Πτωχή επίδοση των Ευελπίδων στον Διαγωνισμό Στρατιωτικών Δεξιοτήτων του West Point
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Μεταξύ 12-13 Απριλίου διεξήχθη ο ετήσιος Διαγωνισμός Στρατιωτικών Δεξιοτήτων Sandurst 2019 που πραγματοποιεί η Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ των ΗΠΑ. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 49 ομάδες στρατιωτικών ιδρυμάτων, εκ των οποίων 14 ομάδες από 13 σχολές ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων, για πρώτη η Ελλάδα με 11 σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Συνολικώς, 539 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών έλαβαν μέρος. Δυστυχώς, η ελληνική παρουσία ήταν τέτοια που οδήγησε στην τελική κατάταξη της 48ης θέσεως.
Από πλευράς διαγωνισμού, αυτός έχει διάρκεια 36 ωρών. Συνολικώς καλύπτονται 30 μίλια (48 χλμ.) περίπου, εκ των οποίων 12 μίλια (20 χλμ.) την πρώτη ημέρα, 6 μίλια (10 χλμ.) κατά την διάρκεια της νυκτός και άλλα 12 μίλια (20 χλμ.) την δεύτερη ημέρα. Οι διαγωνιζόμενοι φέρουν φόρτο 20,5 κιλά τουλάχιστον.
Τα αντικείμενα στα οποία διαγωνίστηκαν οι ομάδες, αφορούσαν:
• Φυσική κατάσταση.
• Χρονομετρημένη πορεία.
• Βολή με πιστόλι.
• Βολή με βομβιδοβόλο Μ203.
• Χειρισμός λέμβου εφόδου Zodiac.
• Προσανατολισμός.
• Βολή με αραβίδα Μ4Α1.
• Αντίδραση ηγήτορος.
• Κλήση πυρών.
Η διαδικασία δοκιμάζει τον βαθμό αφομοιώσεως στρατιωτικών δεξιοτήτων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με έναν εκ των οργανωτών, «ο διαγωνισμός διδάσκει τους σπουδαστές την ψυχοσωματική αντοχή, την επιμονή και την πειθαρχεία που απαιτούνται για την ομαδική εργασία προκειμένου να επιτευχθεί η αποστολή». Οι Ευέλπιδες εμφανίσθηκαν να υστερούν σοβαρά σε αυτά, έναντι των ξένων συναδέλφων τους.
Κάθε συμμετοχή σε ξένο περιβάλλον, ιδίως όταν είναι πρωτόγνωρη, συνοδεύεται από δυσκολίες, όπως η δυσκολία της συνεννοήσεως λόγω γλώσσας και των αντιλήψεων που επικρατούν ως προς τις διαδικασίες, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η διάκριση είναι δύσκολη υπόθεση.
Η χαμηλή κατάταξη όμως της ελληνικής ομάδος, είναι χαρακτηριστική επειδή και η ομάδα της Δανίας ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αλλά κατετάγη στην 20ή θέση ενώ και στα επιμέρους αντικείμενα, ήλθε 3η στην Κλήση Πυρών. Αντιθέτως, η ελληνική ομάδα δεν εμφανίστηκε στην πρώτη πεντάδα, σε κανένα αντικείμενο.
Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό ή και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες, πρέπει να συνεχιστεί, διότι τα οφέλη είναι προφανή όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αλλά και για την σχολή τους, στην οποία θα μεταφέρουν τις εμπειρίες που απέκτησαν.
Επειδή η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μία μεγάλη ευκαιρία και είναι δεδομένο ότι από πλευράς προετοιμασίας οι σπουδαστές της ΣΣΕ έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, η κτηθείσα εμπειρία πρέπει να αποτελέσει ερέθισμα για γόνιμο προβληματισμό των εκπαιδευτών και διοικητών. Αλλά προβληματισμό και της ηγεσίας, ως προς το αν τελικώς ο τρόπος διδασκαλίας επί των στρατιωτικών αντικειμένων, τόσο στην ΣΣΕ όσο και στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, γίνεται με σύγχρονο τρόπο ή είναι ξεπερασμένος και επιδερμικός. Παρέχουν δηλαδή οι ΣΣΕ και ΣΜΥ ουσιαστική στρατιωτική εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, τουλάχιστον όπως τις αντιλαμβάνονται και τις καταγράφουν οι Σύμμαχοί μας μέσα από την συνεχή πολεμική εμπειρία; Είναι γνωστό ότι η ακαδημαϊκή εκπαίδευση είναι ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο για κάθε στρατιωτικό. Αλλά οι παραγωγικές σχολές σε πρώτη φάση προορίζονται να αποδίδουν ηγήτορες που με την ομάδα ή την διμοιρία θα πρέπει να μπορούν να καταλάβουν ένα ύψωμα. Πολύ αργότερα, κάποιοι πολύ λίγοι, γίνονται Αρχιστράτηγοι.