επαναφέρει σε ενέργεια 16 Marder 1A3 και συνεχίζει τις εργασίες σε άλλα 14 ενώ 70 επιπλέον οχήματα μπορούν να ακολουθήσουν. Η ανακοίνωση έγινε από την εταιρεία, επειδή τα οχήματα είναι δικής της ιδιοκτησίας (δεν προέρχονται από τον Γερμανικό Στρατό όπως πεπλανημένα νομίζουν πολλοί) και η εξαγωγή τους απαιτεί κυβερνητική έγκριση ούτως ή άλλως. Αλλά χωρίς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, βάσει της κατ’ αρχήν συμφωνίας, δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμη η υλοποίηση.

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και στην Ελλάδα τυγχάνει εκμεταλλεύσεως από την αντιπολίτευση για να συντηρήσει την κριτική στην κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Εκτιμήσεις, με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων, τοποθετούν την έναρξη παραδόσεων Marder 1A3 στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. 

Έκπληξη στα Marder 1A3: Φέρουν θερμικό σκοπευτικό πυροβολητή 3ης γενιάς!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close