Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

PESCO: Έτοιμη η Αεροπορία Στρατού για παροχή εκπαιδεύσεως “Hot and High”

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ως γνωστόν, στις 11 Δεκεμβρίου 2017 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την θεσμοθέτηση Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), με βασικό στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Η PESCO, θα παρέχει στα 25 κράτη μέλη που δήλωσαν συμμετοχή, την δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού ικανότητες άμυνας, να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ή να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2017 συμφωνήθηκαν 17 αρχικά σχέδια, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου 2018 ενώ στις 11 Νοεμβρίου 2018, ενέκρινε επιπλέον 17 σχέδια. Τα έργα καλύπτουν τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δυνατοτήτων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, καθώς επίσης η κυβερνοάμυνα.

Αν υπάρχει κάποια ετοιμότητα από πλευράς Ελλάδος, που έχει ήδη δηλωθεί για την υλοποίηση κάποιου από τα σχέδια για τα οποία εκφράσθηκε ενδιαφέρον από την χώρα μας, η ετοιμότητα αυτή ανήκει στον Ελληνικό Στρατό. Ειδικότερα, η Αεροπορία Στρατού είναι ήδη έτοιμη για να προχωρήσει στην λειτουργία του λεγομένου σχολείου Εκπαιδεύσεως Η3 (Helicopter Hot and Hight Training). Η συγκεκριμένη εκπαίδευση ανήκε στα σχέδια που εγκρίθηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2018 και όπως είναι πρόδηλο από την ονομασία της, αφορά παροχή εξειδικευμένης εκπαιδεύσεως για πληρώματα ελικοπτέρων σε περιβάλλον μεγάλων υψομέτρων και υψηλών θερμοκρασιών, καταστάσεις που θέτουν ορισμένες προκλήσεις από πλευράς γνώσεων και χειρισμών.

Περιγράφει η επίσημη ανακοίνωση: “Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή σε πληρώματα ελικοπτέρων της ΕΕ εξειδικευμένης εκπαιδεύσεως πτήσεως και τακτικών σε περιβάλλον “Hot and High”, έναντι διεθνών και πολυδιάστατων απειλών. Επιπροσθέτως, παρέχει ένα μοναδικό σημείο συναντήσεως για επιπλέον εκπαίδευση και αξιολόγηση των πληρωμάτων. Αποτελεί δυνατότητα επιλογής όχι μόνο για στρατιωτικά πληρώματα αλλά επίσης και για πολιτικά πληρώματα της ΕΕ, προκειμένου να καλυφθούν επιχειρήσεις σε καιρό ειρήνης όπως δασοπυροσβέσεως και αστυνομικές εναέριες περιπολίες σε περιοχές με υψηλά υψόμετρα“.

Βασικό ζήτημα σε πτήσεις σε μεγάλα υψόμετρα ή σε θερμά περιβάλλοντα, είναι ο πιο λεπτός αέρας που επηρεάζει την πτήση του μέσου και απαιτεί από τον ιπτάμενο καλύτερη αίσθηση και διαχείριση των αποθεμάτων ισχύος. Με την συγκεκριμένη εκπαίδευση, λαμβάνουν όλα εκείνα τα εφόδια που τους επιτρέπουν να μπορούν να εκτιμήσουν πόση ισχύς απαιτείται κάθε φορά για την εκτέλεση συγκεκριμένων ελιγμών όπως η απογείωση, η αιώρηση και η προσγείωση, έχοντας ταυτόχρονα γνώση της διαθέσιμης ισχύος, βάσει της αποδόσεως του ή των κινητήρων. Η εκτίμηση της απαιτουμένης ισχύος σε σχέση με την διαθέσιμη, βασίζεται στον συνυπολογισμό παραμέτρων όπως το βάρος του ελικοπτέρου, η υψομετρική πίεση και η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτονοήτως, όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο και το φορτίο που μεταφέρει το ελικόπτερο, τα περιθώρια ισχύος περιορίζονται δραστικώς, κάτι που σημαίνει ότι η ασφαλής πτήση του ελικοπτέρου επηρεάζεται όλο και περισσότερο από παράγοντες όπως η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου. Άλλα αντικείμενα διδασκαλίας είναι η ικανότητα αιωρήσεως υπό συνθήκες ισχυρού ανέμου και χιονοπτώσεως, η επιλογή σημείου προσγειώσεως σε ορεινούς όγκους, οι περιπτώσεις ματαιώσεως μιας προσγειώσεως για λόγους ασφαλείας κ.λπ.

Η εμπειρία από πλευράς Αεροπορίας Στρατού, στην Εκπαίδευση H3 είναι σημαντική, δεδομένου ότι στην χώρα μας υπάρχουν εδαφικές περιοχές με ψηλούς ορεινούς όγκους αλλά και υψηλές θερμοκρασίες, με τα ελικόπτερα να επιχειρούν είτε για εκπαίδευση, είτε για πραγματικές αποστολές ειρήνης. Υπάρχει λοιπόν πλήρης επάρκεια και παρά το ότι επί της ουσίας το σχολείο θα μπορούσε να λειτουργήσει και άμεσα, η έναρξη έχει προσδιορισθεί για το 2020. Η διάρκεια του σχολείου θα είναι μία εβδομάδα.

Προς το παρόν, το ΓΕΣ συγκεντρώνει ενδιαφερόμενους και ήδη συμμετοχή έχουν δηλώσει οι Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ρουμανία. Από νωρίς λοιπόν, πέρα από την δεδομένη ικανότητα της Αεροπορίας Στρατού, μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος, αφού το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε πολύ σύντομα, ήταν σημαντικό. Σημειώνεται ότι χώρες όπως οι Γερμανία, Δανία και Νορβηγία, αποστέλουν προσωπικό τους στις ΗΠΑ για την σχετική εκπαίδευση. Σε αυτές ανήκει και η Ολλανδία, η οποία όμως πλέον φαίνεται ότι επιλέγει την Ελλάδα στον τομέα.

ΝΗ-90: Μαζεύοντας τα “σπασμένα” του Π. Καμμένου

Related Articles

Back to top button