Τί είπε ο ΥΕΘΑ (και στην Τουρκία); Δεν μπορούμε οικονομικά…
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Εν μέσω αδιάφορων ερωτήσεων τύπου life-style και συνεχώς διακοπτόμενος, στην χθεσινή συνέντευξή του στο OPEN, o ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης παραδέχθηκε ευθέως ότι η ενίσχυση της τουρκικής απειλής δημιουργεί στην Ελλάδα απαιτήσεις για νέα μείζονα προγράμματα αλλά “οι οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δε μας επιτρέπουν να κάνουμε τέτοιου τύπου άλματα“.
Όχι και τόσο αισιόδοξο μήνυμα…
Ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Α/ΓΕΝ κι εν συνεχεία ως Α/ΓΕΕΘΑ, υποστήριζε ότι το προσωπικό “έχει βάλει πλάτη” για να κρατηθεί το οικοδόμημα αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Κάποια στιγμή η κατάρρευση δεν θα μπορεί να αποφευχθεί. Η υποχρηματοδότηση όμως των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχίστηκε σταθερά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι σήμερα.
Ο κ. Αποστολάκης, ανέλαβε την θέση του ΥΕΘΑ με ψηφισμένο αμυντικό προϋπολογισμό για το 2019, τον πρώτο “μεταμνημονιακό” προϋπολογισμό, που όμως συνεχίζει να περιλαμβάνει μειωμένους λειτουργικούς προϋπολογισμούς, που διαλύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ήταν δεδομένο εξαρχής, ότι στην ολιγόμηνης προοπτικής υπουργία του, δεν μπορούσε να κάνει κάτι ουσιαστικό, εκτός από το να διαχειριστεί ζητήματα προσωπικού ή την Νέα Δομή Δυνάμεων, που και αυτή εν όψει εκλογών μπαίνει στο “συρτάρι” με άνωθεν εντολή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, από πλευράς ισχύος, βρίσκονται σε σταθερή τροχιά αποσυνθέσεως και η αναστροφή της καταστάσεως μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση των κονδυλίων. Το να ακούς ότι δεν υπάρχουν χρήματα, από υπουργό μιας κυβερνήσεως που διά της άγριας φορολογίας δημιουργεί τερατώδη πλεονάσματα για να σκορπά μέρος τους στοχευμένα προς ψηφοθηρικούς σκοπούς, είναι τουλάχιστον υποκρισία. Αλλά από την παρούσα κατάσταση, δεν περιμένει κανείς κάτι περισσότερο.
Η αφιέρωση μεγαλύτερων κονδυλίων για την Άμυνα, μπορεί να προκύψει μόνο με κεντρική απόφαση της κυβερνήσεως. Και προς αυτό, μπορεί να πιέσει μόνο ένας ΥΕΘΑ που έχει κύρος και αυξημένη επιρροή, έναντι του πρωθυπουργού, ώστε να περιοριστούν οι αντιρρήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ούτε ο Π. Καμμένος, ούτε ο διάδοχός του, είχαν τέτοια χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί προϋπολογισμοί να είναι υποταγμένοι στις επιθυμίες ενός δυτικοποιημένου μπολσεβίκου υπουργού Οικονομίας.
Συνεπώς, η επομένη κυβέρνηση, μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ανατρέψει την αποσύνθεση της αμυντικής ισχύος της χώρας. Μια πρώτη ένδειξη από την οποία θα φανεί η βούληση προς τούτο, αποτελεί η επιλογή του προσώπου που θα τοποθετηθεί στο ΥΠΕΘΑ. Απαιτείται ένα πρόσωπο όχι μόνο ικανό αλλά και με επιρροή. Όχι μια ακόμη διακοσμητική γλάστρα.